Quantcast

Pchenjanas įspėja JAV nesikišti į Korėjos pusiasalio vidaus reikalus

Šiaurės Korėja ketvirtadienį piktai užsipuolė Vašingtoną už kritiką jos sprendimui nutraukti visas ryšių linijas su Pietų Korėja ir įspėjo nesikišti į Korėjos pusiasalio vidaus reikalus, jeigu nori, kad sklandžiai praeitų lapkritį vyksiantys JAV prezidento rinkimai.

Naujienų agentūros KCNA išplatintame pareiškime Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos aukšto rango pareigūnas pasmerkė JAV „veidmainiškumą“ ir sakė, jog tai kelia „pasibjaurėjimą“.

Vašingtonui derėtų „prikąsti liežuvį ir pirmiausia rūpintis savo vidaus reikalais“, jeigu nori išvengti „šiurpių potyrių“ ir sklandžiai surengti prezidento rinkimus, sakė Užsienio reikalų ministerijos Amerikos reikalų departamento generalinis direktorius Kwon Jong Gunas (Kvon Čen Gunas).  

Šis užslėptas grasinimas nuskambėjo likus dienai iki antrųjų istorinio viršūnių susitikimo Singapūre, per kurį Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) ir Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) paspaudė vienas kitam ranką, metinių. Kim Jong Unas tapo pirmuoju Šiaurės Korėjos lyderiu, susitikusiu su pareigas einančiu JAV prezidentu.  

Derybos dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos yra aklavietėje nuo tada, kai žlugo antrasis Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimas, surengtas praėjusiais metais Hanojuje. Susitikimas buvo nutrauktas nesutarus, ko Pchenjanas galėtų atsisakyti mainais į sankcijų sušvelninimą.

Analitikai sako, kad Šiaurės Korėja nesiėmė jokių svarbių žingsnių dėl denuklearizacijos. Tačiau įstrigus deryboms Pchenjanas širsta, kad nesutinkama jam padaryti daugiau nuolaidų.        

Šiaurės Korėja vis dažniau nukreipia savo pyktį ne į Vašingtoną, o Seulą, ir pastaraisiais mėnesiais surengė virtinę ginklų bandymų.   

Nuo praėjusios savaitės Pchenjanas paskelbė virtinę tulžingų pareiškimų, smerkiančių Seulą, o antradienį pareiškė, kad nutraukia visas oficialias  ryšių linijas su Pietų Korėja. 

JAV valstybės departamentas pareiškė, kad jį „nuvylė“ toks Pchenjano žingsnis.

Seulas ir Vašingtonas yra sudarę saugumo aljansą. Jungtinės Valstijos laiko Pietų Korėjoje 28,5 tūkst. karių, turinčių padėti Seului apsiginti nuo branduolinių ginklų turinčios Šiaurės Korėjos.

Didelė dalis amerikiečių kontingento laikoma į pietus nuo Seulo esančioje Humphreyso (Hamfriso) stovykloje Pjongteke. Tai didžiausia JAV pajėgų bazė užsienyje.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba yra paskelbusi Šiaurės Korėjai sankcijų už jos draudžiamas ginklų programas, tačiau šalis pastaraisiais mėnesiais įvykdė virtinę trumpojo nuotolio raketų ir kitų ginklų bandymų. Pchenjanas dažnai apibūdina šiuos prietaisus kaip daugkartinio paleidimo raketų sistemas, nors daugelis ekspertų vadina jas balistinėmis raketomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kodel sitiems sektantams leidziama dergtis?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių