Quantcast

Patriarchas Kirilas pagyrė V. Putiną

Maskvos patriarchas Kirilas sekmadienį pagyrė prezidentą Vladimirą Putiną už garsiausios Rusijos ikonos perdavimą iš muziejaus Ortodoksų bažnyčiai, šaliai „susiduriant su didžiulėmis priešų pajėgomis“.

Beveik 600 metų senumo legendinio Andrejaus Rubliovo viduramžiais nutapytas „Trejybės“ paveikslas šį savaitgalį buvo pastatytas pagrindinėje Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje, nepaisant meno saugotojų protestų.

Beveik šimtmetį jis buvo saugomas Maskvos Tretjakovo galerijoje, o ekspertai perspėjo, kad bažnyčioje itin trapi ikona nebus tinkamai apsaugota.

Kremlius tikėjosi, kad bažnyčia surinks paramą masiniam puolimui Ukrainoje.

Kai ikona buvo atidengta didžiulėje katedroje Maskvos centre, patriarchas Kirilas sakė, kad V. Putinas kritiniu metu priėmė istorinį sprendimą.

„Tokie įvykiai neįvyksta be tiesioginio Dievo įsikišimo“, – sakė 76-erių religinis lyderis, kuriam dėl paramos Ukrainos puolimui taikomos Jungtinės Karalystės ir Kanados sankcijos.

Mano prašymu jis priėmė istorinį sprendimą.

Praėjusį mėnesį V. Putinas pasirašė dekretą, kuriuo ikoną iš muziejaus padovanojo bažnyčiai.

„Mano prašymu jis priėmė istorinį sprendimą“, – sakė patriarchas Kirilas per mišias, kai ikona buvo atvežta į katedrą.

Jis sakė, kad tai įvyko simboliniu momentu, „kai mūsų tėvynė, kaip žinote, susiduria su didžiulėmis priešo pajėgomis“.

Patriarchas Kirilas sakė, kad bažnyčios vadovybė meldė Dievą „padėti mūsų tėvynei“ ir „mes taip pat meldėmės už mūsų stačiatikių prezidentą Vladimirą Putiną“.

Jis sakė, kad meldžiasi už Rusijos ginkluotąsias pajėgas, kurios jau daugiau nei metus kovoja Ukrainoje.

Ikona į katedrą buvo atvežta vėlai šeštadienį. Keli baltas pirštines mūvintys vyrai ją išnešė iš sunkvežimio.

Meno kūrinys buvo padėtas stiklinėje dėžėje katedroje, o Rusijos žiniasklaida pranešė, kad sekmadienį jo pamatyti atėjo tūkstančiai tikinčiųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių