Quantcast

Paskelbta pirmojo D. Trumpo ir V. Zelenskio pokalbio stenograma

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį paskelbė savo pirmojo pokalbio telefonu su naujuoju Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu stenogramą.

Tai yra naujausias Baltųjų rūmų bandymas paneigti demokratų tvirtinimus, kad D. Trumpas piktnaudžiavo savo įgaliojimais JAV prezidento poste.

Rugsėjį Atstovų Rūmuose buvo pradėtas prezidento apkaltos tyrimas.

Demokratai kaltina prezidentą, kad jis piktnaudžiavo įgaliojimais, kai pasinaudodamas JAV karine pagalba Ukrainai ir naujo tos šalies prezidento V. Zelenskio noru susitikti spaudė Kijevą atlikti tyrimą dėl demokrato Joe Bideno (Džo Baideno) ir jo sūnaus Hunterio (Hanterio), dirbusio ukrainiečių dujų bendrovės „Burisma“ valdyboje. 

Vienas iš svarbiausių įrodymų yra Baltųjų rūmų paskelbta liepos 25 dieną įvykusio prezidentų pokalbio telefonu stenograma. Iš jos matyti, kad D. Trumpas prašė V. Zelenskio inicijuoti tyrimą dėl J. Bidenų.

Pats D. Trumpas savo apkaltos tyrimą vadina neturinčiu pagrindo ir politiškai motyvuotu. Jis neigia padaręs ką nors nederama.

Trečiadienį Kapitolijuje prasidėjo vieši JAV prezidento apkaltos tyrimo posėdžiai.

Tuo metu penktadienį buvo paskelbta balandžio mėnesį įvykusio trumpo prezidentų pokalbio stenograma. Tąkart D. Trumpas pasveikino V. Zelenskį su pergale Ukrainos prezidento rinkimuose. Apie J. Bideną ar korupciją tame pokalbyje nekalbama.

Be to, D. Trumpas pakvietė V. Zelenskį į Vašingtoną ir patikino ukrainiečių lyderį, kad JAV jį visiškai palaiko.

„Kai jūs įsikursite [Ukrainos prezidento poste] ir būsite pasirengęs, norėčiau jus pakviesti į Baltuosius rūmus. Turime apie daug ką su jumis pasikalbėti, ir, bet kokiu atveju, mes su jumis“, – stenogramoje cituojamas D. Trumpas.

Savo ruožtu Ukrainos prezidentas pabandė įkalbėti D. Trumpą dalyvauti būsimoje jo inauguracijos ceremonijoje.

Po to D. Trumpas sakė, kad labai žavisi Ukraina, prisimindamas tuos laikus, kai jam priklausė konkurso „Mis Visata“ frančizė.

„Kai man priklausė „Mis Visata“, jie visada turėjo puikių žmonių“, – sakė jis.

Nors balandžio 21 dienos pokalbio įrašą D. Trumpas pavadino „stenograma“, ji padaryta iš pokalbio įrašo, o atkurta pagal kabinete buvusių darbuotojų užrašus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių