Quantcast

Pasaulyje priverstinai namus palikusių žmonių skaičius pasiekė 70,8 mln.

2018 metų pabaigoje žmonių, kurie dėl karų, konfliktų ir persekiojimo buvo priversti palikti savo namus, skaičius buvo didesnis nei 70 mln. Tai didžiausias skaičius nuo 1950 metų, kai buvo įkurta Jungtinių Tautų Pabėgėlių agentūra (UNHCR).

Palyginimui, 2017-ųjų pabaigoje dėl smurto ir persekiojimo priverstinai persikėlusių žmonių skaičius siekė 68,5 mln. Nuo 2017-ųjų pabaigos iki 2018 metų pabaigos šalių viduje perkeltųjų asmenų ir pabėgėlių skaičius išaugo 2,3 mln.

Nevyriausybinės žmogaus teisių gynimo grupės „Amnesty International“ teigimu, pabėgėlis yra asmuo, kuris palieka savo gimtąją šalį ir negali į ją sugrįžti dėl konflikto ar persekiojimo.

Didžioji dalis priverstinai namus palikusių žmonių neišvyksta iš savo šalies, jie yra perkeliami savo šalių viduje. Tokių asmenų skaičius 2018 metų pabaigoje siekė 41,3 mln. Pabėgėlių skaičius buvo 25,9 mln., o prieglobsčio prašytojų – 3,5 mln.

Per pastarąjį dešimtmetį gerokai išaugo priverstinai perkeltų žmonių skaičius. 2009 metais jų skaičius siekė 43,3 mln. Didžiausias skaičiaus augimas užfiksuotas 2012-2015 metais dėl pilietinio karo Sirijoje.

Bendrai per paskutinius 20 metų perkeltų asmenų skaičius padvigubėjo.

Kaip teigiama UNHCR ataskaitoje „Pasaulinės tendencijos“, per praėjusius metus priverstinai savo namus palikusių žmonių skaičius daugiausiai išaugo dėl konflikto tarp skirtingų etninių grupių Etiopijoje ir krizės Venesueloje. Kasdien tūkstančiai žmonių bėga iš Venesuelos, kur trūksta pagrindinių maisto produktų ir vaistų.

JT duomenimis, nuo 2016 metų pradžios iš Venesuelos pabėgo apie 3,3 mln. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Lietuvoje nėra neišprendžiamų problemų. Valstiečiai patyliukais prileido ukrainiečių už grašius dirbti Lietuvoje. Gyventojų skaičius Lietuvoje pradėjo augti. Visi naujai pasirodantys kalba tik rusiškai. Rojus, bet tik nieko nesugebantiems iš Lietuvos darbdavių. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių