Quantcast

Paryžių, Londoną ir Berlyną neramina Irano branduolinė programa

Vokietija, Prancūzija ir Didžioji Britanija paragino Iraną nedelsiant nutraukti ginčytiną urano sodrinimą iki 20 proc. ir „susilaikyti nuo bet kokios naujos eskalacijos“. Urano sodrinimas slepia „milžiniškas proliferacijos rizikas“, sakoma trečiadienį paskelbtame bendrame trijų valstybių užsienio reikalų ministrų pareiškime.

Teheranas pirmadienį pradėjo sodrinti uraną iki 20 proc. Tai yra nusižengimas tarptautiniam branduoliniam susitarimui. „Šie veiksmai, kuriems nėra patikimo civilinio paaiškinimo ir kurie slepia didžiules proliferacijos rizikas, yra aiškus nusižengimas Irano branduolinės sutarties įsipareigojimams“, - pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas bei jo kolegos iš Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos.

Ministrai šį Teherano žingsnį pavadino „rimta neigiama tendencija“. Iranas esą turi nedelsiant nutraukti urano sodrinimą ir grįžti prie sutartų verčių.

Iranas, nepaisydamas tarptautinės kritikos, Fordo požeminiame komplekse pradėjo urano sodrinimą iki 20 proc. Tarptautinė branduolinė sutartis leidžia šaliai sodrinti uraną iki 3,67 proc.

2015 metais pasirašyto susitarimo tikslas buvo užkirsti kelią Iranui pasigaminti atominę bombą. Tačiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018 metų gegužę vienašališkai pasitraukė iš sutarties ir atnaujino sankcijas Teheranui. Nuo tada ir Iranas palaipsniui atsisakė sutarties įsipareigojimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tu ne nuomonė o psichiškai nesveikas ivanas

Nuomonė

Nuomonė portretas
Šaunuoliai iraniečiai, greičiau kurkit branduolinį ginklą. Kad Vakarų imperialistai nedrįstų kojos pas jus įkelti. Nes tuoj užgrobs jūsų naftą.

Anonimas

Anonimas portretas
Kada tas barzdotas baidykles apramins?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių