Quantcast

Pareiškimas apie beveik absoliučią D. Trumpo galią pakurstė pyktį apkaltos teisme

Vieno iš Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) advokatų pareiškimas, kad JAV prezidentas turi praktiškai neginčijamą galią, pakurstė pyktį jo apkaltos teisme, ketvirtadienį kaltintojams demokratams ruošiantis savo paskutiniam bandymui palaužti respublikonų lojalumą valstybės vadovui.

Vienas JAV lyderio teisininkų, Harvardo profesorius emeritas Alanas Dershowitzas (Alanas Deršovicas) trečiadienį išdėstė argumentą, kad D. Trumpo veiksmai nėra verti apkaltos, nes prezidentas manė, kad jo perrinkimas atitinka viešąjį interesą.

„Visi valstybės pareigūnai, kuriuos pažįstu, mano, kad jo išrinkimas atitinka viešąjį interesą, – 100 senatorių, apkaltos teisme atliekančių prisiekusiųjų vaidmenį, sakė A. Dershowitzas. – Jei prezidentas padaro kažką, kas, jo nuomone, padės jam būti išrinktam viešojo intereso labui, tai negali būti kažkokia „paslauga už paslaugą“, nulemianti apkaltą.“

Gruodžio 18-ąją demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai D. Trumpui paskelbė apkaltą dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais ir trukdymo Kongresui.

D. Trumpas kaltinamas tuo, jog buvo įšaldęs beveik 400 mln. JAV dolerių pagalbą Ukrainai ir pasinaudojo Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio noru susitikti Baltuosiuose rūmuose kaip svertu įtikinti Kijevą atlikti tyrimą dėl buvusio viceprezidento Joe Bideno (Džo Baideno) – pagrindinio demokratų pretendento šiemet įvyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose varžytis su dabartiniu Baltųjų rūmų šeimininku – ir jo sūnaus Hunterio (Hanterio).

D. Trumpas taip pat kaltinamas trukdymu Kongresui, kuris pasireiškė tuo, kad jis, nepaisydamas įstatymų leidėjų reikalavimų, neleido duoti parodymų liudininkams ir neleido perduoti dokumentų.

„Skamba lyg Šiaurės Korėja“

Minėtas A. Dershowitzo pareiškimas pribloškė apkaltos vadovus iš Atstovų Rūmų ir platesnę JAV teisininkų bendruomenę.

Pasak apkaltos vyriausiojo kaltintojo demokrato Adamo Schiffo (Adamo Šifo), šis pareiškimas prilygsta pasakymui, kad „jei tai gerai jam (D. Trumpui), tai gerai ir valstybei, nes jis yra valstybė“.

„Negaliu sugalvoti nieko pavojingesnio mūsų demokratijai“, – sakė buvęs aukšto rango Teisingumo departamento pareigūnas ir teisės profesorius Džordžtauno universitete Nealas Katyalas (Nilas Katjalas).

„Kiekvienas prezidentas gali pasakyti: „Velniop, darau tai [vadovaudamasis] šalies interesais“, – pridūrė jis.

„Jis (argumentas) neišlaiko sveiko proto testo... Tai skamba lyg ateitų iš Šiaurės Korėjos, o ne Pensilvanijos aveniu“, – kanalui MSNBC sakė demokratų senatorė Tammy Duckworth (Temi Dakvort).

Ankstų ketvirtadienį paskelbtoje tviterio žinutėje A. Dershowitzas apkaltino žiniasklaidą „tyčia“ iškraipant jo argumentus prezidento apkaltos teisme ir tvirtino „nesakęs nieko panašaus“ į tai, kas pranešama.

Daugumos taisyklė

A. Dershowitzas prezidentą gynė per pirmąją iš dviejų dienų, kai senatoriai turi galimybę teikti klausimus raštu Baltųjų rūmų advokatams ir septyniems kaltintojams iš Atstovų Rūmų, siekiantiems D. Trumpo nušalinimo.

Ketvirtadienio posėdis gali būti paskutinė D. Trumpo kaltintojų galimybė įtikinti respublikonus, kad prezidentas turėtų būti nuteistas ir nušalintas.

Respublikonai, kurie turi 53 iš 100 vietų Senate, tikisi jau penktadienį užbaigti teismą D. Trumpą išteisinančiu balsavimu.

Tačiau demokratai tikisi jį pratęsti, siekdami įtikinti respublikonus pritarti jų siūlymui iškviesti Senate liudyti asmenis, turinčius tiesioginės informacijos apie D. Trumpo reikalus su Ukraina, o ypač – buvusį nacionalinio saugumo patarėją Johną Boltoną (Džoną Boltoną).

Žiniasklaida pranešė, kad J. Boltonas ruošiasi išleisti knygą, kurioje parašė, jog D. Trumpas rugpjūtį asmeniškai jam sakė, kad pagalba Ukrainai buvo įšaldyta siekiant paspausti Kijevą ištirti Bidenų veiklą.

Trečiadienį Nacionalinė saugumo taryba po preliminarios J. Boltono knygos rankraščio peržiūros – patikrinimo procedūros, kuri taikoma visiems knygas parašiusiems Baltųjų rūmų darbuotojams, – paskelbė, kad joje yra „didelis kiekis įslaptintos informacijos“, todėl esama forma knygos leisti negalima.

Teisė neleisti liudyti

Per penktadienį planuojamą balsavimą dėl liudininkų iškvietimo demokratams reikia į savo pusę palenkti bent keturis respublikonų senatorius.

Nors keli respublikonų senatoriai, pavyzdžiui, Mittas Romney (Mitas Romnis), yra sakę, kad palaikytų siūlymą iškviesti liudyti J. Boltoną, ketvirtadienį dar nebuvo aišku, ar jų atsiras pakankamai, kad taip ir įvyktų.

Vis dėlto žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad kelis senatorius Respublikonų partijos vadovybė smarkiai spaudžia laikytis partinės linijos, kad prezidento apkaltos teismas greitai baigtųsi.

Be to, respublikonai paskelbė, kad jei visgi būtų pritarta siūlymui iškviesti liudytojų, Baltieji rūmai veikiausiai pasinaudotų savo teise neleisti Senate pasirodyti J. Boltonui bei iškviestų liudyti J. Bideną ir jo sūnų.

„Žinoma, jei [pasinaudoję] šiuo siūlymu Atstovų Rūmų [apkaltos] vadovai iškvies liudytojų, prezidento teisininkai irgi turės galimybę iškviesti liudytojų“, – teigė D. Trumpo advokatas Jay Sekulowas (Džėjus Sekulovas).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių