Quantcast

Pareigūnas: NATO viršūnių susitikime JAV paskelbs apie stiprinamas pajėgas Europoje

Madride vyksiančiame NATO viršūnių susitikime Jungtinės Valstijos paskelbs apie naują karinių pajėgų dislokavimą Europoje ilguoju laikotarpiu, antradienį pranešė JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas).

Jis nurodė, kad trečiadienį bus „konkrečiai paskelbta apie papildomus sausumos, jūrų ir oro pajėgų dislokavimo įsipareigojimus ilguoju laikotarpiu“.

Jo teigimu, daugiausia dėmesio bus skiriama pajėgų stiprinimui Baltijos šalyse, Balkanuose ir rytiniame NATO flange, besiribojančiame su Rusija.

Imtasi griežtų saugumo priemonių

Madridas antradienį virto sustiprinto saugumo zona – tūkstančiai policininkų saugojo vietas, kuriose  į NATO viršūnių susitikimą susirinks per 40 pasaulio lyderių, daugiausia diskutuosiančių apie Rusijos agresiją prieš Ukrainą.

Pasak vyriausybės, senovės graikų taikos deivės Eirenės vardu pavadinta operacija apima didžiausio masto saugumo pajėgų dislokavimą „Ispanijos nesenų laikų istorijoje“.

Vėliau antradienį prasidėsiančio ir tris dienas truksiančio viršūnių susitikimo 5 tūkst. delegatų saugumui užtikrinti pasitelkta 10 tūkst. agentų su tarnybiniais šunimis ir sraigtasparniais.

Ispanijos gynybos ministrė Margarita Robles sakė, kad šalies oro erdvės saugumą užtikrina naikintuvai ir priešlėktuvinės artilerijos baterijos.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) bus tarp lyderių, dalyvausiančių NATO valstybių ir tuzino specialiai pakviestų šalių vadovų susitikime.

„Madridas ir Ispanija bus pasaulio centras“, – privačiai televizijai „Antena 3“ sakė Ispanijos užsienio reikalų ministras Jose Manuelis Albaresas (Chosė Manuelis Albaresas).

Antradienį Madrido gatvėse pėsčiomis ir raiti ant žirgų patruliavo policininkai, virš miesto ratus suko policijos sraigtasparniai ir bepiločiai orlaiviai.

Griežčiausių saugumo priemonių imtasi aplink sostinės šiaurės rytinėje dalyje esantį IFEMA konferencijų centrą, kuriame vyks viršūnių susitikimas.

Buvo uždaryti į konferencijų centrą vedantys keliai ir artimiausia metro stotis, taip pat apribota galimybė patekti į viešbučius, kuriuose apsistojo delegacijos.

Kad daugiau nei tris milijonus gyventojų turinčiame mieste būtų išvengta spūsčių, vietos valdžios institucijos primygtinai rekomendavo madridiečiams esant galimybei dirbti iš namų.

Madrido nacionalinis Prado muziejus, kuriame trečiadienio vakarą vyks iškilminga vakarienė, dvi dienas bus uždarytas visuomenei.

Nuo antradienio popietės uždaryta ir įspūdinga sostinės Didžioji aikštė, kuri viršūnių susitikimo metu bus naudojama delegatų automobiliams statyti.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeNATOviršūnių susitikimassaugumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių