Quantcast

Pandemija griauna jaunųjų atletų svajones

Pandemija aukštyn kojom apvertė ne tik laisvalaikio ir turizmo verslų planus, į namų biurus suvarė intelektinių produktų kūrėjus, politikos lyderiams priminė, kad ir jie yra pažeidžiami. Dabar COVID-19 keiksnoja ir studentija, ypač – JAV studijuojantys jaunuoliai, siekiantys profesionalių sportininkų karjeros.

Nebeskirs stipendijų

Dėl pandemijos garsūs pasaulio universitetai, net ir tokie kaip Stenfordas, paskelbė atšaukiantis savo legendinius projektus – stipendijas sportininkams. Tarp nukentėsiančių – ir 21 metų Jaylenas Jasperis, vienas perspektyviausių JAV tinklinio talentų, gaudavęs sportininko stipendiją, todėl turėjęs galimybę studijuoti šiame universitete psichologiją ir politikos mokslus.

Vaikinas visada svajojęs mokytis Stenforde: ten yra idealios treniruočių sąlygos. Netrukus teks sakyti buvo. Universitetas paskelbė, kad laikinai atsisakys vienuolikos sporto programų, tarp kurių – vyrų tinklinis, tokios legendines olimpinės sporto šakos kaip fechtavimasis ir irklavimas.

Nuo pandemijos pradžios Jungtinių Valstijų universitetai paskelbė taupumo sumetimais stabdantys daugiau nei 230 koledžų sporto programų. Jose dalyvaujantys jaunieji sportininkai – tokie kaip J.Jasperis – kalba apie neteisybę, o ekspertai baiminasi, kad programos niekada nebus sugrąžintos. Vadinasi, aukščiausios klasės sporto finansavimas – JAV sistema, kuria žavimasi visame pasaulyje ir į šią šalį suvilioja daugybę perspektyvių atletų – atsidūrė ties žlugimo riba.

Aukščiausios klasės sporto finansavimas – JAV sistema, kuria žavimasi visame pasaulyje ir į šią šalį suvilioja daugybę perspektyvių atletų – atsidūrė ties žlugimo riba.

Ugdo olimpiadininkus

Ohajo universiteto sporto ekonomikos profesorius Davidas Ridpathas nerimu dalijasi su žiniasklaida. Koledžus ir universitetus jis vadina svarbiausia Amerikos sporto talentų, olimpiečių, auginimo platforma.

Mainais už idealias studijų ir mokymo sąlygas universitetai sulaukia garbės, matuojamos aukščiausios lygos sporto medaliais ir olimpinėmis pergalėmis. Iš šių mainų laimi visi. Taip pat – ir JAV valstybė, olimpiadose metai iš metų susižerianti solidžiausią apdovanojimų kraitį. Nauda šalies įvaizdžiui dviguba: garbė gaunama nemokamai, nes, skirtingai nei kitose šalyse, Jungtinėse Valstijose ne valstybė, bet aukštosios mokyklos yra pagrindinės atletų rėmėjos.

Jaunųjų atletų pasiekimus tiriantys mokslininkai įvertino šiuo metu JAV universitetuose studijuojančių sportininkų pasiekimus ir priėjo išvadą: jei šie jaunuoliai dalyvautų 2012-ųjų Londono žaidynėse, jų komanda būtų ketvirta bendrojoje iškovotų medalių lentelėje.

Sportininkų skatinimo sistema naudinga ne tik JAV. Apie 1 000 Londono olimpiados dalyvių buvo tuometiniai ar buvę koledžų stipendininkai, bent po vieną sportininką atstovavo 199 universitetams.

Tarp 283 Londone medalius iškovojusių, tuomet dar studijavusių koledžuose ar juos baigusių atletų, 22 atstovavo Kanadai, keturi – Trinidadui ir Tobagui, vienas sportininkas buvo iš Kenijos. Šiandien JAV universitetuose gausu ir senojo žemyno valstybių piliečių, kuriems studijos užatlantėje suteikė galimybę žengti didelį žingsnį profesionaliojo sporto link.

Nacionalinis ypatumas

Sporto mokslininkai nuogąstauja, kad ateityje dėl medalių olimpinėse žaidynėse kovos gerokai mažiau koledžų studentų. Paradoksas, bet tai susiję su tokia neolimpine sporto šaka kaip amerikietiškasis futbolas.

Koledžams ši sporto šaka yra tikras aukso šaltinis. Aštuoni iš dešimties didžiausių sporto stadionų pasaulyje yra skirti būtent amerikietiškojo futbolo koledžo komandoms.

Dėl amerikietiškojo futbolo JAV gyventojai yra tiesiog pamišę, į varžybas it kokie piligrimai traukia dešimtimis tūkstančių – ypač ten, kur nėra šio sporto profesionalių komandų.

Penkios didžiausios koledžų lygos iš bilietų per metus uždirba daugiau nei milijardą dolerių. Pagrindinės televizijos stotys už koledžo komandų sezono varžybų transliaciją moka apie 1,37 mlrd. dolerių (1,2 mlrd. eurų). Tai daugiau nei, pvz., gauna Vokietijos futbolo bundeslyga (apie 1,1 mlrd. eurų). Žinoma, papildomai universitetai uždirba iš prekybos ir reklamos sutarčių. Universitetai šias pajamas naudoja ir kitų sporto šakų finansavimui.

Pandemijos metu situacija radikaliai pasikeitė. Baimindamiesi tapti COVID-19 židiniu, nemažai JAV aukštųjų mokyklų šiemet nusprendė mokslus tęsti nuotoliniu būdu, todėl studentai, taip pat ir talentingi sportininkai, užuot lepinę tūkstantines gerbėjų minias varžybų reginiu, sėdi namuose. Nors penkios didžiausios amerikietiškojo futbolo lygos neatšaukė sezono, vyksta gerokai mažiau varžybų ir jas stebi nepalyginamai mažiau žiūrovų. Todėl ir pajamos – gerokai mažesnės nei įprastai.

Nepagrįstas išlaidavimas

Universitetų sprendimą taupyti sporto sąskaita kritikuoja ne tik jaunieji atletai, bet ir ekspertai. Sutaupyta būsią mažiau, nei prarasta. Ydinga esanti ir tokia sistema, kai nuo amerikietiškojo futbolo ar krepšinio priklauso ir kitos sporto šakos.

Ohajo universiteto sporto ekonomikos profesorius Davidas Ridpathas mano, kad mokyklos naudojasi pandemija, kad tiesiog atsikratytų nuostolingų sporto šakų. Galimybę sutaupyti jis regi kitur. Amerikietiškojo futbolo ar krepšinio treneriams, jo nuomone, mokami neadekvačiai didelį atlyginimai. Pvz., amerikietiškojo futbolo komandos "Clemson Tigers" trenerio Dabo Swinney honoraras – daugiau nei 9 mln. dolerių per metus – profesionalų lygoje NFL daugiau uždirba tik keturi treneriai.

Mokslininkas įsitikinęs, kad JAV metas sukurti alternatyvą, jog jaunieji sportininkai galėtų gauti paramą ne vien iš aukštųjų mokyklų, bet ir iš valstybės ar privačių fondų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tegul tie dykaduoniai darbą dirba, o ne laksto paskui kamuolį.

Lukka

Lukka portretas
Pandemijos nėra, yra politiniai ir ekonominiai žaidimai. Amerikoje ant nosies rinkimai, po kurių Tarmpui laimėjus, apskritai pandemija būtų baigta,. Trampas kaip niekas kitas žino, supranta kad šitas PSO eksperimentas yra feikinis. Tik dar negali garsiai visko įvardinti. kas bandys apeliuoti man ir sakyti kad oj kaip miršta amerikoje žmonės, tai tuo nustojau tikėti po "Raseiniai dega". Viskas Raseiniuose vyksta tik spaudoje ir valdininkų manipuliacijose pinigais. neikas ten neserga, ir tie kas izoliuoti tik tupi namuose be simptomų.

""pandemija""

""pandemija"" portretas
nu kiek galima Zmonijsi pudrint smegenis su tuo kinu sukurtu Bakterologiniu ginklu Zemes zmoniu zudymams,be jokios Atsakomybes pries Zmonija. PSO kinu islaikytine ir ji darys ,sakys ta ka lieps kinija,komisija pso senai gryzo is kinijos ,kur ataskaita jos nera,nes visa beda vercia nekaltam gyvuneliui. Zemeje akivaizdus zmoniu perteklius ir tuo kai kas susirupino.Afro -azija dusta nuo zmoniu pertekliaus, o ir kitur tas pats. Zmonija tapo nasta zemei ,kuri zudo Zeme !
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių