Quantcast

Palydovų duomenys: JAV gaisrų dūmai pasiekė Europą

Dūmai nuo vakarinę JAV pakrantę siaubiančių gaisrų pasiekė net Europą, trečiadienį pranešė Europos Sąjungos klimato stebėjimo tarnyba, pavadinusi stichijos siautėjimo mastą „beprecedenčiu“.

Koperniko atmosferos stebėjimo tarnybos (CAMS) paviešinti palydoviniai duomenys rodo, kad šiuo metu Kalifornijoje, Oregone ir Vašingtono valstijoje siaučiantys gaisrai yra „nuo dešimčių iki šimtų kartų intensyvesni“ už pastarojo laikotarpio vidurkį.

Dėl didelio slėgio sistemų poveikio gaisrų dūmai buvo kelioms dienoms užsilaikę vakarinėje Šiaurės Amerikos dalyje, todėl tokiuose didmiesčiuose kaip Portlandas, Oregonas, Vankuveris ir San Fransiskas oro užterštumas buvo pasiekęs potencialiai pavojingą lygį.

Tačiau pirmadienį orai pakito, o dūmai buvo nunešti vėjų į rytus. Meteorologijos tinklapis „NY Metro Weather“ antradienį informavo, kad šį reiškinį buvo galima stebėti antradienį Niujorko padangėje.

Tuo metu CAMS pranešė aptikusi dideliais atstumais nuneštų gaisrų dūmų dalelių net už 8 tūkst. km į rytus nuo liepsnų židinių – Europos šiaurėje.

Apskaičiuota, kad per miškų gaisrus, kurių pasitaiko vis dažniau šiltėjant planetai, nuo rugpjūčio mėnesio į atmosferą pateko daugiau kaip 30 mln. tonų anglies dvideginio.

„Šių gaisrų mastas ir smarkumas yra daug didesni nei bet kada anksčiau pastarųjų 18 metų laikotarpiu, per kurį rinkome stebėjimo duomenis“, – pareiškė CAMS vyresnysis mokslininkas ir miškų gaisrų ekspertas Markas Parringtonas (Markas Paringtonas).

„Faktas, kad šie gaisrai tiek daug užteršia atmosferą, kad galime pamatyti tirštus dūmus net už 8 tūkst. kilometrų, liudija, kokie jie yra niokojantys pagal savo mastą ir trukmę“, – pridūrė jis.

Ugnies stichija jau išdegino beveik 2 mln. ha visuose JAV vakaruose – maždaug tokio paties dydžio teritoriją kaip Naujojo Džersio valstija. Be to, nuogąstaujama, kad gali dabartinis aukų skaičius – 35 – gali išaugti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O idiotai lietuviai moka automobiliu tarsos mokesti. Lietuviu automobiliai net dirbami po 12 val/paroje net per 100 metu neuzterstu oro tiek kiek dabar Amerika degindama miskus. Stai jums baudziauninkai ir DEMOKRATIJA.

Anonimas

Anonimas portretas
Kur Svedijos daune Greta? Kodel nekovoja pries Amerikos tersima?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių