Quantcast

Palestina tapo Interpolo nare

  • Teksto dydis:

Interpolas trečiadienį patvirtino Palestinos Autonomijos paraišką prisijungti prie tarptautinės policijos agentūros, nors tam griežtai prieštarauja Izraelis.

Šia palestiniečių paraiška žengtas vienas žingsnių, siekiant narystės tarptautinėse institucijose ir galutinio tikslo – nepriklausomos valstybės statuso.

Izraelis aktyvia lobistine kampanija nuolat priešinasi šioms pastangoms. Pernai Izraelis džiaugėsi pergale, kai palestiniečių paraiškos svarstymas dėl prisijungimo prie Interpolo buvo sustabdytas.

Palestinos Autonomijos paraiška buvo patenkinta kartu su Saliamono salų prašymu kasmetinėje Interpolo Generalinėje Asamblėjoje Kinijos sostinėje.

„Prisijungus Palestinos valstybei ir Saliamono Saloms, Interpolą dabar sudaro 192 narės“, – „Twitter“ paskelbė Interpolas, delegatams susirinkus Pekine.

Nors balsavimo rezultatai neskelbiami, tačiau kandidatūrų patvirtinimui reikia dviejų trečdalių Generalinėje Asamblėjoje dalyvaujančių šalių pritarimo.

Palestinos išvadavimo organizacijos (PIO) derybų departamentas „Twitter“ paskelbė, kad Palestinos Autonomija gavo daugiau nei 75 proc. balsų.

„Palestinos narystė yra narių, ginančių šios organizacijos raison d'etre (būties prasmę) ir pagrindines vertybes, (balsavimo) rezultatas bei ciniškos manipuliacijos bei politinio bauginimo akivaizdus atmetimas“, – pareiškė palestiniečių užsienio reikalų ministras Riyadas al Malki (Rijadas Malkis) savo pareiškime.

Izraelio užsienio reikalų ministerija kol kas pareiškimo šiuo klausimu nepaskelbė.

2012 metais Palestinai buvo suteiktas stebėtojos statusas Jungtinėse Tautose ir nuo to laiko ji tapo daugiau nei 50-ies tarptautinių organizacijų ir sutarčių nare, skelbia Palestinos užsienio reikalų ministerija.

Tarp tokių organizacijų yra Tarptautinis Baudžiamasis Teismas ir JT paveldo organizacija UNESCO.

Interpolas, kurio būstinė įsikūrusi Prancūzijos mieste Lione, užtikrina geresnį dalinimąsi informacija tarp skirtingų šalių policijos pajėgų. Ši tarptautinė policijos agentūra, vienos iš savo narių arba tarptautinio tribunolo prašymu, skelbia vadinamuosius „raudonuosius pranešimus“, įpareigojančius Interpolui priklausančių šalių policiją pasidalyti bet kokia informacija apie įtariamuosius, kad jie būtų areštuoti ir išduoti valstybei, kurioje turi stoti prieš teisingumą.

„Izraelis blokuoja pažangą“

Aukšto rango palestiniečių pareigūnas Jibrilas Rajoubas (Džibrilas Radžubas) sekmadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad Palestina kaip valstybė nori „priklausyti visoms tarptautinėms institucijoms, tarp jų ir Interpolui“.

„Mes norime, kad Palestinos valstybė būtų naudinga prisidėdama prie saugumo ir stabilumo regione ir tarptautinėje bendruomenėje“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie Izraelio pasipriešinimą šiems siekiams pareigūnas pareiškė: „Jie nenori jokios pažangos, siekiant Palestinos valstybingumo“.

„Izraelis nenori, kad mes būtumėme FIFA. Tai kaip jie gali norėti, kad mes būtumėme Interpole“, – kalbėjo jis.

Tuo metu Alanas Bakeris (Alanas Beikeris), buvęs Izraelio aukšto rango diplomatas ir teisės ekspertas, pareiškė, kad palestiniečių paraiška dėl narystės Interpole tebuvo „politinis viešųjų ryšių žingsnis“.

„Nes jiems nerūpi derybos (su Izraeliu), jie nori pasiekti galutinį tikslą, kuris yra jų valstybė, per tarptautines organizacijas“, – sakė jis prieš trečiadienio balsavimą.

A.Bakeris nepritarė nuomonei, kad prisijungę prie Interpolo palestiniečiai, panorėję, galės reikalauti arešto orderių izraeliečiams.

Pasak jo, tokie palestiniečių bandymai „politizuoti superprofesionalią organizaciją labai kenkia Interpolui“.


Šiame straipsnyje: PalestinaInterpolasIzraelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių