Quantcast

Paleista Ukrainos Rada tęs darbą, kol bus prisaikdintas naujas parlamentas

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentui pirmadienį nusprendus paleisti parlamentą, dabartinio šaukimo Aukščiausioji Rada tęs darbą iki naujai išrinkto parlamento prisaikdinimo dienos.

Tai paaiškino Aukščiausiosios Rados Reglamento klausimų komiteto narys Mychailo Papijevas iš frakcijos „Opozicinis blokas“.   

„Ji dirba (po pirmalaikio paleidimo), nes yra įgaliojimus turintys Ukrainos deputatai, sudarantys Aukščiausiąją Radą kaip kolegialų organą“, – sakė jis naujienų agentūrai „Interfax-Ukraina“.

M. Papijevas pažymėjo, kad pirma laiko paleidus parlamentą Aukščiausioji Rada ir toliau priima įstatymus, Rados pirmininkas turi įgaliojimus, pasirašo įstatymus ir siunčia prezidentui juos pasirašyti.

„Ukrainos liaudies deputatų ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados įgaliojimų atskyrimas yra nekorektiškas. Kaip Aukščiausioji Rada negali būti be liaudies deputato įgaliojimų, taip liaudies deputatas negali būti be Aukščiausiosios Rados įgaliojimų“, – sakė jis. 

Tuo pat metu M. Papijevas pridūrė, kad yra patvirtintas Aukščiausios Rados dabartinės sesijos kalendorinis planas, pagal kurį nustatomi plenarinių posėdžių ir komitetų darbo grafikai. 

„Aukščiausioji Rada turi dirbti vadovaudamasi kalendoriniu planu, jeigu nėra nuspręsta kitaip“, – nurodė deputatas.

Ukrainos konstitucija numato, kad Aukščiausioji Rada netenka įgaliojimų, kai į pirmąjį posėdį susirenka naujos sudėties parlamentas. Šiame konstitucijos straipsnyje numatytos aplinkybės, kada prezidentas turi teisę pirma laiko paleisti Aukščiausiąją Radą, tačiau nėra normos, kad pirma laiko paleidus parlamentą jis tęsia darbą iki naujos sudėties parlamento prisaikdinimo.  

Naujuoju Ukrainos prezidentu pirmadienį prisaikdintas komikas ir aktorius Volodymyras Zelenskis per savo inauguracinę kalbą paskelbė paleidžiantis šalies parlamentą, taip pat pasiūlė atsistatydinti vyriausybei.

V. Zelenskis neturi daugumos palaikymo dabartinės sudėties Aukščiausiojoje Radoje ir nesutarė su priešiškai nusiteikusiais deputatais, kaltinusiais jį sąmoningai atidėliojant savo inauguraciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių