Quantcast

Pagarba gelbėtojams

Rytoj Jungtinėse Valstijose bus minimos rugsėjo 11-osios atakų metinės.

Prieš vienuolika metų "Al Qaedos" užgrobti du keleiviniai lėktuvai rėžėsi į Pasaulio prekybos centrą Niujorke, trečiasis laineris smogė Pentagono pastatui šalies sostinėje, o ketvirtasis nukrito laukymėje Pensilvanijos valstijoje, kai keleiviai pasipriešino teroristams.

Tą dieną žuvo beveik 3 tūkst. žmonių. Šios atakos pagal aukų skaičių buvo didžiausios kada nors įvykdytos JAV.

Šalies vadovas Barackas Obama paragino amerikiečius, kad šie pagerbtų pirmuosius į atakas reagavusius žmones, taip pat visus uniformuotus vyrus ir moteris, užtikrinančius šalies saugumą.

"Šia proga pagerbiu narsą pirmųjų atsiliepusių, kurie rizikavo savo gyvybe tą dieną ir kiekvieną dieną vėliau, – pabrėžė B.Obama. – Taip pat dėkoju mūsų uniformuotiems vyrams ir moterims, kurie tarnavo ir aukojosi, kai kada toli nuo namų, kad mūsų šalis liktų saugi."

JAV atliktos apklausos rodo, kad rugsėjo 11-osios atakos lig šiol yra viena skaudžiausių Amerikos istorijos akimirkų. Iki šiol net 97 proc. amerikiečių puikiai prisimena, kur jie buvo, kai išgirdo žinią apie šias atakas, panašiai kaip ir per prezidento Johno F.Kennedy nužudymą.

B.Obama kartu pabrėžė, kad prieš vienuolika metų įvykdyti išpuoliai amerikiečiams sukėlė daug klausimų apie terorizmo prigimtį ir kaip Amerika turėtų į tai atsakyti.

"Praėjęs dešimtmetis buvo sunkus, tačiau kartu mes atsakėme į šiuos klausimus ir tapome stipresne tauta", – teigė JAV vadovas. Jis pridūrė, kad JAV smarkiai susilpnino "al Qaedos" vadovybę.

"Dėl mūsų žvalgybos darbuotojų ir ginkluotųjų pajėgų narsos bei įgūdžių Osama bin Ladenas niekada nebegrasins Amerikai", – sakė jis.

"Užuot atsiriboję nuo pasaulio, mes stiprinome savo sąjungas, kartu gerindami saugumą čia, namie, – sakė prezidentas. – Ir mūsų šalis yra stipresnė, saugesnė bei labiau gerbiama pasaulyje."

Šalies vadovas pabrėžė, jog praėjus vienuolikai metų jis gali drąsiai teigti, kad jokie priešai ir jokie teroro išpuoliai negali pakeisti amerikiečių prigimties.

"Esame amerikiečiai ir ginsime bei saugosime šią šalį, kurią mylime, – kalbėjo B.Obama. – Minėdami šią svarbią sukaktį prisiminkime tuos, kurių netekome; iš naujo sutvirtinkime vertybes, kurioms jie atstovavo, ir toliau ženkime į priekį kaip viena šalis ir viena tauta."



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių