Quantcast

Pagalbos organizacija grobė vaikus?

Mėginimas nelegaliai išvežti vaikus iš Afrikos šalies Čado sužlugo. Vaikų grobimu apkaltintiems pagalbos organizacijos darbuotojams prancūzams ir jiems talkinusiems ispanų lakūnams gresia teismas.

Mėginimas nelegaliai išvežti vaikus iš Afrikos šalies Čado sužlugo. Vaikų grobimu apkaltintiems pagalbos organizacijos darbuotojams prancūzams ir jiems talkinusiems ispanų lakūnams gresia teismas.

Pristatė našlaičiais

Devyni prancūzai buvo apkaltinti mėginę pagrobti daugiau nei 100 vaikų. Drauge sulaikyti ir septyni ispanų lakūnai, kurie pagrobtus vaikus turėjo nuskraidinti į Prancūziją. Juos Čado teisėsauga įtaria bendrininkavimu. Kaltinimai pateikti ir trims prancūzų žurnalistams. Iš viso sulaikyta 16 žmonių.

Vaikus bandyta išvežti pateikus dokumentus, esą jie yra našlaičiai iš karo nusiaubto Darfūro regiono Sudane. Tačiau paaiškėjo, kad dauguma šių vaikų yra iš Čado ir kad jų tėvai gyvi ir sveiki.

Vaikų jau laukė

Pagrindiniai įtariamieji yra organizacijos „L'Arche de Zoe“, teikiančios įvairią pagalbą tėvus praradusiems vaikams, nariai. Laikydamiesi savo versijos įtariamieji tvirtino, kad vaikai yra Darfūro regiono našlaičiai, kurie turėjo būti įvaikinti prancūzų šeimų. Tačiau pakalbinus vaikus Čado teisėsaugos atstovams pavyko nustatyti, kad prancūzai meluoja. Be to, paaiškėjo, kad lėktuvo su vaikais Prancūzijoje jau laukė būsimi „našlaičių“ tėvai, už vaikus sumokėję nuo 2 iki 6 tūkst. eurų (nuo 7 iki 21 tūkst. litų).

Šios su Sudanu besiribojančios šalies prezidentas Idrissas Déby iš karto paskelbė, kad vaikų grobikai bus griežtai nubausti. Pagalbos organizacijos planų nepateisina ir prancūzų pareigūnai. Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy pažadėjo pagalbą tiriant vaikų pagrobimo bylą.

Kalte abejojama

Tačiau pagalbos organizacijos atstovai reikalauja, kad dar būtų įrodyta sulaikytųjų kaltė. Pasak „L'Arche de Zoe“ atstovo Christophe'o Letieno, sulaikytieji ketino tik suteikti pagalbą nukentėjusiesiems per karą. Jam netiesiogiai pritaria ir vienas prancūzų diplomatas. Anot jo, tiesiog neįsivaizduojama, kad šį savanorių komanda, kurią sudaro žurnalistai, gydytojai ir ugniagesiai, galėtų nusikasti. Paleisti žurnalistus reikalauja ir tarptautinė organizacija „Reporteriai be sienų“.

Sulaikytų ispanų kolegos taip pat įsitikinę, kad lakūnai yra niekuo dėti. „Mums pasakė, kad mes galime pasitikėti Čado valdžia, – sakė aviakompanijos atstovas. – Mes tikimės, kad viskas greitai išaiškės ir kad mūsų kolegos grįš namo pas savo šeimas.“

Čado ir Sudano pasienyje Europos Sąjunga planavo dislokuoti taikos palaikymo pajėgas. Prancūzų karių kontingentas sudarytų didelę jų dalį. Vaikų grobimo byla gali sužlugdyti šiuos planus, nors ir Prancūzijos, ir Čado pareigūnai patikino, kad anksčiau pasiekti susitarimai tebegalioja.

Cnn.com, newsru.com, euronews inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių