Quantcast

P. Porošenka sulaukė kritikos dėl neteisėtų kariuomenės pirkimų sandorių

  • Teksto dydis:

Ukrainos lyderis Petro Porošenka, per kito mėnesio rinkimus sieksiantis antros kadencijos prezidento poste, antradienį sulaukė kritikos dėl kaltinimų, kad vienas jo artimas patarėjas praturtėjo iš kontrabanda iš Rusijos gabenamų karinės įrangos detalių.

Kaltinimai ryšiais su Rusija Ukrainoje priimami itin jautriai, nes nuo 2014-ųjų pavasario Rytų Ukrainoje Kijevo pajėgos kovoja su Maskvos remiamais prorusiškais separatistais. Konfliktas pareikalavo apie 13 tūkst. gyvybių.

Praėjus penkeriems metams po provakarietiškos revoliucijos, per kurią buvo nuverstas Kremliaus remtas režimas, Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos ir karo pradžios kovo 31 dieną ukrainiečiai rinks prezidentą.

Pirmadienį vienas nepriklausomas ukrainiečių leidinys paskelbė tyrimą, kuriame sakoma, kad P. Porošenkai artimi asmenys kontrabanda gabeno iš Rusijos karinės įrangos detales.

Tyrime sakoma, kad artimas prezidento patarėjas, Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (SNBO) sekretoriaus pirmasis pavaduotojas Olehas Hladkovskis ir jo sūnus tiesiogiai dalyvavo toje schemoje.

Kaip skelbiama, jie praturtėjo pardavinėdami įvežtas detales valstybinėms gynybos kompanijoms itin išpūstomis kainomis.

Tyrime pranešama, kad prie šių neteisėtų machinacijų prisidėjo ir dabartinis valstybinio koncerno „Ukroboronprom“ vadovas Pavlo Bukinas.

Valstybinis gynybos koncernas savo ruožtu apkaltino tyrimą atlikusius žurnalistus manipuliuojant duomenimis ir užsiminė, kad informacijos galėjo būti gauta iš baudžiamųjų tyrimų, pradėtų 2015–2016 metais.

Pats P. Porošenka toje praturtėjimo schemoje nedalyvavo, tačiau Kijevo tiriamosios žurnalistikos grupė „Bihus.info“ tvirtino, jog prezidentas ją ignoravo, kad apsaugotų O. Hladkovskį.

Prezidentas į tokius pareiškimus kol kas nesureagavo, tačiau jo atstovas spaudai Sviatoslavas Ceholka pranešė, kad P. Porošenka pareikalavo „skubaus“ pasirodžiusios informacijos tyrimo.

O. Hladkovskis nusprendė laikinai, kol vyks tyrimas, pasitraukti iš SNBO sekretoriaus pirmojo pavaduotojo pareigų. Prezidentas pritarė laikinam jo nušalinimui.

„Kategoriškai neigiu visus kaltinimus šiame vadinamajame tyrime“, – savo pranešime pabrėžė O. Hladkovskis.

„Didžiulis nusikaltimas“

Daugybė ukrainiečių nusivylė P. Porošenkos prezidentavimu ir sako, kad jam nepavyko atsikratyti šalyje giliai įsišaknijusios korupcijos ir pagerinti žmonių gyvenimo.

Politologai mano, kad naujausi įvykiai dar labiau apsunkins jo siekį laimėti antrą kadenciją prezidento poste, nors pastaruoju metu jo reitingai išaugo.

Šiuo metu rinkėjų apklausose pirmauja komikas ir aktorius Volodymyras Zelenskis. Naujausia apklausa rodo, kad už 41 metų kandidatą ketina balsuoti daugiau kaip 26 proc. rinkėjų.

Pirmadienį Kijevo tarptautinio sociologijos instituto paskelbtos apklausos rezultatai rodo, kad antroje vietoje pagal rinkėjų palaikymą yra P. Porošenka, už jį balsuoti žada 18 proc. respondentų. Trečia liko buvusi premjerė Julija Tymošenko, kurią palaiko per 13 proc. apklaustųjų.

J. Tymošenko, partijos „Batkyvščyna“ („Tėvynė“) lyderė, anksčiau antradienį pareiškė ketinanti inicijuoti prezidento P. Porošenkos apkaltą dėl minėto žurnalistinio tyrimo.

„Skelbiame, kad kartu su kitomis mus palaikančiomis frakcijomis pradedame prezidento apkaltos procedūrą“, – J. Tymošenko sakė Aukščiausiojoje Radoje.

Į prezidento postą kandidatuojanti politikė kritikavo P. Porošenkai artimus pareigūnus, minimus žurnalistų tyrėjų grupės „Bihus.info“ pranešime. J. Tymošenko pareiškė, kad šių pareigūnų veiksmai gali būti vertinami kaip valstybės išdavystė.

„Iš esmės prezidentas dirbo agresorės pusėje“, – pareiškė ji parlamente, turėdama galvoje Rusiją.

V. Zelenskis savo ruožtu sakė „neturįs žodžių“.

„Žmonės, atėję į valdžią per kraują, uždirba per kraują“, – rašė jis savo pranešime socialiniame tinkle „Facebook“, kalbėdamas apie P. Porošenką, išrinktą prezidentu po kruvinos 2014-ųjų revoliucijos.

Radikaliosios partijos lyderis Olehas Liaška, taip pat kandidatuojantis į Ukrainos prezidentus, pareiškė, kad P. Porošenką „reikėtų nušauti“, jei pasitvirtins žurnalistiniame tyrime paskelbta informacija.

„Jei tai tiesa, tai yra didžiulis nusikaltimas, tai yra valstybės išdavystė“, – sakė O. Liaška parlamente. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Artūras

Artūras portretas
Blogiausia kad parsas tikrai bus perinktas, jau patikrintas klapčiukas...

Angelina

Angelina portretas
Baisiausia tai, kad rusai parduoda ginklus tam, kad juos pačius rusus Porošenka žudytų. Jis pats perka, pats ir rusus žudo. Julija matė, o gal net padėjo žudyt.

...

... portretas
Ach: "Kaip skelbiama, jie praturtėjo pardavinėdami įvežtas detales valstybinėms gynybos kompanijoms itin išpūstomis kainomis" - ieškokit lietuviško pėdsako, tai LABAI primena mūsų 'auksinius šaukštus'. Ir šiaip, KEISTAS dėsningumas - VISUR velniava ir dideli nuostoliai KUR tik mūsų 'konservai' prisiliečia.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių