Quantcast

Osetinai prašosi į Rusiją

Politologų prognozės pildosi. Praėjus metams po Tbilisio ir Maskvos karo dėl separatistinės Pietų Osetijos jos lyderis Eduardas Kokoity pareiškė, kad mato respublikos ateitį Rusijos sudėtyje.

Galimybės neatmetė

"Mes kursime savo valstybingumą, bet būsime sąjungoje su Rusija. Mes neatmetame galimybės, kad įeisime į Rusijos Federacijos sudėtį", – interviu agentūrai "Reuters" savaitgalį sakė E.Kokoity.

Respublikos vadovas pareiškė, kad prisijungti prie Rusijos siekia didžioji dalis vietos gyventojų. Separatistai nurodo, kad tokių yra 70 tūkst. žmonių, o jų oponentų – perpus mažiau. "Maždaug 98 proc. turi Rusijos Federacijos pilietybę, ir Vakarai tai turi suprasti", – sakė E.Kokoity.

Prieš metus Tbilisis pamėgino jėga susigrąžinti separatistus į savo rankas. Maskva įsikišo į konfliktą, įvedė kariuomenę, o Gruzijai pralaimėjus pripažino Pietų Osetijos ir kitos buvusios autonomijos – Abchazijos – suverenitetą. Tai griežtai pasmerkė Vakarai.

Nori daugiau karių

Rusija karinę operaciją Pietų Osetijoje aiškino kaip būtinybę apginti savo piliečius. Gruzija iki tol kelerius metus protestavo prieš masišką Rusijos pasų išdavimą sukilusių Gruzijos provincijų piliečiams. Po karo Rusija dislokavo savo kariuomenę Abchazijoje ir Pietų Osetijoje.

Tačiau E.Kokoity manymu, šalių susitarimu patvirtinto Rusijos karių skaičiaus – 3700 – Pietų Osetijai mažai, kad ji galėtų jaustis apginta. "Tai nepakankamai didelis karių skaičius", – sakė separatistinės respublikos lyderis ir pridūrė, kad jai reikia rimtesnės ginkluotės ir karo technikos. Drauge E.Kokoity sakė, kad nenori ir net negalvoja apie naują karą.

Artėjant karo veiksmų metinėms Maskva ir Tbilisis vėl ėmė kaltinti vienas kitą padėties aštrinimu ir gyvenviečių apšaudymu.

Laukia premjero iš Rusijos

Pietų Osetijos lyderio ketinimus prašyti į Rusijos sudėtį rodo ir kitas faktas. Prezidentas vakar pasirašė įsaką atleisti Aslanbeką Bulacevą iš respublikos vyriausybės pirmininko pareigų dėl sveikatos būklės. Vyriausybės nariams kol kas pavesta eiti savo pareigas, kol bus sudaryta nauja vyriausybė. Šiai vadovaus Rusijos deleguotas politikas. Tai pranešė Rusijos naujienų portalas regnum.ru, tačiau neįvardijo naujo vyriausybės vadovo.

Naujosios vyriausybės sudėtis, anot prezidento, bus paskelbta per dvi dienas. Jis pabrėžė, kad vyriausybės atstatydinimas nebuvo motyvuotas politiškai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Taigi - Lietuva į NATO, į ES sudėtį galėjo įeit, o štai osetijai į SNG jau nebe?.. Ir va kas nauja: " Prieš metus Tbilisis pamėgino jėga susigrąžinti..." - prisiminkim tankus Vilniuje, šiurpu buvo? Tai nejau gruzinų tankai kitaip turėjo atrodyt?
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių