Quantcast

Opozicijos lyderis rinkimuose nedalyvaus

Baltarusija atsisakė įregistruoti opozicijos lyderį Aliaksandrą Milinkevičių kaip kandidatą būsimuose parlamento rinkimuose.

Naujas parlamentas Baltarusijoje bus renkamas rugsėjo 23 d.

A.Milinkevičius, teisių aktyvistu tapęs fizikas ir "Judėjimo už laisvę" lyderis, pranešė, kad jam buvo pasakyta, jog pernelyg daug jo pateiktų šalininkų parašų yra negaliojantys.

"Apygardos rinkimų komisija nustatė, kad 99 mano paraiškos parašai negalioja, ir buvo paskelbta, kad turiu 23,8 proc. negaliojančių parašų", – sakė A.Milinkevičius.

"Man aišku, kad tai – politinis sprendimas, – nurodė jis. – Valdžiai nenaudinga, kad mes eitume iki galo, nes turime visus šansus laimėti šiuos rinkimus. 90 proc. žmonių, kurie atėjo pas mus, sakė, kad nori permainų. Bet valdžia permainų nenori, jie permainų bijo."

A.Milinkevičius nurodė, kad jo rinkimų kampanijos komanda iš tikrųjų surinko 2452 parašus, nors reikalaujama tik tūkstančio, ir kad jis dėl minėto sprendimo pateiks skundą Centrinei rinkimų komisijai.

"Paprasčiausiai tvirtai žinau, kad mes surinkome daug, daug daugiau parašų, nei reikalaujama pagal įstatymą", – sakė jis.

2006 m. A.Milinkevičius gavo Europos Parlamento Sacharovo premiją už minties laisvę – tais pačiais metais, kai metė iššūkį Aliaksandrui Lukašenkai ginčijamuose prezidento rinkimuose.

Keli kiti opozicijos lyderiai sakė, kad trečiadienį užsiregistravo kaip kandidatai į parlamento rinkimus.

Aleksejus Janukevičius, kuris vadovauja Baltarusijos liaudies frontui, ir Anatolijus Lebedka, Jungtinės pilietinės partijos lyderis, naujienų agentūrai AFP sakė, kad sėkmingai įsiregistravo.

Pasak jų, virtinei jų partijų kandidatų nebuvo leista įsiregistruoti dėl klaidų paraiškose. Registracija turėjo baigtis vakar.

Praėjusį kartą parlamento rinkimai Baltarusijoje vyko 2008 m. ir visos 110 vietų žemuosiuose rūmuose atiteko vyriausybės šalininkams.

2010 m. gruodį A.Lukašenka laimėjo ginčijamus prezidento rinkimus, bet po jų kilo gatvių protestai, o daug opozicijos lyderių bei aktyvistų buvo areštuoti ir nuteisti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių