Quantcast

OPEC šalys pirmąkart per 8 metus sutarė mažinti naftos gavybos apimtis

  • Teksto dydis:

Priešingai nei manė daugelis analitikų ir ekspertų, Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narės trečiadienį Alžyre netikėtai, visos rinkos ir savo pačių nuostabai, sugebėjo susitarti dėl naftos gavybos apimčių mažinimo nuo dabar esamų 34,2 mln. iki 32,5-33 mln. barelių per parą.

Tačiau kol kas tai neformalus susitarimas. Galutinis, rašytinis susitarimo patvirtinimas įvyks lapkritį Vienoje vyksiančio oficialaus OPEC narių susitikimo metu. Tuomet bus priimti ir sprendimai dėl kvotų bei susitarimo įgyvendinimo terminų.

OPEC susitarimas netruko tiesiog įplieksti rinką: per kelias valandas „Brent“ naftos kaina šoktelėjo 6 proc. ir viršijo 49 JAV dolerių ribą. Ir tai nėra stebėtina: OPEC paskutinį kartą savo naftos gavybos apimtis karpė prieš aštuonerius metus.

OPEC sprendimas pasaulinei naftos rinkai tapo malonia staigmena. OPEC šalių naftos ministrai šiais metais jau rinkosi kelis kartus, kad susitartų dėl naftos gavybos įšaldymo, tačiau pasiekti konsensusą jie nepavykdavo.

Ekspertai mano, kad tokios vienybės priežastis gali būti viena – mažos naftos kainos. Nepaisant aktyvaus pavasarinio augimo, naftos kainos taip ir nesugebėjo priartėti prie 50 JAV dolerių ribos. O rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais jos sustojo prie 44-45 JAV dolerių ribos.

Dabar laukiama lapkritį vyksiančio OPEC susitikimo, kurio metu bus nuspręsta konkrečiai, kuri šalis ir kiek turi sumažinti gavybą. Remiantis dokumentais, kurie buvo svarstomi susitikimo metu ir kuriais remiasi „Bloomberg“, Alžyras pasiūlė savo partneriams bendrą naftos gavybos lygį sumažinti 796 tūkst. barelių per parą, lyginant su rugpjūčio mėnesiu, t.y., nuo 33,4 iki 32,4 mln. barelių per parą.

Remiantis šiuo dokumentu, Saudo Arabijai siūloma gavybą sumažinti 442 tūkst. barelių per parą iki 10,145 mln. barelių per parą, Irakui – 135 tūkst., Kuveitui – 87 tūkst., o Jungtiniams Arabų Emyratams – 155 tūkst.

Iranui rekomenduojama 3,7 mln. barelių per parą kvota, kas reiškia, kad šaliai dar būtų leista gavybą padidinti 52 tūkst. barelių per parą lyginant su rugpjūčio mėnesiu.


Šiame straipsnyje: OPECnaftaGamtos ištekliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių