Quantcast

Oligarchams ukrainiečiai galvų kapoti neskuba

"Galas karui ir chaosui!" – toks Ukrainos prezidento rinkimų laimėtojo Petro Porošenkos šūkis. Nepaisant to, kad yra oligarchas, ukrainiečius jis įtikino balsuoti už jį. Tik ar P.Porošenka įneš kokių naujų vėjų? Kokia Lietuvos tarptautinių santykių ekspertų nuomonė?

"Galas karui ir chaosui!" – toks Ukrainos prezidento rinkimų laimėtojo Petro Porošenkos šūkis. Na, o ko daugiau reikia... Nepaisant to, kad yra oligarchas, ukrainiečius jis įtikino balsuoti už jį. Tik ar P.Porošenka įneš kokių naujų vėjų? Kokia Lietuvos tarptautinių santykių ekspertų nuomonė?

Stabilumo garantas?

Vakarai džiaugiasi, kad Ukraina pagaliau turi naują šalies vadovą, ir dar išrinktą pirmajame ture.

Rusija pripažino, kad rinkimų rezultatus gerbs, tačiau kol Kijevas nesiliaus šaudęs į žmones rytinėje Ukrainos dalyje, dialogo nepalaikys. Šią savaitę įnirtingi mūšiai vyko Donecke. Žuvo beveik pusė šimto žmonių ir vargu ar situacija bent kiek rimsta.

Lietuvos tarptautinių santykių ekspertai mano, kad Ukrainai P.Porošenkos pergalė – geras rezultatas, nors pridūrė, jog oligarcho pakeitimas oligarchu fundamentalių šalies problemų neišspręs.

"P.Porošenka, žinoma, teikia daugiau vilčių negu Julija Tymošenko. Jis, būdamas solidžiu oligarchu, galbūt bus mažiau paveikus įvairioms įtakoms tiek iš trečiųjų šalių, tiek iš kitų verslo klanų ir šiek tiek užtikrins stabilumą valstybėje, kurio dabartinei Ukrainai labai reikia. (...) Palyginti su kitais kandidatais, jis gali stabilumą užtikrinti labiau nei bet kuris kitas kandidatas", – komentavo Ukrainos prezidento rinkimus Vytis Jurkonis, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) ekspertas.

Laurynas Kasčiūnas, TSPMI analitikas, pritarė, kad P.Porošenkos savarankiškumas suteikia jam laisvę veikti. Bet ar jam pavyks reformuoti Ukrainos oligarchinio valdymo sistemą ir ar jis apskritai to imsis? Ekspertai nebuvo linkę kalbėti optimistiškai.

"Tiesa, P.Porošenka – savarankiškas oligarchas. Jis nėra itin priklausomas nuo įvairių vidaus ir išorės žaidėjų. Greičiausiai gerai žino savo ribas, t.y. kiek ir kas jį gali ir kur paspausti. Šis aspektas – svarbus. Tačiau oligarchija vargu ar išnyks, – aiškino L.Kasčiūnas. – Galų gale visame šiame kontekste labai trūksta rimtų kalbų apie socioekonominę ir politinę sistemos pertvarką."

"Reikia viltis, kad P.Porošenka bus doras ir veiksmingas politikas, bet reikia prisiminti ir tai, kad jis yra dirbęs ir Viktorui Juščenkai, ir Viktorui Janukovyčiui. Kitaip sakant, pavojus yra tas, kad jis nėra visiškai naujas žmogus, jis dar gali tęsti senąją politiką. Didysis klausimas, ar P.Porošenka pasiseks atsikratyti savo praeities, kuri yra susijusi su darbu ankstesnėse korumpuotose Ukrainos vyriausybėse", – svarstė TSPMI docentas Kęstutis Girnius.

Istorikas, Lietuvos istorijos instituto analitikas Algimantas Kasparavičius sutiko su nuomone, kad šiuo metu P.Porošenka – geriausias pasirinkimas.

Tačiau, pasak A.Kasparavičiaus, žvelgiant iš moralinės pusės, niekas nepasikeitė – tiesiog oligarchas pakeitė oligarchą.

"Nemanau, kad situacija – džiuginanti. Iš pradžių atrodė, kad yra daug perspektyvų, buvo daug vilčių, žmonių daug žuvo, bet, mano nuomone, iš esmės niekas nepasikeitė. Daugelis komentatorių sako, kad iš visų kandidatų P.Porošenka buvo geriausias. Galbūt. Tačiau, pažvelgus iš moralinės pusės, juk vieną oligarchą tiesiog pakeitė kitas", – konstatavo ekspertas.
Pasak A.Kasparavičiaus, žinant Ukrainos politinę kultūrą ir tradicijas, tiek formuodamas užsienio, tiek vidaus politiką, P.Porošenka – vienas turtingiausių Ukrainos žmonių – neabejotinai atsižvelgs į savo interesus: finansinius, galbūt šeimos, kitas oligarchų grupuotes, jų interesus ir t.t.

"Ukrainos, mano nuomone, laukia sudėtingi ateinantys metai, galbūt net dešimtmečiai. Juk turėtume omenyje turėti ir tautos susiskaldymą, kuris, manyčiau, pakankamai suprantamas, įvertinus tai, kas vyko pastaruosius pusę metų Ukrainoje", – pridūrė ekspertas.

Tiesa, A.Kasparavičius pripažino, kad P.Porošenka turi galimybių suvaldyti šiuo metu chaotišką situaciją Ukrainoje ir jis gan pagrįstai laikomas stabilumo garantu.

"Kuo galima džiaugtis ir dėl ko džiaugiasi Vakarai – tai, kad P.Porošenko – įteisintas lyderis, todėl, tikėtina, sugebės bent jau suvaldyti šiuo metu šalį purtančią krizę – kalbu apie Donecko ir Luhansko regionus. Galbūt jam pavyks užbaigti chaosą, tačiau ne daugiau", – prognozavo A.Kasparavičius.

L.Kasčiūnas sutiko, kad dabar Ukrainai reikėjo stabilumo ir šį stabilumą ukrainiečiai pasirinko balsuodami už P.Porošenką.

"Rinkosi ukrainiečiai, paprastai tariant, tarp dviejų dalykų: stabilumo ir suvokimo, kad oligarchinė sistema niekur nedings. Juk ką tik buvo Maidanas. Žmonės reikalavo ne tik pakeisti V.Janukovyčių, tačiau ir supuvusią sistemą. Tačiau, ko gero, to nebus. 200 turtingiausių Ukrainos žmonių valdė ir valdo ne tik šalies ekonomiką, bet ir kontroliuoja politinę situaciją. Tai – didžiausias Ukrainos vystymosi stabdys", – sakė analitikas.

Kokios įmanomos reformos?

Pastaruoju metu Ukrainoje nemažai kalbama apie galimas valstybės valdymo santvarkos reformas.

A.Kasparavičiaus nuomone, federalizacija išspręstų fundamentalias Ukrainą slegiančias problemas.

"Jei Ukrainos valdžios politika būtų buvusi kiek protingesnė, jei taip galima sakyti, nuo pat pradžių, Ukraina galėjo seniai decentralizuotis. Juk turime nemažai puikių pavyzdžių Europoje, kaip sugyvena vienoje valstybėje skirtingos tautos. Tai ir Šveicarija, ir Belgija. Ilgainiui federacijos principų įvedimas šiose šalyse davė rezultatų", – dėstė ekspertas.

Pasak jo, unitarinės Ukrainos situacija – sudėtinga, žinant šios šalies gyventojų mentalitetą, prieštaravimus ir istoriją.

"Esu tikras, kad federacija būtų vienas racionaliausių sprendimų. Tiesa, federacijos modeliui turėtų pritarti svarbiausi regiono tarptautiniai žaidėjai: Rusija, Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos. Ukraina būtų vieninga, tačiau federacinio pobūdžio valstybė", – pridūrė A.Kasparavičius.

Tarptautinis žaidimas

L.Kasčiūno nuomone, geopolitine prasme P.Porošenka gali atvesti Ukrainą į suartėjimą su Vakarų Europa. Tačiau, politologo teigimu, reikėtų įvertinti svarbų faktą, kad pati ES nerodo jokių ženklų, jog norėtų suteikti Ukrainai kokias nors garantijas.

"P.Porošenka suvokia, kur yra civilizacinė Ukrainos priklausomybė, be to, jis ne vienus metus dirbo Ukrainos diplomatijos vadovu, tad tinka būti šalies vadovu. Kita vertus, Ukrainai nei vokiečiai, nei prancūzai neketina suteikti kandidatės į ES statuso. Tai būtina akcentuoti. Juk reikėtų milžiniškų subsidijų, didelių pinigų..." – sakė L.Kasčiūnas.

Taip pat, pasak L.Kasčiūno, vargu ar Ukrainos oligarchai staigiai virs europietiškais verslininkais.

"Yra teorija, sakanti, kad atėjo į valdžią oligarchas, kuris nori tapti vakarietišku verslininku. Kad oligarchams nusibodo nuolatiniai galių žaidimai po kiekvienų rinkimų ir jie norėtų stabilumo. Taigi jie tarsi priimtų ES taisykles, pagal kurias žaistų. Tačiau sunku būtų tokiam balansui Ukrainoje išsilaikyti", – svarstė ekspertas.

Bet A.Kasparavičius pabrėžė, kad pasakymas "eiti į Vakarus" pernelyg konjunktūrinis.

"Na, pasakymas "eis į Vakarus" – žurnalistinis. Suomija juk irgi Vakarų valstybė, o ji nepriklauso, pavyzdžiui, NATO. Šveicarija nepriklauso ES, o juk yra vakarietiška. Vakarai gali būti pasiekiami įvairiomis formomis, nebūtinai per priklausymą NATO ar ES. Šveicarų tapatybė, tarkime, – gerokai vakarietiškesnė nei lietuvių. Ar Vakarų Ukrainos tapatybė – vakarietiška? Nemanau. Vienintelis ryškus šios tapatybės bruožas – antirusiškumas. Tačiau Vakarams tai nebūdinga. Šis bruožas būdingas tiems, kurie nukentėjo nuo Rusijos, tačiau net Vokietijoje, kuri taip pat kentėjo, antirusiškumas nėra gajus", – aiškino ekspertas.

Istoriko manymu, prievartinis Ukrainos stūmimas į NATO sukeltų daug neigiamų padarinių.

Pasak A.Kasparavičiaus, didžiausia problema – Europos savarankiškumo stygius, kuris atsirado po Antrojo pasaulinio karo.

"Kai įvairūs išorės veikėjai ima kištis į Europos reikalus (kalbu apie JAV, Japoniją, Kiniją), Europoje ima virti košė – kartais kruvina", – pastebėjo ekspertas.

Kalbant apie Rusijos įtaką procesams Ukrainoje, pasak A.Kasparavičiaus, nereikėtų jos pervertinti.

"Nesutikčiau su nuomone, kad Rusija daro didžiausią įtaką procesams Ukrainoje. Rusija bando daryti įtaką, tačiau Ukraina, atrodo, jau išslydo iš rankų. Vakarų įtaka šiuo metu kur kas didesnė. Vakarams Ukrainos situacija – labai svarbi. Juk šalis – tarp Rytų ir Vakarų. Per Ukrainą gali keliauti prekės, galima uždirbti daug pinigų. Juk JAV viceprezidento Joe Bideno sūnaus istorija puikiai parodo, kas ir kokių interesų turi", – sakė A.Kasparavičius.

Bet, L.Kasčiūno nuomone, Rusijos veiksnys visoje Ukrainos krizės istorijoje – svarbus. Politikos eksperto nuomone, tikėtina, kad  Maskva su Vakarais netrukus dėl Ukrainos ką nors susitars.

"Tarkime, vokiečiai pasiųs rusams signalą, kad neskubės Ukrainos įtraukti į ES įtakos zoną. Rusija, akivaizdu, nori turėti neformalią veto teisę svarstant Rytų Europos valstybių įtraukimą į Vakarų politines, ekonomines ir karines organizacijas. Taigi P.Porošenkai bus sunku laviruoti. Rusija, žinoma, nesiims karinės intervencijos, tačiau veikiausiai spaus Ukrainą ekonomiškai. Galiausiai kuo bus blogesnė Ukrainos ekonominė situacija, tuo Rusija įgis daugiau įtakos šioje valstybėje. Juk Vakarai gali pasakyti Kijevui – bendradarbiaukite su Rusija. Kita vertus, galbūt P.Porošenka bus kitoks ir nežais dvigubų žaidimų... Sunku pasakyti", – apibendrino L.Kasčiūnas.


Ukrainos oligarchai: kas jie tokie ir kieno pusę palaiko?

• Oligarchija – valstybės valdymo forma, kai valdžia sutelkta nedidelės žmonių grupės rankose. Oligarchas – sukaupęs didelius finansinius išteklius, turintis didelę įtaką / arba dalyvaujantis politikoje tiesiogiai ir kontroliuojantis ne vieną žiniasklaidos priemonę asmuo.

• Buvusio Ukrainos prezidento Leonido Kučmos paskutiniaisiais valdymo metais Ukrainoje dominavo trys verslo grupuotės: Rinato Achmetovo, Viktoro Pinčuko ir Viktoro Medvečuko bei Grigorijaus Surskio. Po vadinamosios Oranžinės revoliucijos iškilo Vitalijaus Haiduko, Serhijaus Tarutos, Igorio Kolomoiskio oligarchiniai klanai.

• Po Oranžinės revoliucijos Ukrainoje prasidėjo vadinamoji įmonių reprivatizacija (turto perpardavimas Oranžinę stovyklą palaikantiems oligarchams), sukėlusi tarp oligarchų trintį.

• Po 2004 m. revoliucijos pasikeitė ir oligarchų poveikio politikai principai – sumažinus prezidento galias, oligarchai ėmė remti politines partijas, taip pat vyriausybę. Kai kurie jų remia skirtingas politines jėgas vienu metu.


Ukrainos oligarchinės sistemos sunkiasvoriai

R.Achmetovas
Turtingiausias Ukrainos žmogus. Jo turtas vertinamas 12,5 mlrd. JAV dolerių. Verslo imperija – Donbaso regione. R.Achmetovas valdo anglių kasyklas, taip pat metalurgijos fabrikus ir elektrines. Jis buvo vienas dosniausių buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus ir jo Regionų partijos rėmėjų. Šiuo metu jis yra už Ukrainos vienybės išlaikymą, remia naująją Kijevo vyriausybę.

V.Pinčukas
Vienas turtingiausių ir žymiausių Ukrainos oligarchų, kurio turtas vertinamas 3,2 mlrd. dolerių. Jis iš pradžių nepalaikė Maidano protestuotojų, tačiau, Kijevo laikinajai vyriausybei paprašius paramos, sutiko talkinti. V.Pinčukas palaiko Ukrainos laviravimo tarp Rytų ir Vakarų kursą. Turtus susikrovė pardavinėdamas plieno vamzdžius. Jis šiuo metu yra antrasis pagal turtingumą asmuo Ukrainoje.

Dmytro Firtašas
V.Janukovyčiaus ir jo klano bankininkas. D.Firtašas – aršus opozicijoje esančios Julijos Tymošenko priešininkas. Milijardus dolerių susikrovė per bendrą Rusijos–Ukrainos energetikos įmonę "RosUkrEnergo". Tada suskirto jo ir buvusios Ukrainos premjerės interesai. Po vasario revoliucijos Kijeve buvo priverstas palikti Ukrainą. Slėpėsi Austrijoje. Buvo sulaikytas JAV pareigūnų, tačiau vėliau paleistas už užstatą.

I.Kolomoiskis
"PryvatBank" įkūrėjas, šiuo metu Dnepropetrovsko srities gubernatorius. Šiam oligarchui priklauso vietos futbolo komanda "FC Dnipro Dnipropetrovsk". I.Kolomoiskio turtas, pasak įvairių skaičiavimų, siekia apie 3 mlrd. dolerių. Aršus V.Janukovyčiaus režimo kritikas, kadaise buvęs vienas iš artimiausių J.Tymošenko sąjungininkų.

P.Porošenka
Šokolado baronas, kurio turtas vertinamas 1 mlrd. JAV dolerių. 2004 m. parėmė Oranžinę revoliuciją, nors prieš tai buvo vienas iš V.Janukovyčiaus Regionų partijos steigėjų. Jam priklauso laivų statykla Kryme, automobilių gamyklos, Ukrainos konditerijos imperija "Roshen", opoziciją palaikantis televizijos kanalas.

Sergejus Kurčenka
Jauniausias, vos 28 metų, Ukrainos oligarchas, kurio turtas vertinamas 2,4 mlrd. JAV dolerių. S.Kurčenkai priklauso futbolo klubas "FC Metalist Kharkiv". Vienas iš V.Janukovyčiaus klano draugų, pateko į Europos Sąjungos paskelbtų V.Janukovyčiaus artimos aplinkos asmenų, kuriems paskelbtos sankcijos, sąrašą. Paliko šalį po revoliucijos Kijeve. Pabėgo į Baltarusiją.


Pasirengęs derėtis su Rusija

Ukrainos išrinktasis prezidentas P.Porošenka Vokietijos laikraščiui "Bild" teigė, kad planuoja surengti derybas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu norėdamas sušvelninti" krizę.
"Surengsime derybas su Putinu, siekdami sušvelninti padėtį ir sudaryti taiką. Kada ir kur vyks tos derybos, dar nenuspręsta", – tvirtino P.Porošenka. Jis atsakė į klausimą, ar planuojamos derybos su V.Putinu ateinančią savaitę, nes Ukrainos ir Rusijos lyderiai yra pakviesti į Normandijos desanto 70-ųjų metinių minėjimą Prancūzijoje.

Prancūzijos pareigūnai anksčiau pranešė, kad prezidentas Francois Hollande'as pakvietė Ukrainos išrinktąjį prezidentą dalyvauti tose iškilmėse. Birželio 6 d. Normandijoje vyksiančioje ceremonijoje taip pat dalyvaus V.Putinas, JAV prezidentas Barackas Obama, Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.
"Džiaugiamės galimybe dalyvauti šiame ypatingame renginyje Prancūzijoje", – sakė P.Porošenka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pirmam

pirmam portretas
fasistai esate jus suskiai ruskiai, kurie zudot ukrainiecius ju paciu zemeje, o tas pedofilas ruskis vycka akivaizdziai apmokamas is ruskyno skleisti mela ir dezinformacija, aborto auka

pirmam

pirmam portretas
fasistai esate jus suskiai ruskiai, kurie zudot ukrainiecius ju paciu zemeje, o tas pedofilas ruskis vycka akivaizdziai apmokamas is ruskyno skleisti mela ir dezinformacija, aborto auka

VYCKA

VYCKA portretas
ukraina,tai fšizmo,hitlerio pasekėjų atgimimo lizdas,kurį lietuva labai vertina.Todėl taip gina žydšaudius ir banditus,kurie pokary šaudė jaunimą,kuris atsisakė eiti miškan,mokytojus,kolūkiečius,kurie prievarta buvo suvaryti į kolūkius.Tik kažkodėl nekovojo su rusų armija,komunistais užimančius aukštus postus ir komsorgus.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių