Quantcast

Oficialu: atsistatydino Šri Lankos premjeras, šias pareigas eis prezidento brolis

Šri Lankos naujasis prezidentas Gotabaya Rajapaksa (Gotabaja Radžapakša) prisaikdins ministru pirmininku savo vyresnįjį brolį, buvusį valstybės vadovą Mahindą Rajapaksą (Mahindą Radžapakšą), trečiadienį pranešė vyriausybės atstovas spaudai.

Broliai Rajapaksos prieš dešimtmetį brutaliomis priemonėmis prieš tamilų „tigrų“ sukilėlius užbaigė Šri Lankos pilietinį karą. Jiems pavaldžios saugumo pajėgos sulaukė kaltinimų karo nusikaltimais ir įvairiais žmogaus teisių pažeidimais.   

Vyriausybės atstovas spaudai Vijayananda Herathas (Vidžajananda Heratas) sakė, kad Mahinda Rajapaksa, anksčiau dvi kadencijas dirbęs prezidento poste, premjero pareigas perims iškart po to, kai ketvirtadienį ryte iš šio posto pasitrauks Ranilas Wickremesinghe (Ranilas Vikremesingė), nusprendęs atsistatydinti praėjus keturioms dienoms po jo partijos žeminamo pralaimėjimo per prezidento rinkimus.

Naujosios administracijos atstovas patvirtino, kad 74 metų M. Rajapaksos priesaiką priims jo jaunesnis brolis – 70-metis Gotabaya.

Likę judviejų broliai – Basilas ir Chamalas (Čamalas) – taip pat aktyviai dalyvauja politikoje.

„Ministras pirmininkas Rajapaksa kabinetą paskirs netrukus po to, kai duos priesaiką“, – sakė V. Herathas.

Per dešimtmetį trukusį M. Rajapaksos prezidentavimą, užsibaigusį 2015 metais, G. Rajapaksa ėjo gynybos sekretoriaus pareigas.

Kai vyresnysis Rajapaksa perims premjero pareigas, Šri Lanka pirmą kartą turės du brolius aukščiausiuose postuose. Per pirmąją M. Rajapaksos kadenciją prezidento poste parlamentui vadovavo vyriausiasis brolis Chamalas.

Ministras pirmininkas R. Wickremesinghe trečiadienį oficialiai paskelbė apie savo atsistatydinimą ir atvėrė kelią Rajapaksoms sudaryti mažumos vyriausybę prieš galimus pirmalaikius rinkimus kitų metų pradžioje.

Mažumos vyriausybė

„Nors turime parlamentinę daugumą, gerbiame pono Rajapaksos gautus įgaliojimus, ir nusprendėme leisti jam sudaryti naują vyriausybę“, – kreipdamasis į tautą pareiškė R. Wickremesinghe.

Kadenciją baigiantis 70-metis vyriausybės vadovas įteikė naujajam prezidentui atsistatydinimo raštą, tokiu būdu leisdamas suformuoti naująją mažumos vyriausybę.

„Ministras pirmininkas surengs paskutinį susitikimą su savo kabinetu ir kitais jo koalicijos lyderiais, o paskui kreipsis į tautą ir paskelbs apie savo atsistatydinimą“, – anksčiau trečiadienį pareiškė jo atstovas Sudarshana Gunawardana (Sudarašana Gunavardana).

R. Wickremesinghe partija savo kandidatu į prezidentus pasirinko Sajithą Premadasą (Sadžitą Premadasą) per prezidento rinkimus, tačiau G. Rajapaksa jį užtikrintai aplenkė per labai įtemptą balsavimą šioje 21,6 mln. gyventojų turinčioje saloje.

Rajapaksomis žavisi sinhalų budistų dauguma, bet jų nekenčia tamilų mažuma dėl brolių vaidmens 2009 metais įveikiant tamilų separatistų kovotojus ir užbaigiant 37 metus trukusį pilietinį karą.

Įtariama, kad kariuomenė nukovė apie 40 tūkst. tamilų civilių konflikto galutiniame etape, kai G. Rajapaksa iš esmės vadovavo saugumo pajėgoms, o jo brolis ėjo prezidento pareigas.

Per tris mėnesius trukusią rinkimų kampaniją, vykusią balandį surengtų musulmonų ekstremistų išpuolių šešėlyje, G. Rajapaksa žadėjo paskirti savo charizmatišką ir populiarų brolį Mahindą premjeru.

R. Wickremesinghe į valdžią atėjo 2015 metais žadėdamas patraukti baudžiamojon atsakomybėn kadenciją baigusio Mahindos režimo narius, kurie buvo kaltinami korupcija ir netgi žmogžudystėmis, tačiau kaltininkų taip ir nepavyko nubausti.

Galiausiai jis pats buvo apkaltintas nepotizmu ir nekompetencija, taip pat įsivėlė į kelis finansinius skandalus.

Dirbant jo vyriausybei saugumo pajėgos taip pat padarė virtinę rimtų klaidų, kuriomis, kaip teigiama, pasinaudojo islamistai mirtininkai, per Velykų sekmadienį balandžio 21-ąją susisprogdinę trijose bažnyčioje ir trijuose viešbučiuose. Per tas atakas žuvo 269 žmonės.

Netrukus po to, kai R. Wickremesinghe partija pralaimėjo šeštadienį vykusius rinkimus, atsistatydino mažiausiai 10 jo vyresniųjų ministrų, įskaitant Finansų ministerijos vadovą Mangalą Samaraweerą (Mangalą Samaravirą).

Dabartinis parlamentas buvo išrinktas 2015 metų rugpjūtį penkerių metų kadencijai. G. Rajapaksa negali paleisti įstatymų leidėjų iki kovo mėnesio, kai bus likę šeši mėnesiai iki jų kadencijos pabaigos.

Vis tik parlamentas galėtų paprašyti sušaukti pirmalaikius rinkimus, jei tokiam siūlymui pritartų dauguma jo narių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių