Quantcast

Oficialiai pradedama Th. May įpėdinio rinkimų kampanija

  • Teksto dydis:

Maždaug tuzinas Didžiosios Britanijos įstatymų leidėjų konservatorių pirmadienį oficialiai pasiskelbs pretendentais pakeisti Theresą May (Terezą Mei) partijos lyderio ir ministro pirmininko postuose, o favoritu šiose varžybose laikomas buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas).

Kandidatų pakeisti Th. May, kuri penktadienį oficialiai paliko torių partijos lyderės postą, nes nesugebėjo numatytu laiku – šių metų kovo 29 dieną – išvesti šalies iš Europos Sąjungos, registracija prasidės 10 val. (12 val. Lietuvos laiku) ir baigsis 17 val. (19 val. Lietuvos laiku). 

Kovoje dėl valdančiosios partijos pirmininko ir premjero postų, kuri turėtų tęstis iki liepos pabaigos, neabejotinai dominuos dukart atidėto ir dabar spalio 31 dieną numatyto „Brexit“ tema. Ankstesnėse varžybose dėl torių lyderio posto būta įvairių sukrėtimų ir siurprizų, jų gali būt ir šįkart.     

Naujasis šios centro dešiniosios politinės jėgos, iškovojusios daugiausiai vietų 2017-ųjų visuotiniuose rinkimuose, lyderis beveik neabejotinai taps ir naujuoju ministru pirmininku. Kol bus išrinktas jos įpėdinis, Th. May toliau stovės prie vyriausybės vairo. 

Neoficiali rinkimų kampanija tęsiasi jau kelias savaites, o neabejotinu varžybų favoritu bent jau šiuo metu laikomas B. Johnsonas. Visgi ankstesni partijos lyderio rinkimai rodo, kad varžybų pradžioje ryškiais favoritais laikyti kandidatai niekada nelaimėdavo.      

Tarp dešimties likusių kandidatų pakeisti Th. May bene žinomiausi veidai yra dabartinis užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas (Džeremis Hantas), vidaus reikalų sekretorius Sajidas Javidas (Sadžidas Džavidas) bei aplinkos, maisto ir kaimo reikalų sekretorius Michaelas Gove'as (Maiklas Gouvas). 

Visas dėmesys – „Brexit“

Kandidatūrai iškelti reikia mažiausiai aštuonių torių įstatymų leidėjų paramos. Kad patektų į antrąjį balsavimo turą, kandidatas turės užsitikrinti mažiausiai 17 iš 313 Bendruomenių Rūmų narių konservatorių paramą, į trečiąjį – jau 33 deputatų palaikymą. Šis procesas tęsis, kol kovoti dėl partijos pirmininko posto liks du kandidatai.

Tuomet vyks balsavimas paštu, kuriame dalyvaus daugiau kaip 160 tūkst. Konservatorių partijos narių. Po jo ir paaiškės naujasis torių lyderis. 

„Akivaizdus esminis klausimas dabar yra „Brexit“ – šiuo metu Konservatorių partijai iš esmės rūpi tik tai“, – naujienų agentūrai AFP sakė politikos mokslų profesorius Timas Bale'as (Timas Beilas) iš Londono Karalienės Marijos universiteto. 

„Borisas Johnsonas tikriausiai laimės šiuos rinkimus, nes siūlo Konservatorių partijos nariams tai, ko jie nori,.. „Brexit“ be sutarties“, – sakė jis, turėdamas galvoje išstojimą iš ES nesudarius oficialaus susitarimo dėl tolesnių santykių. 

Tačiau „ar jis iš tiesų gali tai įgyvendinti – jau kitas klausimas“, pridūrė ekspertas.  

Permaininga karjera

54-erių B. Johnsonas, buvęs Londono meras ir vienas aktyviausių „Brexit“ šalininkų stovyklos veikėjų per 2016 metų referendumo dėl tolesnės šalies narystės Bendrijoje kampaniją, iki praėjusių metų vasaros užėmė užsienio reikalų sekretoriaus postą Th. May kabinete. Jis atsistatydino dėl vyriausybės „Brexit“ strategijos.  

Charizmatiškas politikas yra populiarus tarp eilinių partijos narių, tačiau ne itin mėgstamas konservatorių įstatymų leidėjų, skeptiškai žiūrinčių į jo pompastišką stilių ir permainingą karjerą.    

Kai kas mano, kad B. Johnsono ambicijoms stoti prie partijos vairo gali trukdyti faktas, kad per dvejus vadovavimo šalies diplomatijai metus jis nepasiekė jokių reikšmingesnių laimėjimų. Visgi jį palaiko vis daugiau kabineto narių ir tiek centristinių, tiek dešiniųjų pažiūrų torių.      

B. Johnsonas žada, kad Jungtinė Karalystė bet kokiu atveju – su sutartimi ar be jos – spalį paliks ES. Praėjusį savaitgalį jis pareiškė, kad atsisakytų sumokėti sutartą 39 mlrd. svarų (44 mlrd. eurų) „skyrybų“ išmoką, jeigu ES nepasiūlys geresnės nei dabartinė išstojimo sutarties. 

B. Johnsonas taip pat tvirtina, jog yra vienintelis iš pretendentų į konservatorių lyderius, pajėgus įveikti leiboristų lyderį Jeremy Corbyną (Džeremį Korbiną) ir euroskeptiką populistą Nigelą Farage'ą (Naidželą Faradžą), kurio vadovaujama nauja „Brexit“ partija nuviliojo nemažai torių rinkėjų, nepatenkintų tuo, kaip partija tvarkosi su „Brexit“. 

Kokaino skandalas

B. Johnsono rimčiausiu konkurentu laikomas aplinkos sekretorius M. Gove'as. Šis euroskeptikas taip pat buvo vienas iš „Brexit' šalininkų stovyklos vėliavnešių per 2016 metų referendumo kampaniją.  

Jis metė iššūkį B. Johnsonui per 2016 metais vykusius partijos lyderio rinkimus, ir tai galiausiai atvėrė kelią į šį postą Th. May. 

Tačiau šis 51 metų politikas išprovokavo skandalą, kai didžiai apgailestaudamas prisipažino prieš du dešimtmečius keliskart vartojęs kokainą.  

M. Gove'as, priešingai nei B. Johnsonas, sako, jog „kelioms dienoms ar savaitėms“ atidėtų „Brexit“, jei to reikėtų naujam susitarimui pasiekti.   

Dar vienas pretendentas, dabartinis užsienio reikalų sekretorius J. Huntas, žada, jog tapęs premjeru pasiektų, kad būtų peržiūrėtas Th. May su Briuseliu suderėtas susitarimas. Sekmadienį jis sakė, kad sulaukė padrąsinančių signalų tokiam žingsniui iš Vokietijos kanclerės Angelos Merkel.  

Autsaideriai

Visi kandidatai dalyvaus virtinėje privačių diskusijų su torių parlamentarais, o kai kurie jau pažadėjo pasirodyti ir televizijos debatuose. 

Kai liks tik du kandidatai, jie surengs mažiausiai tuziną susitikimų su partijos nariais įvairiose Britanijos vietose. 

Kiti pretendentai laikomi daugiau ar mažiau autsaideriais.

Buvęs „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas (Dominikas Rabas), buvusi Bendruomenių Rūmų lyderė Andrea Leadsom (Andrėja Lidsom), dalyvavusi ir 2016 metų partijos lyderio rinkimuose, buvusi darbo ir pensijų sekretorė Esther McVey (Ester Makvėj) – visi šie politikai yra uolūs eurosektpikai, griežtai pasisakantys už tai, kad JK spalį paliktų ES.  

Tarp kandidatų nuosaikesnės pozicijos „Brexit“ klausimu laikosi tarptautinės plėtros sekretorius Rory Stewartas (Roris Stiuartas), sveikatos ir socialinės apsaugos sekretorius Mattas Hancockas (Metas Henkokas), parlamentaras Markas Harperis, kuris 2015–2016 metais buvo atsakingas už partijos frakcijos parlamente discipliną, taip pat buvęs švietimo, mokslo, tyrimų ir inovacijų ministras Samas Gyimah (Semas Džima), pasisakantis už antro referendumo organizavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių