Quantcast

O. Scholzas: sąjungininkės, kurios gali Ukrainai siųsti tankus, turi „tai padaryti dabar“

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) penktadienį pareiškė, kad sąjungininkės, turinčios kovinių tankų, turėtų juos siųsti Ukrainai, NATO partnerėms bandant surinkti Kyjivui pažadėtą sunkiąją techniką.

„Tie, kurie gali atsiųsti tokių tankų, tikrai turėtų tai padaryti dabar“, – Miuncheno saugumo konferencijoje sakė O. Scholzas ir pridūrė, kad „intensyviai ragins“ sąjungininkus imtis veiksmų šiuo klausimu.

Šis O. Scholzo raginimas reiškia dramatišką vaidmens pasikeitimą, nes iki šiol kelis mėnesius jis pats buvo spaudžiamas sąjungininkų pritarti Vokietijoje pagamintų tankų „Leopard“ tiekimui Ukrainai.

Galiausiai sausį Vokietija nusileido ir pareiškė, kad atsiųs 14 tankų „Leopard 2 A6“ kuopą, siekdama kartu su sąjungininkais surinkti du tankų batalionus Ukrainai.

Tačiau vėlesnėse derybose su NATO partnerėmis sunkiai sekėsi surinkti vieną batalioną šių modernesnių tankų.

Miuncheno konferencijoje O. Scholzas pažadėjo nuolatinę paramą Ukrainai, sakydamas, kad „nuo pat pradžių mūsų parama skirta ilgam“.

Pusė bataliono

Trečiadienį Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius (Borisas Pistorijus) pripažino, kad sąjungininkams kol kas pavyko surinkti tik „pusę bataliono“ tankų „Leopard 2“, įskaitant 14 iš pačios Vokietijos ir tris iš Portugalijos.

Kitas batalionas būtų sudarytas iš senesnių tankų „Leopard 2 A4“; pagrindinė jų tiekėja būtų Lenkija.

Miunchene O. Scholzas teigė, kad Vokietija „padės savo partneriams priimti šį sprendimą, pavyzdžiui, mokydama ukrainiečių karius čia, Vokietijoje, arba remdama juos logistikos ir aprūpinimo priemonėmis“.

Vyksta derybos su Nyderlandais, tačiau Berlynas nesutinka, kad ši šalis atsiųstų 14 „Leopard 2 A6“, ir sako, kad tai susilpnintų jungtinės Vokietijos ir Nyderlandų brigados, kurioje jie naudojami, operatyvinę parengtį.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojetankaiginklaiOlafas Scholzasvokietija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių