Quantcast

Nyderlanduose pasiektas proveržis derybose dėl valdančiosios koalicijos

Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte (Markas Riutė) ketvirtadienį pažadėjo šaliai naują pradžią, nors pusę metų po rinkimų besitęsiančios derybos atrodo vedančios į lygiai tokią pačią koalicinę vyriausybę, kokia dirbo iki šiol.

M. Rutte, kurio centro dešinioji Liaudies partijos už laisvę ir demokratiją (VVD) per kovą vykusius rinkimus laimėjo daugiausiai vietų, turėtų užsitikrinti ketvirtą kadenciją premjero poste.

Po kelis mėnesius trukusių ir nuolat strigusių derybų keturios Nyderlandų partijos, dirbusios vyriausybėje nuo 2017-ųjų iki šių metų sausio, ketvirtadienį susitarė pradėti oficialias derybas dėl koalicijos atkūrimo.

„Ką gi, mano požiūriu, tai nėra šios koalicijos tąsa – tai iš tikrųjų bus nauja pradžia“, – žurnalistams sakė 54 metų M Rutte, vykdamas į naujas derybas Hagoje.

Tikėtina, kad vyriausybės formavimas truks dar savaites ar net mėnesius, kol keturios partijos galutinai suderins savo politiką.

Ketvirtadienio proveržis buvo pasiektas, kai buvusi užsienio reikalų ministrė Sigrid Kaag (Sigrid Kag), kurios centro kairioji partija D66 pagal parlamente kontroliuojamų vietų skaičių dabar yra antra didžiausia, nusprendė nebeprieštarauti tos pačios koalicijos suformavimui.

Kitos dvi derybų partnerės yra konservatyvi partija „Krikščionių demokratų kvietimas“ (Christen-Democratisch Appel, CDA), vadovaujama finansų ministro Wopke Hoekstra (Vopkės Hukstros), ir panašios politinės pakraipos Krikščionių sąjunga.

„Mes derėsimės, – žurnalistams sakė S. Kaag. – Niekas nenori naujų rinkimų. Jie paralyžiuotų politiką dar bent šešiems mėnesiams.“

„Amžiną atilsį, Nyderlandai“

Ši buvusi Jungtinių Tautų diplomatė gali sulaukti savo pačios partijos kritikos, kad jungiasi prie tos pačios koalicijos, nes geras D66 pasirodymas per rinkimus lydėjo S. Kaag raginimus imtis politinių pokyčių.

Ji ištisus mėnesius kovojo dėl kitokios koalicijos, į kurią būtų įtraukta daugiau kairės pakraipos partijų, taip pat priešinosi Krikščionių sąjungos įtraukimui, baimindamasi dėl šios partijos konservatyvios darbotvarkės socialiniais klausimais.

Kraštutinių dešiniųjų lyderis Geertas Wildersas (Gertas Vildersas), kurį buvo atsisakyta kviesti į derybas dėl koalicijos, nors jo partija pagal kontroliuojamų vietų parlamente skaičių yra trečia, pareiškė, kad S. Kaag „spjauna tiesiai į veidą rinkėjui“.

„Ir vėl toks pats nevykęs vadovavimas ir tie patys melagiai bei nesėkmės kaip anksčiau: Rutte ir Kaag, – per „Twitter“ parašė G. Wildersas. – Amžiną atilsį, Nyderlandai.“

Nauja vyriausybė turės spręsti opius klausimus, įskaitant atsaką į koronaviruso pandemiją ir klimato pokyčių padarinius.

Ankstesnis kabinetas sausį atsistatydino dėl socialinės paramos skandalo, bet liko dirbti, kol bus suformuota nauja vyriausybė.

S. Kaag savo ruožtu atsistatydino anksčiau šį mėnesį dėl chaotiško Nyderlandų atsako į Talibano įsigalėjimą Afganistane.

Nyderlanduose neretai susidaro daugelio partijų koalicinės vyriausybės, nes šalies politinė sistema palanki mišraus parlamento formavimuisi. Per kovą vykusius rinkimus į parlamentą pateko 19 partijų atstovų.

Ankstesnė M. Rutte vyriausybė 2017 metais buvo formuojama rekordiškai ilgai – 225 dienas.

Vėliausios derybos anksčiau šią savaitę atrodė priartėjusios prie žlugimo, kai D66 pareiškė, jog derybų koordinatoriaus sprendimus priiminėja apsvaigęs nuo alkoholio.

Tačiau vėliau partija atsiprašė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių