Quantcast

Nyderlandai paskutinieji iš ES narių pradėjo skiepijimą nuo COVID-19

Nyderlanduose trečiadienį vienai slogos namų darbuotojai sušvirkšta pirmoji vakcinos nuo pandeminio koronaviruso dozė, šaliai paskutinei iš 27 Europos Sąjungos valstybių pradėjus skiepijimo programą.

Nyderlandų vyriausybė sulaukė griežtos kritikos, kad vėluojama pradėti skiepijimą farmacijos bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta vakcina. Ministras pirmininkas Markas Rutte šią savaitę pripažino esąs „labai nusivylęs“.

Pirmoji vakcinos dozė stebint aukščiausiems šalies pareigūnams buvo sušvirkšta pietinio Vegelio miesto slaugos namų darbuotojai 39 metų Sannai Elkadiri.

Sveikatos apsaugos ministras Hugo de Jonge žurnalistams sakė, jog tai „nuostabi akimirka“.

„Pagaliau po dešimties mėnesių krizės režimu pradedame iš jos bristi“, – sakė ministras.

Trečiadienį visoje šalyje bus skiepijami su didžiausia rizika užsikrėsti susiduriantys ligoninių darbuotojai, gydantys koronavirusine infekcija sergančius pacientus.

Nyderlandai vakcinaciją pradėjo beveik dviem savaitėmis vėliau už kitas Bendrijos nares, kurios skiepijimo programas pradėjo gruodžio 27 dieną, ir beveik mėnesiu vėliau už Jungtinę Karalystę.

Šalies vyriausybė antradienį per debatus parlamente sulaukė aštrios kritikos dėl tokio vėlavimo. Parlamentarai neslėpė įtūžio, kad skiepai dvi savaites buvo laikomi šaldikliuose, užuot pradėjus vakcinavimą.

„Iš tiesų esu nusivylęs, kad darome tai dviem savaitėmis vėliau už kitas šalis“, – sakė premjeras įstatymų leidėjams.

Tuo metu sveikatos apsaugos ministras pripažino, kad vyriausybė nebuvo pakankamai „greita“ paskirstant vakciną.

Pareigūnai anksčiau dėl vėlavimo kaltino logistikos problemas.

Nyderlanduose nuo gruodžio vidurio galioja griežčiausias nuo pandemijos pradžios karantinas. Uždarytos visos mokyklos ir nebūtinų prekių parduotuvės, o žmonės raginami neiti iš namų be būtino reikalo.

M. Rutte anksčiau pasisakė už švelnesnes karantino priemones nei taiko dauguma Nyderlandų kaimynių.


Šiame straipsnyje: Nyderlandaivakcinaskiepai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių