Quantcast

Nyderlandai įspėja apie nerimą keliančią Rusijos ir Kinijos kibernetinę veiklą

  • Teksto dydis:

Rusija ir Kinija vis intensyviau vykdo kibernetinio šnipinėjimo veiklą, tokią kaip pernai išaiškintas sąmokslas įsilaužti į tarptautinės cheminių ginklų kontrolės institucijos tinklą, antradienį perspėjo olandų žvalgybos tarnyba.

Maskvos didėjančios konvencinės ir branduolinės pajėgos taip pat kelia pavojų tiek Nyderlandams, tiek visai Europai, teigiama Karinės žvalgybos ir saugumo tarnybos (MIVD) metinėje ataskaitoje.

„Kelia nerimą agresyvi (kibernetinė) veikla, ypač ta, kurią vykdo Rusija ir Kinija“, – nurodoma ataskaitoje, priduriant, kad pernai MIVD atskleidė „įvairių mėginimų vykdyti skaitmeninį šnipinėjimą“.

Praėjusių metų balandį olandų pareigūnai išsiuntė iš šalies keturis įtariamus Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU agentus, mėginusius įsilaužti į Hagoje įsikūrusios Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) kompiuterinį tinklą.

Paprastai tokias operacijas paslaptyje išlaikančios olandų tarnybos tąkart šios praktikos nesilaikė ir bendradarbiaudamos su JAV ir Didžiosios Britanijos teisėsauga spalį paviešino regzto sąmokslo aplinkybes.

„Tai buvo būtina siekiant padidinti visuomenės atsparumą, nes kuo mažiau joje esama naivumo, tuo budriau reaguojama į galimas nepageidautinos įtakos apraiškas“, – ataskaitoje cituojamas MIVD vadovas generolas Onno Eichelsheimas (Onas Eichelsheimas).

Olandų agentūra taip pat atkreipė dėmesį į Maskvos „aktyvėjantį dalyvavimą konfliktuose, esančiuose už tradicinių interesų sričių ribų“, taip pat į jos branduolinį ginklą pajėgių nešti vidutinio nuotolio raketų programas.

Kinija savo ruožtu „aktyviai mėgina rinkti karinius duomenis Nyderlanduose“, nurodoma ataskaitoje.

„Gynybos sistemai kelia grėsmę tiek karinės, tiek civilinės paskirties karinių technologinių žinių ir technologijų vagystės“, – pabrėžiama dokumente.

Iranas, Šiaurės Korėja, Pakistanas ir Sirija taip pat siekia įgyti Nyderlanduose ir kitose Vakarų šalyse „žinių ir prekių“, naudojamų vystant jų pačių ginklų programas, perspėjo MIVD.

Tarnyba pridūrė, kad jos agentai įvertino dešimčių gynybos pramonės bendrovių veiklą, siekdami padidinti jų saugumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
Nerijau, kaip pasakytų kriuksius su musmire, tai rusai puola. 'Trunpai' ir aiškiai

Nerijus

Nerijus portretas
Atsisakyte interneto. Naudokites vidiniais laidiniais tinklais. IT amzius, visi apie kitus nori zinoti daugiau, negu apie save. Dabar didziausias ginklas yra informacija. Bet daugelis ir is senu laiku zino, kad informacija turbut yra stipriausias ginklas. Kiti mano, kad zmogus stipriausias ginklas. Del to turbut galima gincytis. Nelabai, kas galvojo, kad taip greitai suveses IT ir viskas vyks tokiu greiciu. Interneto greitis- milziniskas, neuzmirskime televizijos ir radijos, taip telefonai. Viskas vyksta labai sparciai. Viskas istobulejo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių