Quantcast

Nutekintame pokalbyje D. Trumpas spaudė Džordžijos valstijos pareigūną „rasti“ rinkėjų balsų už jį

JAV prezidentas Donaldas Trumpas neįtikėtino telefoninio pokalbio metu spaudė respublikoną Džordžijos vyriausiąjį rinkimų pareigūną „rasti“ pakankamai rinkėjų balsų, kad jis galėtų išplėšti pergalę iš Joe Bideno rankų šioje pietinėje valstijoje, sekmadienį vakare paskelbė JAV žiniasklaida.

Pokalbyje su Džordžijos valstijos sekretoriumi Bradu Raffenspergeriu šeštadienį, kurio įrašą pirmiausia pavyko gauti „The Washington Post“, D. Trumpas perspėja, kad B. Raffenspergeris ir jo generalinė taryba gali susidurti su „didele rizika“, jei nevykdys D. Trumpo reikalavimo.

„Džordžijos žmonės pyksta, šios šalies žmonės pyksta. Nieko blogo pasakyti, kad jūs perskaičiavote (balsus). Jūs prašovėte šimtais tūkstančių balsų“, – įraše, kurį paskelbė ir kitos žiniasklaidos priemonės, sako D. Trumpas.

B. Raffenspergeris į tai atsakė: „Na, pone prezidente, iššūkis toks, kad jūsų turimi duomenys yra klaidingi.“

J. Bidenas tradiciškai konservatyvioje Džordžijoje nugalėjo mažiau nei 12 tūkst. balsų persvara, kuri nesikeitė po perskaičiavimų ir auditų. Vis dėlto, net ir galima D. Trumpo pergalė šioje valstijoje nepakeistų visų rinkimų baigties.

Įrašas paskelbtas likus dviem dienoms iki antrojo Džordžijos senatorių rinkimų turo ir trims dienoms iki tol, kai Kongresas patvirtins lapkričio 3 d. prezidento rinkimų rezultatus.

Šiam patvirtinimui, kuris įprastai būna tik formalumas, šiemet trukdo virtinė D. Trumpą palaikančių parlamentarų, tačiau respublikonų kongresmenas Adamas Kinzingeris paragino juos persvarstyti savo sprendimą išgirdus paskelbtą garso įrašą.

„Tai yra visiškai pasibjaurėtina. Kiekvienam Kongreso nariui, kuris svarsto prieštarauti rinkimų rezultatams – jūs negalite, atsižvelgdami į tai, daryti taip švaria sąžine“, – tviteryje rašė A. Kinzingeris.

„Panieka demokratijai“

„The New York Times“ skelbė, kad B. Raffenspergeriu patarėjai įrašė pokalbį, tačiau valstijos sekretorius esą nurodė jiems neviešinti įrašo, nebent prezidentas užsipultų valstijos pareigūnus ar pameluotų apie tai, kas buvo kalbėta.

Sekmadienį, prieš paskelbiant garso įrašą, D. Trumpas tviteryje parašė apie pokalbį, teigdamas, kad B. Raffenspergeris „nenorėjo ar negalės atsakyti į klausimus dėl „rinkimų biuletenių po stalu“ sukčiavimo schemos, biuletenių naikinimo, „rinkėjų“ iš kitų valstijų, mirusių rinkėjų ir dar daugiau“.

Savo ruožtu B. Raffenspergeris atsakė D. Trumpui: „Su visa pagarba, prezidente D. Trumpai: tai, ką jūs sakote, nėra tiesa. Tiesa išaiškės.“

Paskelbus garso įrašą, Baltieji rūmai situacijos nekomentavo.

Tuo tarpu demokratai skubiai pasmerkė pokalbį.

„D. Trumpo panieka demokratijai yra paviešinta. Dar kartą. Garso įraše“, – tviteryje rašė Atstovų Rūmų narys Adamas Schiffas.

„Rinkimų pareigūno spaudimas „rasti“ balsų, kad jis galėtų nugalėti, yra galimai nusikalstamas, ir dar vienas skandalingas korumpuotė žmogaus, kuris taptų despotu, jei mes jam leistume, piktnaudžiavimas valdžia. Mes neleisime“, – teigė jis.

Kai kurie politikos komentatoriai įrašytą pokalbį palygino su Watergate'o skandalo įrašais, kurie privertė buvusį JAV prezidentą Richardą Nixoną atsistatydinti.

Carlas Bernsteinas, vienas iš žurnalistų, padėjusių nutraukti R. Nixono prezidentavimą, pavadino D. Trumpo pokalbio įrašą pavadino „galutiniu „rūkstančio vamzdžio“ įrašu“, kuris ir privertė R. Nixoną atsistatydinti.

D. Trumpas nuo pat rinkimų kovojo dėl jų rezultato. Vis dėlto, nepaisant virtinės balsų perskaičiavimų ir ieškinių bei Teisingumo departamento įvertinimo, teiginiai apie suklastotus rinkimus pasirodė neturintys jokio pagrindo.

Vienu metu D. Trumpas pakvietė respublikonus rinkimų pareigūnus iš Mičigano į Baltuosius rūmus, taip galimai bandydamas juos spausti dėl rinkimų patvirtinimo.

Kitame pokalbyje telefonu jis taip pat spaudė respublikoną Džordžijos gubernatorių Brianą Kempą.

Tuo metu B. Raffenspergeris ir kiti rinkimų pareigūnai Džordžijoje bei kitose valstijose, kurie atsisakė paklusti D. Trumpo nurodymams, sulaukė grasinimų nužudyti iš D. Trumpo rėmėjų.

Pagal Džordžijos įstatymus, B. Raffenspergeris gali teisėtai įrašyti pokalbį be D. Trumpo žinios ar sutikimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių