Quantcast

Nuteisė pakistanietį, rengusį pasikėsinimą į G. Wilderso gyvybę

Hagos apygardos teismas nuteisė 10 metų kalėti 27 metų amžiaus pakistanietį, rengusį pasikėsinimą į kraštutinės dešiniosios Laisvės partijos lyderį Geertą Wildersą. Tai pirmadienį pranešė teismo atstovai.

Teisėjai nusprendė, kad Junaidas I. (kaltinamojo pavardė neskelbiama) „rengė nužudymą, turėdamas teroristinių tikslų“.

Kaip sakoma teismo sprendime, Junaidas I. „ketino sukelti grėsmę laisvei reikšti savo nuomonę Nyderlanduose“. „Įtariamasis norėjo nušalinti žinomą politiką nuo visuomeninių debatų, kad jis nebegalėtų reikšti savo nuomonės, – pabrėžė teisėjai. – Negana to, jis norėjo įvykdyti žmogžudystę parlamente, demokratijos centre“.

Vieni svarbiausių pakistaniečio ketinimų įrodymų buvo įrašai feisbuke ir keitimasis tekstiniais pranešimais naudojant programėlę „WhatsApp“, kuriuose Junaidas I. ne kartą pareiškė ketinąs nužudyti G. Wildersą. 

Atvažiavęs iš Paryžiaus pakistanietis buvo suimtas Hagos centrinėje geležinkelio stotyje praėjusių metų rugpjūtį. Tiesioginė to priežastis buvo išvakarėse feisbuke paskelbtas įrašas apie ketinimą užpulti kraštutinės dešiniosios partijos lyderį už pranašo Mahometo karikatūrų konkurso organizavimą. Vėliau G. Wildersas dėl saugumo atsisakė planų surengti konkursą.

Pats Junaidas I. teigė neketinęs kėsintis į G. Wilderso gyvybę, o tik norėjęs užkirsti kelią konkursui. Bet teisėjai nusprendė, kad jo tvirtinimai prieštarauja pateiktiems įrodymams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių