Quantcast

Nušalinta ambasadorė: JAV diplomatija yra amorali

Nušalinta JAV ambasadorė, kuri buvo svarbi veikėja per prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) apkaltos teismą, trečiadienį kritikavo „amoralią“ Amerikos užsienio politiką ir sakė, kad ji yra paremta grasinimais.

Marie Yovanovitch (Mari Jovanovič), kurią D. Trumpas pernai gegužę netikėtai atšaukė iš ambasadoriaus Ukrainoje posto, kalbėjo Vašingtono Džordžtauno universitete, kur atsiėmė šio universiteto Diplomatijos studijų instituto apdovanojimą.

„Šiuo metu Valstybės departamentas yra patekęs į bėdą, – sakė ji. – Aukšto rango lyderiams trūksta politikos vizijos, moralinio skaidrumo ir vadovavimo įgūdžių.“

„Kalbant tiesiai šviesiai, amorali, spėlioti dėl to, kas bus toliau, verčianti užsienio politika – kai pasitikėjimas pakeičiamas grasinimais, baime ir sumaištimi – negali veikti ilgą laiką“, – pažymėjo M. Yovanovitch.

D. Trumpas pernai peikė M. Yovanovitch per jo apkaltos centriniu elementu tapusį telefoninį pokalbį su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

JAV Atstovų Rūmai įvykdė jam apkaltą už spaudimą Ukrainai paskelbti tyrimus dėl D. Trumpo politinio oponento Joe Bideno (Džo Baideno).

Spalio mėnesį M. Yovanovitch Kongresui liudijo, kad buvo atšaukta dėl „nepagrįstų ir neteisingų tvirtinimų“, kuriuos reiškė „žmonės, aiškiai turintys abejotinų motyvų“.

33 metus diplomatinėje tarnyboje dirbanti M. Yovanovitch sakė, kad prieš ją buvo surengta šmeižto kampanija, kurią iš dalies organizavo D. Trumpo asmeninis advokatas Rudy Giuliani (Rudis Džulianis).

M. Yovanovitch taip pat kritikavo Valstybės departamento vadovybę, tuo pačiu – valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo (Maiką Pompėją), nepasipriešinusią jėgoms, kurios,  „matyt, užgrobė mūsų politiką dėl Ukrainos“, ir neparėmusią jos per „pavojingai neteisingus“ puolimus.

Respublikonų dominuojamas JAV Senatas šį mėnesį išteisino D. Trumpą, kuris per apkaltos teismą buvo kaltinamas piktnaudžiavimu įgaliojimais ir trukdymu Kongresui.

Sakydama kalbą Džordžtauno universitete, M. Yovanovitch paragino Valstybės departamentą palaikyti glaudesnius ryšius su Kongresu, pasiūlyti daugiau mokymų ir lankstumo diplomatams, rimtai vertinti kovą su dezinformacija.

„Tiesa svarbi“, – pabrėžė M. Yovanovitch.

Jai įteiktas Trainoro (Treinoro) apdovanojimas kasmet paskiriamas kokiam nors „amerikiečiui ar užsieniečiui, pasižymėjusiam diplomatiniame darbe“, nurodo universitetas.

Tarp ankstesnių šio apdovanojimo laureatų yra Madeleine Albright (Madlen Olbrait) ir Kofi Annanas (Kofis Ananas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam - ...

tam - ... portretas
Idiotu gimęs, tokiu ir nudvesi, šakale.

Nedave

Nedave portretas
Trampampam

...

... portretas
Chm: "Respublikonų dominuojamas JAV Senatas šį mėnesį išteisino D. Trumpą, kuris per apkaltos teismą buvo kaltinamas piktnaudžiavimu įgaliojimais ir trukdymu Kongresui" - nesuvokiama kas toje jankijoje vyksta, kam tis žodinės rietenos - juk ten pas juos visuomet viską koltas sulygina.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių