Quantcast

Nobelio premijos laureatai M. Gorbačiovas ir D. Muratovas reiškia palaikymą „Memorial“

Nobelio taikos premijos laureatai buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas ir nepriklausomo laikraščio „Novaja Gazeta“ vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas stojo ginti autoritetingos žmogaus teisių organizacijos „Memorial“, kuri Rusijoje yra paskelbta „užsienio agente“.

Praėjusią savaitę šalies prokurorai ėmėsi likviduoti šią grupę dėl įtariamų sistemingų konstitucijos ir „užsienio agentų“ teisės aktų pažeidimų bei tariamo „terorizmo ir ekstremizmo“ pateisinimo.

„Memorial“ spaudžiama Rusijoje tęsiantis beprecedenčiam susidorojimui su opozicija ir nepriklausomomis organizacijomis. Anksčiau šiemet teisėsauga įkalino vieną garsiausių rusų opozicionierių Aleksejų Navalną.

Lapkričio 25 dieną Rusijos Aukščiausiasis Teismas turi svarstyti prašymą panaikinti šią teisių gynimo grupę, turinčią maždaug 50 padalinių visoje šalyje ir užsienyje.

„Lapkričio 25-ąją paskirtas Rusijos Federacijos generalinės prokuratūros prašymo dėl organizacijos „Memorial“ likvidavimo nagrinėjimas teisme. Ilgametė „Memorial“ veikla visuomet buvo nukreipta į istorinio teisingumo atkūrimą, šimtų tūkstančių represijų metais žuvusių ir nukentėjusių žmonių atminimo išsaugojimą, pastangas užkirsti kelią panašiems įvykiams dabar ir ateityje“, – rašoma bendrame M. Gorbačiovo ir D. Muratovo kreipimesi, kurį ketvirtadienį gavo naujienų agentūra „Interfax“.       

Pareiškimo autoriai pabrėžia, jog Rusijos valstybei ir visuomenei naudinga, kad „Memorial“ tęstų savo darbą.

„Reikalavimas uždaryti „Memorial“ šalyje išprovokavo nerimą, kurį jaučiame ir mes“, – rašoma kreipimesi.

Nobelio taikos premijos laureatai ragina Generalinę prokuratūrą „atsiimti prašymą ir išspręsti pretenzijų klausimą neteisminiu keliu“.

„Raginame teismą atidėti prašymui išnagrinėti paskirtą posėdį, kad būtų sudaryta galimybė bendromis pastangomis pašalinti šią šaliai skausmingą problemą“, – rašoma kreipimesi. 

Trečiadienį viena iš „Memorial“ steigėjų sakė naujienų agentūrai AFP, kad šis žingsnis rodo, jog Kremlius daro „staigų“ posūkį diktatūros link.

Tuo metu Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pirmadienį pareiškė, kad NVO „jau ilgą laiką turėjo problemų dėl Rusijos teisės aktų laikymosi“.

Vienas iš prezidento žmogaus teisių tarybos, kuri paprastai laikosi Kremliaus linijos, narių ketvirtadienį pranešė, kad patariamoji institucija planuoja iškelti šį klausimą prezidentui Vladimirui Putinui.

1989 metais teisių gynėjų, tarp kurių buvo garsus sovietų mokslininkas ir disidentas Andrejus Sacharovas, įkurta organizacija „Memorial“ jau daugelį metų yra Rusijos valdžios taikiklyje.

Ši NVO, dažnai minima kaip potenciali Nobelio taikos premijos laureatė, bet iki šiol negavusi šio apdovanojimo, agituoja už istorinės atminties išsaugojimą Rusijoje ir kovoja su teisių pažeidimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Nobelio premija seniai joks autoritetas, Nobelis is gedos grabe vartosi, matydamas, kam jas skiria. Rusai teisingai daro, valydamiesi nuo tokių organizacijų.

tai

tai portretas
gal navalionui svetkai bei siknasvylui suteiks sia premija juk ji mazesne negu korporaciju nauda po s iu ju veiksmu o klouno zelinkos dar laukia sis ?;;;

matome rusišką

matome rusišką portretas
mulkį
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių