Quantcast

„The New York Times“: JAV slapta išsiuntė du kinų diplomatus

Jungtinės Valstijos rugsėjį slapta išsiuntė du Kinijos ambasados darbuotojus, nuvykusius į vieną karinę bazę Virdžinijoje, sekmadienį paskelbė leidinys „The New York Times“.

Laikraštis, citavęs asmenis, susipažinusius su šiuo įvykiu, rašė, kad veikiausiai tai yra pirmas kinų diplomatų išsiuntimo iš JAV dėl įtarimų šnipinėjimu atvejis per daugiau kaip 30 metų.

Manoma, kad bent vienas iš tų diplomatų buvo po priedanga veikęs žvalgybos pareigūnas, nurodė leidinys.

Incidentas įvyko tuo metu, kai dvi didžiausios pasaulio ekonomikos, Jungtinės Valstijos ir Kinija, yra įsitraukusios į prekybos karą.

Penktadienį abi šalys pranešė susitarusios sumažinti kai kuriuos muitus.

Kaip pranešė „The New York Times“, tie du diplomatai drauge su savo žmonomis atvažiavo iki patikros punkto šalia įvažiavimo į jautrų karinį objektą Norfolke Virdžinijos valstijoje. Tame objekte dislokuota specialiųjų operacijų pajėgų.

Patikros punkto pareigūnas, pamatęs, kad jie neturi leidimo, liepė jiems įvažiuoti pro vartus, apsisukti ir išvažiuoti.

Tie kinų pareigūnai įvažiavo į bazės teritoriją, o kariai juos persekiojo. Kinų automobilis buvo priverstas sustoti kelią jam užtvėrus ugniagesių mašinoms, rašo „The New York Times“.

Leidinys pranešė, kad tie kinų pareigūnai tvirtino nesupratę apsaugos darbuotojo instrukcijų ir pasiklydę.

Tokio kinų diplomatų elgesio motyvas nėra žinomas, tačiau Jungtinių Valstijų pareigūnai teigė manantys, kad kinai siekė patikrinti saugumo priemones bazėje.

Abu pareigūnai buvo išsiųsti „šį rudenį“, skelbia „The New York Times“.

Nei viena šalis nepaviešino informacijos apie incidentą, ir akivaizdu, kad Pekinas nesiėmė tokių pat atsakomųjų priemonių.

Valstybės departamentas iš karto neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymą pakomentuoti pranešimą.

JAV ir Kinija nesutaria dėl daugelio klausimų, įskaitant pramoninį šnipinėjimą, Pekino elgesį Pietų Kinijos jūroje bei padėtį Honkonge bei Sindziange.

Praėjus kelioms savaitėms po šio incidento Valstybės departamentas paskelbė apribojimų kinų diplomatų veiklai, tvirtindamas, kad reaguoja į kelių metų senumo analogiškas Kinijos taisykles.


Šiame straipsnyje: kinų diplomataiJAVdiplomatai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių