Quantcast

Netikėtas torių triumfas Britanijoje

Britų konservatoriai gali lengviau atsipūsti. Dar bent penkeriems metams šalies gyventojai jiems patikėjo valdžios vadeles. Bet štai torių koalicijos partneriai liberalai demokratai, ko gero, su vyriausybės postais atsisveikins. Klausimas, ar apskritai ši partija po tokio pralaimėjimo atsigaus.

Tiesa, ne tik liberalų demokratų vedlio Nicko Cleggo munduras suteptas. Leiboristų – pagrindinės Didžiosios Britanijos opozicinės partijos – vadovo E.Milibando pastangos palenkti į savo pusę rinkėjus taip pat nebuvo sėkmingos. Nieko keisto – po Tony Blairo, nors šis politikas ir vertinamas prieštaringai dėl jo vaidmens Irako kare, Leiboristų partija taip ir nesugebėjo išsirinkti lyderio, kuris būtų bent kiek charizmatiškas.

Premjero Davido Camerono vedami konservatoriai įtikinamai laimėjo rinkimus ir leiboristus aplenkė solidžia balsų persvara. O prieš rinkimus manyta, kad abiejų didžiųjų partijų galimybės – apylygės.

Tiesa, D.Cameronas šiuos rinkimus laimėjo ne be skambių pažadų. Vienas jų – referendumas dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš ES. To reikalauja ne tik pasipiktinę Briuselio diktatu šalies gyventojai, bet ir visų pirma didelė dalis torių partijos narių. Dabar D.Cameronui jau nebus kito kelio, tik įvykdyti duotą pažadą, nors, vertinant jo paties asmeninę poziciją, jis toli gražu nėra tas, kuris norėtų iš Bendrijos išstoti.

Taigi centro kairiesiems leiboristams tai bus vieni iš prasčiausių rinkimų per beveik tris dešimtmečius.

Leiboristų vadovas E.Milibandas pripažino, kad jo partijai naktis po visuotinių rinkimų buvo "labai nuvilianti". "Aišku, kad ši naktis Leiboristų partijai buvo labai nuvilianti ir sunki, – sakė jis. – Nepasiekėme pažangos, kurios norėjome Anglijoje ir Velse, o Škotijoje stebėjome, kaip nacionalizmo banga sutriuškina mūsų partiją."

Įdomu tai, kad Leiboristų partijos atstovai patyrė visišką pralaimėjimą anksčiau jų bastionu vadintoje Škotijoje. Čia sužibėjo už šio regiono nepriklausomybę pasisakanti Škotijos nacionalinė partija (SNP). Ji gavo net 58 iš 59 vietų.

Analitikai suskubo pastebėti, kad SNP, įgijusi nemenką politinį svorį Didžiojoje Britanijoje, dabar vėl gali siekti Škotijos nepriklausomybės. Taigi premjerui D.Cameronui reikėtų ruoštis įvairioms naujoms iniciatyvoms. Vis dėlto bent kol kas torių pusėje – šventė.

"Konservatoriai įtikinamai laimėjo šiuos rinkimus", – ėmus skelbti rezultatus iš pirmųjų apygardų pareiškė konservatorių ministras Michaelas Gove‘as.

Ir jis buvo teisus. Vėlesnės apklausos vis augino torių persvarą, kuri galiausiai pasiekė absoliučią daugumą. Vienas garsiausių Didžiosios Britanijos konstitucinių klausimų ekspertų profesorius Vernonas Bogdanoras pakomentavo, kad tokie rinkimų rezultatai reiškia D.Camerono triumfą. Jis – pirmasis britų premjeras po žymiosios Margaret Thatcher, laimėjęs daugiau vietų, nei turėjo prieš perrinkimą.

"Tai neabejotinai labai ryškus vakaras Konservatorių partijai, – pažymėjo premjeras. – Mano tikslas tebėra paprastas... vadovauti visų labui." Akivaizdu, kad D.Cameronui daugiau nereikės prašyti paramos iš kitų partijų. O ir jo buvę koalicijos partneriai liberalai demokratai patyrė fiasko.

Nors partijos lyderis N.Cleggas išsaugojo vietą parlamente, jo partija, penkerius metus dirbusi koalicijoje su D.Camerono konservatoriais, patyrė skaudų pralaimėjimą.

"Dabar skausmingai aišku, kad liberalams demokratams ši naktis buvo žiauri ir sunki", – pažymėjo N.Cleggas. Prieš penkerius metus liberaldemokratai manė, kad būdami valdžioje jie sugebės sustiprinti savo pozicijas, o iš tikrųjų dabar priartėjo prie žlugimo slenksčio.

Vietų parlamente neteko kai kurie svarbiausi liberalų demokratų lyderiai, tarp jų vyriausiasis iždo sekretorius Danny Alexanderas, verslo sekretorius Vince'as Cable'as ir buvęs partijos lyderis Charlesas Kennedy. Vienas iš labiausiai jai pakenkusių momentų buvo koalicinės vyriausybės sprendimas pabranginti studijas universitetuose. Tas žingsnis buvo priešingas svarbiam liberalų demokratų pažadui visiškai panaikinti mokesčius už aukštąjį mokslą, kuris padėjo užsitikrinti reikšmingą studentų palaikymą.

N.Cleggas vėliau paskelbė atsiprašymą, bet tas vaizdo įrašas buvo sarkastiškai perkurtas ir tapo interneto sensacija. Liberalai demokratai argumentavo, kad jų įtaka padėjo sušvelninti kai kurias griežto taupymo priemones, ketintas įvesti torių, siekiant sumažinti biudžeto deficitą, kuris dabar yra beveik 90 mlrd. svarų (127 mlrd. eurų). Bet rinkėjai tuo nepatikėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių