Quantcast

Nešvarūs rusų oligarcho milijardai keliavo per Latvijos banką

  • Teksto dydis:

JAV teisėsaugos teigimu, vienas turtingiausių Rusijos žmonių Olegas Deripaska per nedidelį Latvijos banką „išplovė“ 3 mlrd. JAV dolerių.

Apie tai pranešė JAV Iždo departamento Kovos prieš finansinius nusikaltimus padalinys FinCEN. Pasak JAV pareigūnų, per Latvijos „Expobank“ nuo 2002 metų keliavę milijardai buvo skirti pirkti privačius lėktuvus, nekilnojamąjį turtą ir apmokėti lobistų paslaugas Vašingtone.

FinCEN paviešinti duomenys rodo, kad minėtų pinigų kilmė yra neaiški, o jų pervedimuose dažnai dalyvavo fiktyvios kompanijos, pranešė Latvijos leidinys „Re:Baltica“.

Rusijos aliuminio magnato pinigų pervedimų paskirtimi neretai būdavo nurodoma „aliuminio gamyba“, „folijos gamyba“ ir kiti panašūs tikslai. Tačiau FinCEN teigimu, lėšos taip ir nebuvo panaudojamos komercijos ar gamybos tikslais.

Iš tiesų pinigai buvo skirti pirkti tokį nekilnojamą turtą, kaip prabangūs dvarai Juodkalnijoje. Kaip praneša newsru.com, viename iš tokių O. Deripaskos dvarų yra dveji marmuro rūmai, devyni svečių namai ir 500 kv. m. baseinas. Formaliai dvaras priklauso ofšorinei kompanijai „Advante Management Corp.“, turėjusiai sąskaitą Latvijos „Expobanke“, tačiau Juodkalnijos žiniasklaidoje, šis ir dar vienas dvaras vienareikšmiškai įvardijami, kaip O. Deripaskos nuosavybė.

Per Latvijos banką pervedamos lėšos buvo skirtos ir O. Deripaskos bei apskritai Rusijos interesų lobavimui JAV. „Lobistai skatino verslo ryšius tarp JAV ir Rusijos, ieškojo naujų partnerių O. Deripaskai bei padėjo jam gauti JAV vizą. Vienas iš lobistų, teisinė firma „Endeavour“ pristatinėjo rusų oligarchą ne kaip privatų asmenį, o Rusijos prezidento patarėją ekonomikos klausimais“, - teigiama „Re:Baltica“ tyrime.

Pasak JAV lobistų veiklos prievaizdų FARA, 2010 – 2014 m. O. Deripaska amerikiečių lobistams sumokėjo nemažiau, kaip 2,4 mln. dolerių.

„Expobank“ pirmtakus, keletą kartų keitusius pavadinimus, 1990 m. sukūrė „Tirdzniecibas“ bankas, o prieš 20 metų jį nusipirko Rusijos „MDM-bank“, kurio valdybos nariu buvo O. Deripaska.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Jemelia

>Jemelia portretas
Na jus matot, ir vel tie zydai... Vai vai va,i kiek ju visur daug...

Jemelia

Jemelia portretas
Jau daugiau kaip simtmeti ruskiu proletarus valdo zydobolsevikai,prie huilo persivadine oligarchais.Huilo irgi puszydis,tad zydai vartosi kaip inkstai taukuose.

turbut

turbut portretas
kalmukas koks
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių