Quantcast

Nepaisydami karantino, portugalai balsuoja prezidento rinkimuose

  • Teksto dydis:

Nepaisydami dėl koronaviruso pandemijos paskelbto karantino, portugalai sekmadienį balsuoja prezidento rinkimuose, kuriuose, kaip prognozuojama, naujai kadencijai bus perrinktas dabartinis valstybės vadovas Marcelo Rebelo de Sousa (Marselu Rebelu de Soza).

Apklausos rodo, kad pergalę jis iškovos jau per pirmąjį rinkimų turą, tačiau stebėtojai nuogąstauja dėl rinkėjų aktyvumo.

Portugalijoje šiuo metu galioja antrasis nacionalinis karantinas, kuris buvo paskelbtas siekiant pažaboti koronavirusinės infekcijos plitimą.

Šeštadienį šalyje buvo nustatyti rekordiniai naujų užsikrėtimo atvejų ir mirties atvejų paros skaičiai, o bendras mirčių skaičius viršijo 10 tūkstančių.

Naujienų agentūros AFP skaičiavimais, kurie buvo atlikti remiantis vyriausybės duomenimis, per savaitę iki penktadienio Portugalijoje buvo patvirtinta daugiau kaip 80 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų ir sergamumo lygis šalyje, turinčioje 10,8 mln. gyventojų, buvo didžiausias pasaulyje.

Naujų užsikrėtimo atvejų rekordai fiksuojami kone kiekvieną dieną ir vyriausybė, be parduotuvių ir restoranų, dabar dviem savaitėms uždarė ir mokyklas.

„Apsieikime vienu turu“

Sakydamas savo baigiamąją kampanijos kalbą, M. Rebelo de Sousa paragino rinkėjus balsuoti už jį, kad būtų galima išvengti antrojo rinkimų turo.

Tai „apsaugotų Portugalijos žmones nuo rinkimų užsitęsimo“, nes tas „tris lemiamas savaites“ būtų geriau skirti kovai su pandemija, pareiškė buvęs ministras ir vienas iš centro dešiniųjų pažiūrų socialdemokratų partijos (PSD) įkūrėjų.

„Jeigu nebalsavusiųjų lygis pasieks 70 proc., to pakaks, kad antrasis turtas būtų beveik neišvengiamas“, – įspėjo 72 metų politikas.

Apklausos rodo, jog M. Rebelo de Sousa per pirmąjį turą pelnys 58 proc. balsų, o jo varžovams – socialistei Anai Gomes (Anai Gomiš) ir kraštutinių dešiniųjų pažiūrų populistui Andre Venturai – pranašaujami atitinkamai 15 ir 10 proc. balsų.

Balsavimo apylinkės duris atvėrė 8 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku. Skaičiuoti prognozuojamus rezultatus žiniasklaida pradės, kai 20 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku pasibaigs balsavimas Portugalijai priklausančiose Azorų salose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių