Quantcast

Nemokamas bilietas pamatyti popiežių JAV kainuoja šimtus dolerių

Nors popiežių Pranciškų daugelis Jungtinių Amerikos Valstijų intelektualų vadina marksistu ir lenininstu, jis JAV vis tiek labai laukiamas, todėl norintiems pamatyti pontifiką buvo išduodami nemokami bilietai. „Tačiau, kadangi norinčiųjų daugiau negu bilietų, buvo organizuojama loterija. Dėl to kilo skandalas, nes daugelis bilietų laimėtojų nutarė pasipelnyti ir ėmė juos pardavinėti internete ir už 500, ir už 1 000 dolerių“, – sako LRT RADIJO bendradarbė JAV Asta Bareišaitė.

Popiežius susitiks ir su F. Castro

Popiežius Pranciškus pirmą kartą vyksta į Jungtines Amerikos Valstijas. Dar niekada joks Katalikų bažnyčios vadovas nesakė kalbos Kongrese – Pranciškus bus pirmasis. Prieš atvykdamas į Ameriką, popiežius lankysis Kuboje, o šios šalies vyriausybė prieš pat jo vizitą suteikė malonę daugiau nei 3 tūkst. kalinių. Nors popiežius – ne politikas, jo įtaka pasaulio politikai, rodos, ryški.

Prieš vykdamas į Kubą ir JAV, popiežius Pranciškus prašo tikinčiųjų kartu su juo pasimelsti. Būtent jis neretai laikomas šių daugiau nei 50 metų santykių nepalaikiusių valstybių sutaikytoju.

Tą teigia ir LRT RADIJO bendradarbė JAV A. Bareišaitė: „Santykiai su Kuba yra atšilę ir įvykiai per paskutinius mėnesius rutuliojosi labai sparčiai. Jau atidarytos ir ambasados abiejose šalyse, laukiama, kada prasidės skrydžiai iš JAV į Kubą. Taigi labai daug pokyčių šioje srityje, o popiežius laikomas dideliu to iniciatoriumi.“

Tris dienas Kuboje viešėsiantis popiežius gali susitikti ir su Fideliu Castro, o po šio vizito jis keliaus į už mažiau nei 100 kilometrų nuo Kubos esančias JAV.

Iš vizito sugebama ir pasipelnyti

,,Pasisveikink su Pranciškumi“ – tai sparčiai populiarėjanti socialinių tinklų akcija JAV. Popiežius į šią šalį atvyksta pirmą kartą, o amerikiečiai ruošiasi ne tik socialiniuose tinkluose. Štai Filadelfijoje per pontifiko vizito iškilmes tris dienas bus uždarytos mokyklos, mieste veiks Vatikano muziejus, o norintys jau dabar gali įsigyti specialų pieno kokteilį, pavadintą ,,PopeInPhilly“ – ,,Popiežius Filadelfijoje“.

Oficialus vizitas prasidės Vašingtone. A. Bareišaitė pastebi, kad pontifikas labai laukiamas, nes tai tik trečias popiežius, kuris lankysis JAV – Vašingtone, Niujorke ir Filadelfijoje. „Norintiems pamatyti popiežių centriniame Niujorko parke ir kai kuriose kitose vietose buvo išduodami nemokami bilietai. Tačiau, kadangi norinčiųjų daugiau negu bilietų, buvo organizuojama loterija. Dėl to kilo skandalas, nes daugelis bilietų laimėtojų nutarė pasipelnyti ir ėmė juos pardavinėti internete ir už 500, ir už 1 000 dolerių. Tačiau Vatikanas ir kiti apžvalgininkai labai pasmerkė tokius bandymus“, – pasakoja A. Bareišaitė.

Kartu su popiežiumi Pranciškumi į devynių dienų kelionę ruošiasi keliasdešimt žurnalistų iš viso pasaulio. Vienas jų – Italijos dienraščio ,,La Stampa“ Vatikano apžvalgininkas Andrea Tornielli. Jis sako, kad, kreipdamasis į amerikiečius, popiežius didelį dėmesį skirs vargšams ir socialiai atskirtiesiems.

„Manau, kad popiežius gali mėginti priminti amerikiečiams jų šalies istoriją. Tą faktą, kad didingą valstybę jie kūrė dėmesį skirdami laisvei ir lygioms galimybėms visiems žmonėms. Taip pat akcentuodami vargšų ir atskirtų žmonių padėtį. Todėl manau, kad, esant dabartinei krizei, atsakymų į ją galima ieškoti prisimenant šalies istoriją“, – pastebi apžvalgininkas.

Vėl prisimenami su Bažnyčia susiję skandalai

JAV gyvena daugiau nei 320 mln. žmonių. Teigiama, kad vien per metus į šalį atvyksta milijonas legalių imigrantų, nemaža jų dalis iš Lotynų Amerikos. Pasak A. Tornielli, ispanakalbiai imigrantai keičia Katalikų bažnyčios JAV veidą. Būtent ispaniškai Pranciškus ketina sakyti 14 savo vizito kalbų iš 18 planuojamų. Popiežiaus aplinkos žmonės teigia, jog ne todėl, kad pontifikas norėtų pamaloninti šia kalba kalbančius imigrantus, o todėl, kad italų kilmės argentiniečiui savo mintis lengviau išsakyti ispaniškai, o ne angliškai.

„Mes tave mylime, popiežiau Pranciškau“ – šiuos žodžius minia skandavo prieš pusmetį, kai pontifikas lankėsi Filipinuose. Į sekmadienio mišias po atviru dangumi tądien susirinko rekordiškai daug – 6 mln. žmonių.  Filipinuose gyvena apie 90 mln. gyventojų, keturi iš penkių – katalikai. O JAV katalikas yra kas penktas šalies gyventojas, bet jų dalis visuomenėje mažėja.

Katalikų bažnyčios įvaizdį JAV neretai menkina įvairūs skandalai. Vis dėlto milijonų tikinčiųjų tikimasi sulaukti ir Filadelfijoje. Savaitraštis ,,Time“ rašo, kad šiame mieste vyskupas Charlzas Chaputas stengiasi atsikratyti dešimtmetį besitęsusių dvasininkų finansinių ir piktnaudžiavimo seksu skandalų. Anot A. Bareišaitės, popiežiaus vizitas – galimybė šias problemas dar kartą iškelti.

„Nors daugelis vizito laukia su džiaugsmu, tačiau tai proga iškelti ir tam tikras problemas ir skandalus, susijusius su Katalikų bažnyčia. Seksualinio išnaudojimo skandalai iškilo į paviršių prieš 10 metų, bet ir dabar juntami jų atgarsiai. Kaip sakiau, dauguma laukia džiaugsmingai, bet yra ir prieštaringai vertinančių Bažnyčią, patį popiežių, ir jo vizitą“, – neslepia LRT RADIJO bendradarbė.

Pranciškų kritikuoja daug JAV intelektualų

Popiežiaus dienotvarkė JAV įtempta. Jis susitiks su šalies prezidentu Baracku Obama, taps pirmuoju popiežiumi, pasakiusiu kalbą Kongrese. Pranciškus kreipsis ir į Jungtinių Tautų Organizacijos Generalinę Asamblėją. Kai kurie apžvalgininkai teigia, kad, kaip ne politikui, popiežiaus dienotvarkė labai politiška.

Vis dėlto Mičigano universiteto ekspertas Brianas Porter-Szucsas pastebi, kad daugeliui JAV politikų pontifiko Pranciškaus idėjos gali būti nepriimtinos, nes jis siūlo tokį pasaulio suvokimą, kuris tikrai netinka amerikietiškoms politinėms kategorijoms. Todėl, eksperto nuomone, daugeliui dominuojančių politikų, šis vizitas gali būti keblus.

„Pranciškus pasisako prieš abortus, jis labai nepakeis katalikų mokymų apie homoseksualumą, kontracepciją, skyrybas. Popiežius pasiūlys švelnesnę žinią, bet to nepakeis. Jo pozicija dėl socialinio teisingumo klausimų yra gerokai kairesnė, nei pasisako bet koks pagrindinis kairysis šalies politikas. Pranciškus iš esmės kritikuoja kapitalizmą. Pati paskutinė jo enciklika, nors daugiausiai yra apie aplinką ir akcentuoja globalinio atšilimo keliamas problemas, visgi siejasi su platesnėmis ekonominėmis struktūromis kapitalistiniame pasaulyje. Popiežius jas įvardija kaip netvarias ir iš esmės amoralias, nekrikščioniškas“, – teigia B. Porter-Szucsas.

O Vatikano apžvalgininkas A. Tornielli teigia, kad kartais popiežius Pranciškus JAV vadinamas ir marksistu – per pirmuosius dvejus pontifikavimo metus labai daug intelektualų iš JAV kritikavo popiežių Pranciškų: „Kritikos sulaukdavo jo kalbos apie ekonomiką, kuri žudo, pasisakymai apie skurdą. JAV kritika apie popiežių yra labai gaji, jis neretai čia vadinamas marksistu ar leninistu. Aš manau, kad dėl šios priežasties tai yra labai svarbus vizitas.“

Šiuo metu JAV yra užvaldžiusi prezidento rinkimų kampanijos karštinė. Paklaustas, ar popiežiaus vizitas gali padaryti kokią nors įtaką rinkėjams, A. Tornielli sako, kad kiekvienas vizitas gali būti instrumentiškai pasitelktas vienos ar kitos pusės. „Žinoma, kad skurdas, atskirtųjų padėtis, klimato kaitos problemos yra argumentai, kuriuos mėgsta naudoti demokratai. Iš kitos pusės, gyvybės problematiką, šeimos vertybes dažnai mėgsta pasitelkti respublikonai. Tikriausiai kiekvienoje popiežiaus kalboje, kurią jis pasakys per vizitą, vieni gali pabrėžti vienus dalykus, o kiti – kitus“, – svarsto Italijos dienraščio ,,La Stampa“ apžvalgininkas.

Žinia apie šeimą bus įprasta

Prieš kelis mėnesius JAV Aukščiausiasis Teismas pripažino, kad tos pačios lyties asmenų santuokos yra teisėtos visoje šalyje. Šią žinią tądien itin džiugiai sutiko homoseksualų poros ir juos palaikanti visuomenė.

Ką apie tokias santuokas pasakys popiežius? Anot A. Tornielli, vienas svarbiausių Pranciškaus renginių – Aštuntasis pasaulinis šeimų susitikimas.

„Manau, kad popiežiaus žinia apie šeimą bus įprasta, tokia, kokią ją girdime paskutinius dvejus metus. Tai žinia apie gyvybės apsaugojimą, šeimą, kurios pagrindą sudaro vyro ir moters sąjunga. Šios vertybės bus pristatytos labai pozityviai. Tai yra tas pasikeitimas, kurio, manau, popiežius prašys ir iš JAV Katalikų bažnyčios. Ne tik smerkti ir vykdyti kultūrines kovas visuomenėje, bet ir būti pajėgiems žinią apie šeimą skleisti pozityviai“, – mano Italijos dienraščio ,,La Stampa“ Vatikano apžvalgininkas.

Popiežius Pranciškus ketina susitikti su Vašingtono benamiais, aplankyti migrantų šeimas bei kalinius pataisos kolonijoje. Pasak kai kurių apžvalgininkų, pasaulis labiau laukia ne tiek pontifiko kalbų, kiek jo gestų. Apie juos išgirsime jau visai greitai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių