Quantcast

A. Navalnas ragina ES skelbti sankcijas ne Rusijai, o Kremliui artimiems oligarchams

Rusų opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas mano, kad norėdama didinti sankcijų Rusijai veiksmingumą Europos Sąjunga turi skelbti jas Kremliui artimiems oligarchams, o ne visai šaliai.

„Sankcijos visai šaliai neveikia. Svarbiausia – uždrausti įvažiuoti režimo spekuliantams ir įšaldyti jų turtą“, – interviu vokiečių laikraščiui „Bild“ sakė A. Navalnas, kuris Vokietijoje tęsia gydymą po apnuodijimo Rusijoje kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga.

„Jie savinasi pinigus, vagia milijardus, o per išeigines skraido į Berlyną ar Londoną, perka brangius butus ir sėdi kavinėse“, – pažymėjo opozicionierius.

Kaip vieną galimų sankcijų taikinių A. Navalnas nurodė Miuncheno filharmonijos orkestro vyriausiąjį dirigentą Valerijų Gergijevą, pareiškęs, kad jis yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino šalininkas.

„Jis – tobulas pavyzdys. Tokiems žmonės turi būti daromas spaudimas, – sakė A. Navalnas, po apnuodijimo tebesveikstantis Berlyne.

„Į jį panašiems žmonėms turi būti uždrausta atvykti [į šalį]. Ir žinot ką? 99 proc. rusų tai sveikintų“, – kalbėjo Kremliaus kritikas.

A. Navalnas pabrėžė, kad bet koks embargas neturėtų paveikti paprastų Rusijos gyventojų. Jo nuomone, tarp ES veikimo prieš Rusiją variantų turi būti rusų, siejamų su jo apnuodijimu, turto įšaldymas arba draudimas jiems įvažiuoti, taip pat ekonominės sankcijos ir dujotiekio „Nord Stream 2“ tiesimo sustabdymas.

Pasak A. Navalno, šios priemonės turi būti taikomos „oligarchams ir aukšto rango pareigūnams, Putino artimiausiems sluoksniams“.

„Putino pasiuntinukas“

Vokietija pareiškė, kad atlikti tyrimai „vienareikšmiškai“ rodo, jog A. Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Šiuos rezultatus patvirtino Prancūzija, Švedija ir Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW).

Vokietijos, šiuo metu pirmininkaujančios Europos Sąjungai, vyriausybė ne kartą pabrėžė, kad konsultuosi su partneriais Europoje, kokių veiksmų reikėtų im,tis.

Tačiau Berlynas taip pat pabrėžė, kad „bet koks cheminio ginklo panaudojimas yra rimtas reikalas ir negali likti be pasekmių“.

A. Navalnas sakė, kad tokie žmonės kaip V. Gergijevas, turintys galimybę naudotis viskuo kas geriausia tiek Rusijoje, tiek ES, turi būti priversti rinktis.

„Jeigu jis taip myli režimą ir nori, kad Rusija nesirinktų europietiško kelio, tuomet reikia jam pasakyti: esi talentingas muzikas, bet tau neleidžiama būti ES. Gali mėgautis Putino režimu Rusijoje“, – kalbėjo jis.

A. Navalnas taip pat griežtai kritikavo buvusį Vokietijos kanclerį Gerhardą Schroederį (Gerhardą Šrėderį), kuris šiuo metu yra Rusijos valstybinės naftos milžinės „Rosneft“ valdybos pirmininkas ir vadovauja dujotiekio „Nord Stream“ akcininkų komitetui.

„Šiaip ar taip, jis yra Europos galingiausios šalies buvęs kancleris, – sakė A. Navalnas. – Dabar Schroederis yra Putino pasiuntinukas, ginantis žudikus.“

Pareiškimus apie Kremliaus ryšį su A. Navalno apnuodijumu G. Schroederis praeitą savaitę vadino „spekuliacijomis“.

Rugpjūčio 20 dieną A. Navalnas blogai pasijuto ir prarado sąmonę lėktuve, skridusiame iš Sibiro miesto Tomsko į Maskvą. Tuomet laineris skubiai nusileido Omsko mieste, kur opozicionierius buvo hospitalizuotas ištiktas komos. Rugpjūčio 22 dieną jis buvo pergabentas į Vokietiją ir buvo gydomas Berlyno klinikoje „Charite“.

Rugsėjo 2 dieną Vokietijos vyriausybė, remdamasi kariuomenės laboratorijos tyrimo išvadomis, paskelbė, kad A. Navalno organizme rasta „Novičiok“ grupės medžiagos pėdsakų.

Tos pačios grupės medžiaga, kaip teigia Londonas, 2018 metais Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė.

Prancūzija, Švedija ir OPCW nepriklausomai patvirtino Vokietijos išvadas.

Rugsėjo 7-ąją „Charite“ pranešė, kad A. Navalnas buvo pažadintas iš dirbtinai palaikomos komos ir kad jo būklė pagerėjo. Vėliau jis buvo išrašytas iš ligoninės ir pažadėjo sugrįžti į Rusiją tęsti opozicijos kampanijos, kai visiškai pasveiks.

Rusija tvirtina, kad jos medicinos laboratorijų atlikti testai neparodė, kad A. Navalnas būtų kaip nors apnuodytas, ir atmetė pirminius Vokietijos pareiškimus apie ėminiuose aptiktus „Novičiok“ pėdsakus, pareiškusi, kad reikia daugiau įrodymų. Antradienį Maskva piktinosi, kad prieš ją yra vykdomas iš anksto sumanytas „sąmokslo scenarijus“.

A. Navalno apnuodijimas padidino įtampą tarp Rusijos ir Vakarų ir ypač pablogino buvusius neblogus santykius su Vokietija.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel visuomet tvirtindavo, kad kanalai dialogui su Maskva turi likti atviri, bet pastaruoju metu sugriežtino toną – ypač po praeitais metais įvykdyto vieno buvusio čečėnų kovotojų vado nužudymo Berlyno centre, anot vokiečių prokurorų, organizuoto Rusijos.

Šiuo nužudymu įtariamo Rusijos piliečio byla trečiadienį buvo pradėta nagrinėti Berlyno teisme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių