Quantcast

Naujuoju Izraelio parlamento pirmininku išrinktas B. Netanyahu sąjungininkas

Izraelio parlamentas antradienį naujuoju pirmininku išrinko artimą paskirtojo ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) sąjungininką, kuris prižiūrės, kaip priimami teisės aktai, padėsiantys suformuoti vyriausybę.

Yarivas Levinas (Jarivas Levinas), vyresnysis B. Netanyahu dešiniojo sparno „Likud“ partijos narys, buvo išrinktas parlamento pirmininku. Jis šiame poste pakeis Mickey Levy (Mikį Levį) iš darbą baigiančio ministro pirmininko Yairo Lapido (Jairo Lapido) partijos „Yesh Atid“.

Kai kurie Izraelio politikos apžvalgininkai prognozuoja, kad Y. Levinas neilgai užims šias pareigas, nes jam galimai ruošiamas svarbus postas B. Netanyahu naujojoje koalicinėje vyriausybėje. Manoma, kad ši koalicija bus labiausiai pasislinkusi į politinio spektro dešinę per visą Izraelio istoriją.

Tačiau prieš suformuojant vyriausybę, parlamentas pirmiausiai turi priimti teisės aktą, leidžiantį vienam įtakingiausių ultraortodoksų žydų lyderių Aryehui Deri (Ariehui Deriui), dirbti ministrų kabinete nepaisant to, kad jis anksčiau buvo nuteistas už mokesčių vengimą.

A. Deri, kuris vadovauja „Shas“ partijai, būsimoje B. Netanyahu vyriausybėje buvo pažadėtos Vidaus reikalų ir Sveikatos apsaugos ministerijos.

Tačiau generalinis prokuroras nusprendė, kad pagal galiojančius įstatymus jis negali dirbti ministrų kabinete.

Tikimasi, kad Y. Levino vadovaujamas parlamentas greitai priims teisės aktą, kuriuo ši kliūtis bus pašalinta.

Praėjusį mėnesį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose B. Netanyahu ir jo sąjungininkai iškovojo 64 iš 120 vietų parlamente, taip suteikdami galimybę suformuoti daugumos vyriausybę po precedento neturinčio politinės aklavietės laikotarpio, dėl kurio per mažiau nei ketverius metus buvo surengti penkeri rinkimai.

Tačiau B. Netanyahu derybos dėl koalicijos pasirodė esančios sudėtingos, nes prieštaringai vertinami kraštutinių dešiniųjų lyderiai reikalauja svarbių postų.

Praėjusią savaitę prezidentas Isaacas Herzogas (Isaakas Hercogas) pratęsė laikotarpį B. Netanyahu vesti derybas dėl koalicijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Palestine only

Palestine only portretas
Nera jokio Izraelio, yra tik okupantu uzgrobta arabu zeme
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių