Quantcast

Nauja Baltarusijos opozicijos banga siekia neleisti perrinkti A. Lukašenkos

Praėjus vos metams po savo kanalo platformoje „Youtube“ atidarymo baltarusių vaizdo tinklaraštininkas Sergejus Tichanovskis prieš rugpjūčio rinkimus paskatino naują judėjimą, kuriuo siekiama, kad Baltarusijos lyderis Aleksandras Lukašenka nebebūtų perrinktas dar vienai kadencijai.

Kampanija prieš A. Lukašenką, kuris šaliai vadovauja nuo 1994-ųjų, padidino visuomenės susidomėjimą rinkimais, kurie Baltarusijoje dažnai tėra formalumas.

Be to, dėl jos buvo iškelta byla 41-erių S. Tichanovskiui, kuriam gresia kalėjimo bausmė.

Jis išpopuliarėjo sukūręs „Youtube“ kanalą „Strana dlia žizni“ („Šalis gyvenimui“), kuris turi apie 230 tūkst. prenumeratorių. Šiame kanale S. Tichanovskis kelia vaizdo įrašus apie korupciją, teismų sistemą ir policijos piktnaudžiavimą Baltarusijoje.

Jis taip pat sugalvojo naują įžeidimą A. Lukašenkai, pavadinęs prezidentą „tarakonu“.

„Jau 26 metai, kaip diktatorius valdo šalį nusikalstama nekompetencija ir aplaidumu“, – sakė S. Tichanovskis gegužės 7-osios vaizdo įraše, kurį nufilmavo metus keliavęs po šalį ir bendravęs su paprastais žmonėmis.

„2020-ieji – pokyčių metai, stop tarakonui!“ – pareiškė jis.

Tačiau jam nepavyko pateikti dokumentų, kad būtų užregistruotas kandidatu į prezidentus, nes praėjusio mėnesio pradžioje jis buvo sulaikytas už dalyvavimą nesankcionuotame proteste.

Jau 26 metai, kaip diktatorius valdo šalį nusikalstama nekompetencija ir aplaidumu.

Praėjusį mėnesį šalies Centrinė rinkimų komisija (CRK) atsisakė įregistruoti iniciatyvinę grupę, kuri galėtų iškelti S. Tichanovskio kandidatūrą į prezidentus.

Tačiau CRK įregistravo S. Tichanovskio sutuoktinės Svetlanos Tichanovskajos iniciatyvinę grupę.

Ji sako jau surinkusi 100 tūkst. parašų, kurie leistų jai dalyvauti rugpjūčio 9-osios rinkimuose.

Tačiau sprendimą, ar S. Tichanovskaja galės mesti iššūkį A. Lukašenkai, priims CRK.

S. Tichanovskis sulaikytas

Baltarusijos lyderis, kažkada pramintas „paskutiniuoju Europos diktatoriumi“, jau pareiškė, kad to nebus.

„Mūsų visuomenė nepasirengusi balsuoti už moterį“, – tvirtino A. Lukašenka praėjusią savaitę.

Tą dieną, kai pasirodė šis prezidento pareiškimas, S. Tichanovskis Gardine rinko parašus savo žmonos kampanijai palaikyti.

Prie jo priėjo du policininkai, o vienas jų nugriuvo žmonių minioje, matyti vaizdo įraše, kuriame užfiksuotas incidentas. S. Tichanovskis buvo staigiai sulaikytas, jam pareikšti kaltinimai dėl „smurto“ prieš tuos policijos pareigūnus.

Jei bus pripažinta S. Tichanovskio kaltė, jam gresia iki šešerių metų kalėjime. Pats tinklaraštininkas ir jo šalininkai tvirtina, kad jis buvo „pakištas“, siekiant atsikratyti politinio priešininko.

Policija trečiadienį apieškojo S. Tichanovskio butą ir vasarnamį bei pareiškė, kad buvo konfiskuoti 900 tūkst. dolerių.

Tačiau S. Tichanovskaja sako, kad jų šeima niekada neturėjo tiek pinigų.

Nuo 1994 metų Baltarusijos opozicijai nepavyksta įgyti politinės galios. Keletas opozicijos atstovų ilgą laiką praleido kalėjime, ir nė vienas nepriklausomas kandidatas nepateko į parlamentą per 2019 metų rinkimus.

„Nepasitikėjimo balsas“ A. Lukašenkai

Šiemet opozicijos veiksmai ryškiai skiriasi nuo dabartinio prezidento tradicinio sovietinio požiūrio į kampaniją, kurią jis vykdo lankydamasis gamyklose ir ūkiuose.

Baltarusiai, kurie ištisas valandas laukia eilėse, kad parašais paremtų opozicijos kandidatus, faktiškai išreiškia A. Lukašenkai nepasitikėjimo balsą, sakė privačioje naujienų agentūroje „BelaPan“ dirbantis analitikas Aleksandras Klaskovskis.

„Sergejaus Tichanovskio areštas tik pakurstė ugnį“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Praėjusį savaitgalį policija sulaikė dešimtis opozicijos aktyvistų, įskaitant buvusį A. Lukašenkos varžovą 2010-ųjų rinkimuose Nikolajų Statkevičių. Jis kelerius metus po tų rinkimų praleido kalėjime.

Kai kurie šių metų opozicijos kandidatai yra iš isteblišmento, pavyzdžiui, meno globėjas Viktoras Babarika, buvęs bankininkas, vadovavęs Rusijos energetikos milžinės „Gazprom“ dukterinei įmonei.

V. Babarika griežtai kritikuoja šalies ekonominę sistemą, kurią didžiąja dalimi kontroliuoja valstybė ir kuri tampa įrankiu konfliktuose dėl politikos ir energetikos su daug didesne kaimyne Rusija.

A. Lukašenka savo ruožtu apkaltino V. Babariką uždirbus pinigus apgaule ir užsiminė, kad jį finansuoja Maskva, norinti „privatizuoti“ Baltarusiją.

Trečias valdžios kritikas, kuris įsitraukė į rinkimų procesą, yra buvęs aukšto rango diplomatas Valerijus Cepkala.

Pasak analitiko Artiomo Šraibmano, būtų netikėta, jei V. Babarika ir V. Cepkala nebus suimti po rinkimų.

Jo teigimu, nuo tada, kai A. Lukašenka atėjo į valdžią 1994 metais, „beveik kiekvienas Baltarusijos elito narys, pasitraukęs į opoziciją... neišvengė kalėjimo“.

Jei šiemet jų kampanija pasibaigs kitaip, „tai bus precedentas“, sakė A. Šraibmanas AFP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lordas

Lordas portretas
Batkos režimas,tai antroji pasaulinio ss fašistų daliniu režimas.ka nori užkasa,ką nori pasodina,ką nori išprievartauta,tiesiog tokie dalykai šiame amžiuje būti negali

Čiubaka

Čiubaka portretas
Laikykis batka, šakalai veržiasi prie lovio

Anonimas

Anonimas portretas
Pas mu be Vašingtono palaiminimo buvo išrinktas tik Paksas. Aišku, po to jau tokioms klaidoms neleido pasikartoti.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių