Quantcast

NATO vadovas įspėja apie augančius Rusijos ir Kinijos ryšius

  • Teksto dydis:

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas penktadienį įspėjo apie augančius Kinijos ir Rusijos tarpusavio ryšius ir paragino šalis, kurios tiki „demokratija ir laisve“, susivienyti prieš autoritarines jėgas.

Rusijai nusiuntus savo pajėgas į Ukrainą, Kinija stengėsi užimti neutralią poziciją, tačiau tuo pat metu stiprino ryšius su Maskva ir nepasmerkė invazijos.

Pasaulinės saugumo konferencijos Miunchene kuluaruose kalbėjęs J. Stoltenbergas pareiškė, kad NATO „atidžiai stebi ryšius tarp Kinijos ir Rusijos, kurie tapo glaudesni ir stipresni“.

Šalys kartu rengia karines pratybas, taip pat bendrą patruliavimą jūroje ir oro erdvėje.

„Kai autoritarinės galios tampa artimesnės ir glaudžiau bendradarbiauja, yra dar svarbiau, kad visi mes, kas tikime demokratija ir laisve, susivienytume NATO organizacijoje ir su mūsų partneriais visame pasaulyje“, – pareiškė jis.

Pasak J. Stoltenbergo, Pekinas atidžiai stebi karą Ukrainoje.

„Jeigu ten laimės prezidentas [Vladimiras] Putinas, tai turės įtakos skaičiavimams ir sprendimams, kuriuos jie priima Pekine“, – aiškino jis.

Penktadienį prasidėjusioje Miuncheno saugumo konferencijoje dalyvauja virtinė pasaulio lyderių, įskaitant Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą (Olafą Šolcą), Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emaniuelį Makroną), JAV viceprezidentę Kamalą Harris (Kamalą Haris) ir Kinijos diplomatijos vadovą Wang Yi (Vang I).


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeKinijaRusijaNATO vadovasJensas Stoltenbergas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių