Quantcast

NATO įspėja: galimas Europos sąjungininkų susiskaldymas

Po Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono kritikos Jungtinėms Valstijoms NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas įspėjo dėl Europos sąjungininkų susiskaldymo.

„Jei mes Europą tolinsime nuo Šiaurės Amerikos, susilpninsime NATO, bet suskaldysime ir Europą, – pareiškė jis antradienį Briuselyje. – Europos vienybė negali pakeisti transatlantinės vienybės. Mums reikia jų abiejų“.

J. Stoltenbergas paskelbė, kad kitą savaitę vyks į Paryžių susitikti su E. Macronu. Tikslas yra prieš gruodžio pradžioje Londone vyksiantį NATO viršūnių susitikimą „visiškai suprasti“ E. Macrono „žinutę ir jos priežastis“.

E. Macronas interviu lapkričio pradžioje diagnozavo NATO „smegenų mirtį“. Jis tai, be kita ko, argumentavo nepakankama JAV veiksmų koordinacija su europiečiais bei „agresyviu“ NATO narės Turkijos elgesiu Sirijoje.

Kai kuriais klausimais iš tikrųjų yra nesutarimų tarp sąjungininkių.

Aljanse drastiški Prancūzijos prezidento žodžiai sulaukė kritikos. Atvirą kritiką reiškė Rytų Europos šalių vyriausybės, kurios jaučia tiesioginę Rusijos grėsmę ir jokiu būdu nenori atsisakyti JAV apsaugos.

Transatlantinės vienybės klausimas dabar gali būti pagrindinė po dviejų savaičių vyksiančio NATO viršūnių susitikimo tema. Per jį šalių lyderiai nori oficialiai paminėti 70-ąsias Aljanso įkūrimo metines.

„Kai kuriais klausimais iš tikrųjų yra nesutarimų tarp sąjungininkių“, – pripažino J. Stoltenbergas. Tarp jų yra tokios temos, kaip prekyba, klimato kaita, branduolinis susitarimas su Iranu, o pastaruoju metu ir Šiaurės Sirijos klausimas. Tačiau sąjungininkių nuomonių skirtumai nėra „kažkas nauja“ ir tarp 29 demokratijų neįprasta. Nepaisant visko, NATO per 70 savo istorijos metų „tapo stipresnė“, pabrėžė Aljanso vadovas.

J. Stoltenbergas, be kita ko, atkreipė dėmesį į tai, kad JAV, priešingai nei Prancūzija, įvairiose šalyse yra dislokavusios savo branduolinius ginklus. Tai mūsų saugumo garantija, pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
trumpiau macronas teisus visas sis politdebilizmas remiasi i 1 /fakta/ rusai /puola/ o turkai budami nato vykdo pacios terorizma su rusais o kur dar kinai? stai ir proto suminksteimas kur jav dzin ant visu dargi ant savu?......

Paulius

Paulius portretas
Ne Europa nusprendė tolti nuo Šiaurės Amerikos, o Šiaurės Amerika. Tiksliau JAV. Manau, jog atėjo laikas europiečiams susigrąžinti pasaulinį veidą. Augantis Kinijos potencialas, nemirštančios Rusijos imperinės užmačios, sparčiai augančios kitos Azijos (Pietų Korėja, Indija, Pakistanas, Indonezija), Pietų Amerikos (Brazilija, Argentina, Kolumbija) ir Afrikos (Etiopija, Nigerija, PAR, Kenija, DKR) šalys, verčia sunerimti. Europa kasmet traukiasi, praranda pasaulinę įtaką tiek dėl populiacijos senėjimo, tiek dėl nepajėgumo konkuruoti su sparčiai augančia, bet pigesne kitų žemynų darbo jėga. Jeigu norime išlikti svarbūs, turime eiti Europos federalizacijos keliu, kas užtikrintų Europos projekto sėkmę bei išsaugotų mūsų dominuojančią vietą pasaulyje. Bijau, kad tai suprasime, kai bus per vėlu, nes ne tik Rusija ir Kinija nenori matyti vieningos Europos. To nenori ir JAV, Indija, Brazilija, Nigerija, Egiptas ir daugelis kitų valstybių. Kodėl? Dėl noro dominuoti, o ne būti uždominuoti.

...

... portretas
Reikia patikslinti: jankiai su NATO galutinai susipyks.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių