Quantcast

N. Sturgeon paskutinį kartą pasirodė Škotijos parlamente kaip pirmoji ministrė

  • Teksto dydis:

Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon (Nikola Sterdžen) ketvirtadienį paskutinį kartą pasirodė škotų parlamente kaip vadovė ir valdančiosios Škotijos nacionalinės partijos (SNP) lyderė teigdama, jog atėjo laikas užleisti vietą „naujai lyderių kartai“.

52-ejų N. Sturgeon, kuri pirmosios ministrės pirmininkės pareigas pradėjo eiti 2014-ųjų lapkritį, pažymėjo, kad nuo šiol ji prisidės prie jai rūpimų klausimų, įskaitant lyčių lygybę, jaunimą, teisingumą klimato srityje ir Škotijos nepriklausomybės siekį.

„Mano partijai, vyriausybei ir mūsų šaliai būtų teisinga užleisti vietą naujai lyderių kartai“, – teigė ji, savo aštuonerius metus trukusį vadovavimą pavadinusi „svarbiausia savo gyvenimo privilegija“.

Vasarį N. Sturgeon netikėtai paskelbė atsistatydinanti, teigdama, kad nesijaučia galinti atiduoti „visų reikiamų jėgų“ šioms pareigoms.

Ji pripažino, kad užimdama šias aukštas pareigas patyrė įtampą ir „mintyse ir širdyje“ suvokė, kad atėjo laikas pasitraukti.

Paskutinieji N. Sturgeon vadovavimo mėnesiai buvo kupini sunkumų.

Ji sulaukė priešiškos reakcijos iš Škotijos visuomenės po to, kai priėmė teisės aktą, leidžiantį visiems vyresniems nei 16 metų asmenims pasikeisti lytį be medicininės diagnozės.

Pagal šį įstatymą vienam prievartautojui, kuris po apkaltinamojo nuosprendžio iš vyro tapo moterimi, būtų buvę leista atlikti laisvės atėmimo bausmę tik moterims skirtoje įkalinimo įstaigoje.

Kilus triukšmui dėl prievartautojo bylos, JK vyriausybė pasinaudojo precedento neturinčia veto teise ir užblokavo SNP pasiūlytą įstatymą.

N. Sturgeon taip pat pasisakė už Škotijos nepriklausomybės referendumą, teigdama, kad po 2016 metais visoje JK įvykusio „Brexito“ referendumo, po kurio Jungtinė Karalystė išstojo iš Europos Sąjungos, turėtų būti sudarytos sąlygos iš naujo paklausti rinkėjų nuomonės dėl Škotijos nepriklausomybės.

Tačiau JK vyriausybė atmetė šį argumentą, o lapkričio mėnesį Britanijos Aukščiausiasis Teismas palaikė Londono pusę, todėl SNP neturi aiškaus plano, kaip pasiekti nepriklausomybę per balsavimą.

2014-aisiais vykusio referendumo metu gyventojai nepritarė Škotijos nepriklausomybės atsiskyrimui nuo Jungtinės Karalystės, o kelios visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad vietos gyventojai šiam tikslui pritaria vis vangiau.

Nepaisant to, N. Sturgeon išlieka populiari viešosios nuomonės apklausose.

2021-ųjų Škotijos parlamento rinkimuose COVID-19 pandemijos akivaizdoje SNP iškovojo rekordinį skaičių – 64 iš 129 vietų, tačiau iki daugumos jai pritrūko vieno mandato. Ji sudarė aljansą su žalaisiais, kad galėtų toliau dalyvauti šalies valdyme.

SNP lyderės ir pirmosios ministrės įpėdinis bus paskelbtas ateinantį pirmadienį, po kelias savaites trukusių rinkimų, kurie tapo pirmaisiais per beveik du dešimtmečius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių