Quantcast

N. Maduro: J. Guaido įsiveržimą į Venesuelą planavo Baltuosiuose rūmuose

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro (Nikolas Maduras) trečiadienį pareiškė, kad opozicijos lyderis Juanas Guaido (Chuanas Gvaidas) Baltuosiuose rūmuose susitiko su vienu buvusiu JAV kariuomenės specialiųjų pajėgų nariu planuoti invazijos, kuri galiausiai žlugo.

N. Maduro tvirtino, kad susitikimas įvyko parlamento pirmininkui J. Guaido, kurį kaip laikinąjį Venesuelos prezidentą remia JAV ir maždaug 50 kitų šalių, vasario mėnesį lankantis Vašingtone pas JAV prezidentą.

„Šių metų vasario 4-ąją Baltuosiuose rūmuose Juanas Guaido susitiko su Jordanu Goudreau (Džordanu Gudro)", – pareiškė kairiųjų lyderis, paminėdamas buvusį specialiųjų pajėgų narį, kuris, kaip teigia Karakasas, organizavo įsiveržimą į Venesuelą jūra ir parengė ją vykdžiusius samdinius.

Tas susitikimas, pasak N. Maduro, įvyko „Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) įsakius pasiūlyti atakos planą“.

Pasak N. Maduro, „būtų labai lengva patikrinti“ J. Goudreau buvimą Baltuosiuose rūmuose 2019–2020 metais, taip pat tai, „kurioje patalpoje jis susitiko su p. Guaido“.

Baltieji rūmai kol kas neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymą pakomentuoti.

Tačiau Venesuelos komunikacijų ministras Jorge Rodriguezas (Chorchė Rodrigesas) antradienį sakė, kad tai turėjo įvykti per susitikimą, kurio metu J. Goudreau buvo „patvirtintas įsiveržimo kariniu lyderiu“. Venesuelos vyriausybė skelbė, kad gegužės 3–4 dienomis sužlugdė „įsiveržimą“ šiaurinėje šalies pakrantėje.

Įtarimai yra grindžiami vaizdo įrašu, kuriame vienas kapitonas, sulaikytas per minimą reidą, kalba apie susitikimą Baltuosiuose rūmuose.

N. Maduro tvirtina, jog J. Guaido pasirašė kontraktą su J. Goudreau įkurta privačia saugumo ir gynybos kompanija „Silvercorp USA“, kad ši įvykdytų perversmą, „sučiuptų, sulaikytų ir nušalintų“ Venesuelos prezidentą, ir „įvesdintų“ opozicijos lyderį.

J. Guaido šį kontraktą yra pavadinęs melagingu ir sako, kad Venesuelos vyriausybė ieško dingsčių jam areštuoti.

D. Trumpas yra paneigęs, kad JAV susijusios su šiuo reikalu.

„Jei būčiau norėjęs eiti į Venesuelą, nebūčiau to slėpęs“, – sakė jis.

Venesuela per minimą operaciją sulaikė 52 „samdinius“, tarp jų buvusius JAV kariškius Luke'ą Alexanderą Denmaną (Liuką Aleksandrą Denmaną) ir Airaną Berry (Eraną Berį), kurie buvo apkaltinti terorizmu, sakė valdančiosios Socialistų partijos lyderio pavaduotojas Diosdado Cabello (Diosdadas Kabeljas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių