Quantcast

Montana tapo pirmąja JAV valstija, uždraudusia „TikTok“

Montana trečiadienį tapo pirmąja JAV valstija, uždraudusia „TikTok“, intensyvėjant debatams dėl šios populiarios vaizdo įrašų programėlės poveikio ir saugumo.

Montanos gubernatoriaus Grego Gianforte (Grego Džianfortės) pasirašytas įstatymas turi įsigalioti kitais metais ir pasitarnaus kaip teisinis išbandymas šios kinams priklausančios platformos uždraudimui nacionaliniu mastu. Skelbti tokį draudimą vis labiau ragina įstatymų leidėjai Vašingtone.

„TikTok“ negali veikti Montanos teritorinėje jurisdikcijoje“, – sakoma naujai iškeptame įstatyme, paskelbtame valstijos interneto svetainėje.

Pagal įstatymą, pažeidimas įvykdomas kaskart, kai „vartotojas įsijungia „TikTok“, kai jam pasiūloma galimybė įsijungti „TikTok“ ar kai jam pasiūloma galimybė atsisiųsti „TikTok“.

Už kiekvieną pažeidimą kiekvieną jo padarymo dieną galės būti skiriama 10 tūkst. dolerių (9,2 tūkst. eurų) bauda.

Pagal įstatymą „Apple“ ir „Google“ turėtų pašalinti „TikTok“ iš savo programėlių parduotuvių, kompanijoms galėtų būti skiriamos kasdienės baudos.

Tokia tvarka beveik neabejotinai bus ginčijama teismuose.

Valstijos politiniai lyderiai „dėl antikiniškų nuotaikų trypia šimtų tūkstančių Montanos gyventojų, besinaudojančių šia programėle saviraiškai, informacijos rinkimui, savo mažo verslo valdymui, žodžio laisvę“, sakė Amerikos pilietinių laisvių sąjungos (ACLU) Montanoje politikos direktorius Keeganas Medrano (Kiganas Medranas).

Draudimas būtų anuliuotas, jei „TikTok“ įsigytų kokia nors kompanija, įregistruota šalyje, kuriuos JAV nelaiko priešininke, sakoma įstatyme.

„Gubernatorius Gianforte pasirašė įstatymo projektą, kuriuo pažeidžiamos Montanos žmonių teisės pagal [JAV konstitucijos] Pirmąją pataisą, neteisėtai uždraudžiant „TikTok“, – naujienų agentūrai AFP sakė kompanijos atstovė.

„Norime dar kartą patikinti Montanos gyventojus, kad jie gali toliau naudotis „TikTok“ saviraiškai, pragyvenimui ir [norėdami] susirasti bendruomenę, mums toliau stengiantis ginti savo vartotojų teises Montanoje ir už jos ribų“, – pridūrė ji.

„TikTok“ sakė, kad dėl draudimo konstituciškumo galiausiai spręs teismai.

Montanos įstatymas yra naujausias „TikTok“ ir daugelio Vakarų vyriausybių susirėmimas. Ši programėlė jau yra uždrausta vyriausybės įrenginiuose Jungtinėse Valstijose, Kanadoje, keliose Europos šalyse.

„TikTok“ priklauso kinų firmai „ByteDance“. Daug JAV politikų teigia, kad programėlė yra tapusi Pekino šnipinėjimo įrankiu, bet kompanija tai kategoriškai neigia.

Pats G. Gianforte socialiniame tinkle „Twitter“ sakė, kad pasirašė draudimą siekdamas „apsaugoti Montanos gyventojų asmeninius ir privačius duomenis nuo Kinijos komunistų partijos“.

Nors yra nepaprastai populiari, „TikTok“ sulaukė Baltųjų rūmų ultimatumo su reikalavimu atsiskirti nuo savininkų kinų. Priešingu atveju grasinama uždrausti programėlei veikti Jungtinėse Valstijose.

Montana veiksmų prieš „TikTok“ ėmėsi tokiu metu, kai teikiami pasiūlymai dėl nacionalinių įstatymų, įskaitant projektą, numatantį didelius naujus įgaliojimus Baltiesiems rūmams prižiūrėti Kinijos technologijų kompanijas.


Šiame straipsnyje: TikTokMontanaDraudimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kada Lietuvos degradai supras?

Kada Lietuvos degradai supras? portretas
Kad turi pasekti Montana? Tai zmoniu bukinimo programa!

Aa

Aa portretas
Vatos draugai šnipai

To WoW

To WoW portretas
Gauk viza ir piz.dink. Kas tau draudžia:)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių