Quantcast

Mirė paskutinysis indų karys, padėjęs Dalai Lamai pabėgti iš Tibeto

Mirė paskutinysis dar gyvas buvęs karinės palydos, padėjusios Dalai Lamai 1959 metais pabėgti iš Tibeto, narys.

85-erių buvęs indų kareivis Narenas Chandra Dasas mirė savaitės pradžioje savo namuose Asamo valstijoje, pranešė buvęs jo pulkas.

Kartu su kitais šešiais kariais N. Ch. Dasas 1959 metų kovą Tibeto dvasinį lyderį pervedė per sieną į Indiją. Ši kelionė per Himalajus truko beveik dvi savaites. Kariui tada buvo 22 metai, ir jis ką tik buvo baigęs mokymus „Assam Rifles“ – seniausiame sukarintame Indijos kariuomenės dalinyje.

Interviu vietos žiniasklaidai N. Ch. Dasas pernai pasakojo, kaip kariai ėjo per kalnuotą regioną, o Dalai Lama, taip pat apsirengęs kariniais drabužiais, kad nebūtų atpažintas, sėdėjo ant arklio. Buvęs karys prisiminė, kad jo grupei nebuvo leista kalbėti su jaunu vienuoliu.

N. Ch. Dasas ir Dalai Lama pirmą kartą po 60 metų vėl susitiko 2017-aisiais. „Kai žvelgiu į jūsų veidą, man aišku, kad ir aš jau labai senas“, - tuomet sakė Tibeto dvasinis lyderis, kuriam dabar yra 86-eri.

Po metų N. Ch. Dasas buvo pakviestas į Daramsalą, kur Dalai Lama, gavęs Indijos vyriausybės leidimą, įkūrė vyriausybę tremtyje. „Aš nuvykau ten su šeima, ir jis mane apkabino. Jis man padovanojo suvenyrą. Niekada nepamiršiu šio susitikimo“, - pernai sakė N. Ch. Dasas.

Dalaia Lama iš Tibeto pabėgo per sukilimą. Nuo tada jis, kaip ir daugelis kitų tibetiečių pabėgėlių, gyvena Daramsaloje. Savo politinio vaidmens Dalai Lama yra oficialiai atsisakęs. Jis siekia ne Tibeto nepriklausomybės, o didesnės autonomijos. Tačiau Pekinas kaltina Dalai Lamą norint atskirti Tibetą nuo Kinijos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Du bendraamžiai. Vienas, matosi, matęs vargo. Kito fizionomija net šviečia nuo gero gyvenimo. Kaip kokio Budos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių