Quantcast

Mirė buvęs Maskvos meras J. Lužkovas

Eidamas 84 metus po širdies operacijos Miuncheno ligoninėje mirė buvęs Maskvos meras Jurijus Lužkovas, antradienį pranešė šaltinis iš jo aplinkos.

„Jurijus Michailovičius mirė po širdies operacijos Miuncheno klinikoje“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė pašnekovas.

Rusijos televizija „Ren TV“ taip pat pranešė, kad 83-ejų vyras mirė Miunchene.

J. Lužkovas, Boriso Jelcino eros politikos sunkiasvoris, buvo vienas iš valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ – ilgametės prezidento Vladimiro Putino politinės platformos – įkūrėjų.

Užuojautą dėl savo pirmtako mirties išreiškė dabartinis Maskvos meras Sergejus Sobianinas.

„Išėjo iš gyvenimo Jurijus Michailovičius Lužkovas. Man nuoširdžiai gaila, kad nebėra šio energingo, optimistiško žmogaus, vadovavusio Maskvai sunkiu posovietiniu laikotarpiu, daug padariusio miestui ir maskviečiams“, – antradienį parašė S. Sobianinas tviteryje.

V. Putinas taip pat pareiškė užuojautą J. Lužkovo draugams ir artimiesiems bei vadino jį išsiskiriančiu ir drąsiu politiku.

„Sužinojau liūdną žinią apie Jurijaus Michailovičiaus Lužkovo mirtį. Jurijus Michailovičius Lužkovas buvo išties neeilinė asmenybė – ryškūs ir drąsus politikas, energingas ir talentingas organizatorius, atviras ir nuoširdus žmogus“, – rašoma prezidento užuojautos laiške, paskelbtame Kremliaus interneto svetainėje. 

„Sudėtingu laikotarpiu, istorinių epochų lūžio metu, jis daug nuveikė dėl Maskvos plėtros, kad ji taptų vienu iš Rusijos atgimimo lyderių“, – pažymima laiške. 

Anot V. Putino, jis visuomet prisimins nuoširdžią J. Lužkovo paramą sevastopoliečiams ir Juodosios jūros laivyno jūreiviams.

„Nepaisydamas visų aplinkybių ir diplomatinių protokolų jis ne kartą tiesiai sakė, kad Sevastopolis – rusiškas miestas“, – pažymėjo V. Putinas.

Po 2014 metų pradžioje Kijeve įvykusios liaudies revoliucijos, nuvertusios Kremliaus remtą Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių, Maskva okupavo ir aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį kartu su jame esančiu Sevastopolio uostu – Rusijos Juodosios jūros laivyno baze.

J. Lužkovas 1992-aisiais tapo antruoju Maskvos meru ir vadovavo miestui 18 metų.

2010-ųjų rugsėjį tuometinis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pirma laiko nutraukė J. Lužkovo įgaliojimus motyvuodamas tuo, kad „prarado pasitikėjimą“ sostinės meru, nepaisydamas artimų jo ryšių su V. Putinu.

Tokia formuluotė buvo pritaikyta pirmą kartą šiuolaikinės Rusijos istorijoje. Tai įvyko J. Lužkovui atsisakius savo noru palikti postą.

Vėliau J. Lužkovas persikraustė į Londoną, bet ir toliau reiškė savo nuomonę apie Rusijos vidaus reikalus.

Pasak D. Medvedevo, dabar dirbančio Rusijos premjero poste, atstovo, jis irgi išreiškė užuojautą J. Lužkovo draugams ir artimiesiems, nors jųdviejų santykiai buvo ne patys geriausi.

„Akivaizdu, kad Dmitrijaus Medvedevo ir Jurijaus Lužkovo santykiai buvo gana sudėtingi. Negalima pamiršti, kad Jurijus Lužkovas sudėtingiausiu laikotarpiu vadovavo didžiausiam Rusijos miestui, sostinei. Suprantama, Dmitrijus Medvedevas reiškia užuojautą Jurijaus Lužkovo šeimai ir artimiesiems“, – sakė žurnalistams premjero atstovas spaudai Olegas Osipovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Putinas kaltas !!

Vaje vaje

Vaje vaje portretas
Geras vagis buvo ponas Baturinas.

...

... portretas
Ir vėl Putinas kaltas?.. :O :/ :D :P
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių