Quantcast

Ministras: Taivanas sunerimęs dėl padidėjusių Kinijos išlaidų gynybai

Taivano gynybos ministras pirmadienį pareiškė, kad smarkiai padidėjusios Kinijos karinės išlaidos 2023 metams rodo, jog Pekinas „ruošiasi panaudoti jėgą, jei prireiktų“, kad galbūt susigrąžintų savarankišką salą.

Sekmadienį svarbiame parlamento, paprastai automatiškai tvirtinančio vyriausybės nutarimus, posėdyje Kinija pranešė, kad karines išlaidas didina 7,2 proc. – sparčiausiai per pastaruosius ketverius metus – iki 1,55 trilijono juanių (210,06 mlrd. eurų).

Taivano gynybos ministras Chiu Kuo-chengas (Čiu Kuočengas), kalbėdamas įstatymų leidėjams, sakė: „Atrodo, kad kita pusė ruošiasi panaudoti jėgą, jei prireiktų ateityje.“

Taivanas gyvena nuolatinės Kinijos, demokratiškai valdomą salą laikančios savo teritorijos dalimi, kurią vieną dieną gali užgrobti, prireikus – jėga, invazijos grėsmės sąlygomis.

Praėjusiais metais Pekinas padidino spaudimą ir rugpjūčio mėnesį, po to, kai saloje apsilankė tuometinė Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi), surengė didžiules karines pratybas aplink Taivaną.

Pirmadienį Chiu Kuo-chengas pareiškė, kad būsimi aukšto lygio užsienio svečių vizitai gali paspartinti invaziją.

„Manau, kad jie laukia tinkamos priežasties siųsti karius, pavyzdžiui, aukšto lygio kitų šalių vizitų į Taivaną arba pernelyg dažnos veiklos tarp mūsų kariuomenės ir kitų šalių, – teigė jis.

Ministras sakė, kad Taivanas „iš anksto ruošiasi“ įsibrovimams giliau į vandenis aplink salą, nei tai buvo įprasta pastaraisiais metais.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje atmetė Chiu Kuo-chengo komentarus.

„Taivanas yra Kinijos dalis, todėl Taivanas neturi gynybos ministro, – teigė Mao Ning. – Abi Taivano sąsiaurio pusės yra Kinijos teritorija. Kinija imsis griežtų priemonių savo suverenumui ir teritoriniam vientisumui apsaugoti.“

Sekmadienį Pekine vykusiame Nacionaliniame liaudies suvažiavime kadenciją baigiantis Kinijos premjeras Li Keqiangas (Li Kečiangas) pakartojo, kad žemyninė Kinijos dalis nepritaria Taivano nepriklausomybei, ir pasisakė už „taikų susivienijimą“.

Pirmadienį Taivano premjeras Chen Chien-jenas (Čen Čiendženas) paprašė Kinijos gerbti Taivaną.

„Tarpvalstybiniai santykiai turėtų būti palaikomi vadovaujantis racionalumo, lygybės ir abipusės pagarbos principais, kad santykiai galėtų vystytis teigiamai, sveikai ir tvariai“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasakečia

Pasakečia portretas
Muse drambli moko gyvent

Kinai

Kinai portretas
Taip pat sunerime del JAVirusu injekciju Taivainiui,na ir ka?Gali eiti PRISIRUPINT,ISSIKRATYT IR VEL PRISIRUPINT SAVO PANTALONUS.

KO JIS NERIMAUJA...

KO JIS NERIMAUJA... portretas
Po Ukrainos sekantis bus Taivanis. Amerika jums "padės", kaip padeda ir Ukrainai..."iki paskutinio taivaniečio"...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių