Quantcast

Mineapolyje policininkei nušovus juodaodį įvesta komendanto valanda

Mineapolyje policininkei nušovus juodaodį, pirmadienį šiame JAV mieste buvo įvesta komendanto valanda, bet vakare vis tiek kilo nauji protestai.

Didžiulė įtampa Mineapolyje, tvyranti teismui nagrinėjant George'o Floydo (Džordžo Floido) nužudymo bylą, dar labiau išaugo vienai policininkei, tikriausiai supainiojusiai pistoletą su elektros šoko įtaisu, nušovus jauną juodaodį.

Praėjus beveik dviem valandoms po komendanto valandos įsigaliojimo dešimtys protestuotojų toliau skandavo šūkius priešais naujai aptvertą policijos nuovadą Bruklin Senteryje, kur sekmadienį buvo nušautas automobiliu su drauge važiavęs 20-metis Daunte'as Wrightas (Dontas Raitas).

Demonstrantai tyčiojosi iš policijos ir laikė tokius užrašus kaip „Įkalinkit visus rasistus žudikus farus“, „Ar aš būsiu kitas?“, „Nėra teisingumo – nėra taikos“.

Policija kelis kartus panaudojo ašarines dujas ir liepė protestuotojams skirstytis.

Protestai dėl D. Wrighto žūties vyko antrą vakarą iš eilės.

Anksčiau pirmadienį paskelbtas policininko kameros nufilmuotas įrašas rodo, kad pareigūnė šaukė elektros šoko įtaiso pavadinimą, bet galiausiai šovė į D. Wrightą iš šaunamojo ginklo.

„Pareigūnė vietoje savo elektros šoko įtaiso išsitraukė šaunamąjį ginklą“, – sakė Bruklin Senterio policijos viršininkas Timas Gannonas (Timas Ganonas).

Pasak jo, manoma, kad pareigūnė, kuri, kol vyksta tyrimas, nušalinta nuo pareigų, „ketino panaudoti elektros šoko įtaisą, bet vietoje to paleido į p. Wrightą vieną kulką“.

„Tai buvo atsitiktinis šūvis, nulėmęs tragišką p. Wrighto žūtį, – sakė T. Gannonas. – Negaliu pasakyti nieko, kas sumažintų p. Wrighto šeimos skausmą.“

D. Wrighto žūtis išprovokavo nakties protestus Bruklin Senteryje; per juos buvo apiplėštas vienas parduotuvių centras. Dėl to Mineapolio ir jo priemiesčių, įskaitant Bruklin Senterį, pareigūnai paskelbė komendanto valandą nuo 19 val. pirmadienį (3 val. antradienį Lietuvos laiku) iki antradienio 6 valandos.

Minėtame įraše matyti, kaip policininkai ištraukia D. Wrightą iš automobilio, sustabdyto dėl kelių eismo taisyklių pažeidimo. Išsiaiškinę, kad dėl D. Wrighto yra išduotas orderis, policininkai pabandė surakinti jį antrankiais, bet jis su jais susimušė ir įsėdo atgal į automobilį.

Viena policininkė sušuko: „Panaudosiu prieš jus elektros šoką.“ Tada ji šaukė elektros šoko įtaiso pavadinimą: „Taser“! „Taser“! „Taser“!“. Tai standartinė policijos procedūra prieš elektros šoko įtaisų panaudojimą.

„Po velnių, pašoviau jį“, – pasakė pareigūnė, mirtinai sužeistam D. Wrightui nuvažiavus. Už kelių kvartalų šis sudaužė savo automobilį.

Kaip pareigūnė supainiojo šaunamąjį ginklą su elektros šoko įtaisu, kol kas neaišku.

T. Gannonas sakė, kad policininkai yra mokomi nešiotis šaunamuosius ginklus dešinėje, jei žmogus dešiniarankis, ir kairėje, jei žmogus kairiarankis. Elektros šoko įtaisai nešiojami priešingoje pusėje.

Minesotos Kriminalinio sulaikymo biuras (BCA) vėlai pirmadienį pranešė, kad minima pareigūnė yra Kim Potter (Kim Poter), policijoje dirbanti 26 metus.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) D. Wrighto žūtį pavadino tragiška, bet įspėjo nerengti jokių smurtinių neramumų.

„Galvoju, kad turime palaukti ir pažiūrėti, ką parodys tyrimas, – sakė J. Bidenas. – Kol kas noriu dar kartą aiškiai pakartoti: nėra absoliučiai jokio pateisinimo plėšikavimui, jokio. Taikūs protestai suprantami.“

Naktiniai protestai paskatino dėl G. Floydo nužudymo teisiamo buvusio policininko Dereko Chauvino (Dereko Šovino) advokatą paprašyti pirmininkaujančio teisėjo izoliuoti prisiekusiuosius.

Teisėjas Peteris Cahillas (Piteris Kahilas) prašymą atmetė ir pareiškė: „Tai visiškai kita byla.“

D. Chauvinui dėl jo vaidmens per G. Floydo mirtį nulėmusį 2020 metų gegužės 25-osios incidentą pateikti kaltinimai nužudymu ir netyčiniu nužudymu. G. Floydas mirė areštuojamas dėl įtariamo bandymo atsiskaityti suklastota 20 dolerių kupiūra, D. Chauvinui keliu spaudžiant jam kaklą.

45 metų D. Chauvinas, kuris yra baltasis, praeivio buvo nufilmuotas daugiau kaip 9 minutes spaudžiantis kaklą antrankiais surakintam 46 metų juodaodžiui G. Floydui, nors šis ne kartą skundėsi negalintis kvėpuoti.

Įrašas JAV ir visame pasaulyje išprovokavo protestus prieš rasinę neteisybę ir policijos brutalumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

visas

visas portretas
sias gorilas vezat namolio i konga o tevynainiai samanai su obama ten juos skirsto pagal agresyvuma uzdaro i zoo soda kur uz gera piniga bils orosiniai gales pasaudyt nereikes samdyt teroristu ir bus patenkintas sadistynis poreikis ka iki siol vykde ir dar vykdo globalistai ir tik afrika juos dar priglaus ir pasleps nuo civilizacijos?...

Anonimas

Anonimas portretas
ne juodaodį , bailiai , o rudaodį

Viska suprantu

Viska suprantu portretas
Bet kodel i nueinanti nepaklusnu vairuotoja reikia paleisti kulka?Kodel?Kokia gresme jis kele ignoruodamas policija?Juk tai administracinis pazeidimas o ne kriminalinis.Kokia keista salis
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių