Quantcast

Mikrobangų atakos prieš amerikiečius – ne fantazija, bet rimtos operacijos?

Kuboje, Kinijoje dirbę JAV ambasadų ir CŽV darbuotojai ne vienus metus patyrė keistų ūmių sveikatos sutrikimų. Naujausi tyrimai parodė, kad jo priežastis – atakos pulsuojančiomis mikrobangomis. Kas ir kodėl bandė iš rikiuotės išvesti kelias dešimtis JAV pareigūnų?

Žemė slydo iš po kojų

Tą 2017-ųjų gruodžio rytą Marcas Polymeropoulas puikiai pamena. Pabudęs savo kambaryje viename Maskvos viešbučių jis jautėsi labai blogai. Vyrą pykino, nueiti kelis metrus nuo lovos iki vonios jam buvo tikra kančia: sukosi galva, ausyse spengė, jis kelis kartus pargriuvo. "Mane pykino, atrodė, kad tuoj neteksiu sąmonės", – apie gyvenimą aukštyn kojom apvertusį įvykį neseniai jis pasakojo žurnalui GQ.

M.Polymeropoulas – vienas iš kelių dešimčių amerikiečių diplomatų ir agentų, kurie per pastaruosius kelerius metus dirbdami ar lankydamiesi JAV ambasadose užsienyje išgyveno nepaaiškinamus neurologinius sveikatos sutrikimus. Reiškinys buvo pavadintas Havanos sindromu – pagal Kubos sostinės pavadinimą, čia esančioje JAV ambasadoje 2016-ųjų vasarą jis užfiksuotas pirmą kartą.

2016 m. tokius pat nepaaiškinamus ūmius priepuolius išgyveno JAV konsulato Kinijoje darbuotojai, diplomatinių atstovybių CŽV darbuotojai įvairiuose pasaulio taškuose, tą patį Kuboje patyrė ir penkiolika Kanados diplomatų bei jų šeimos narių.

Pykinimas, galvos skausmas, kraujavimas iš nosies, klausos ir regos sutrikimai, ūmios atminties ir pusiausvyros problemos, – deja, ne visiems šie simptomai buvo laikini. Kai kuriems JAV ir Kanados valstybės tarnautojams jie virto lėtiniais ir privertė atsisakyti darbo. Vienas diplomatas išvis apkurto.

Poveikis smegenims

Iki 2017 m. rugsėjo pabaigos dėl grėsmės sveikatai Vašingtonas jau buvo atšaukęs 60 proc. savo ambasados Kuboje darbuotojų. JAV turistai taip pat buvo informuoti apie Kubos viešbučiuose galintį kilti pavojų.

2017-ųjų spalį agentūra AP išplatino tariamos akustinės atakos prieš JAV ambasados Kuboje darbuotojus garso įrašą. Keletas pastarųjų patvirtino, kad garsai yra panašūs į tuos, kuriuos jie girdėjo diplomatinėje atstovybėje. Akustikos ekspertų teigimu, šiame įraše girdima daugiau nei 20 skirtingų garso dažnių.

Tų pačių metų gruodį buvo aptikta nukentėjusių amerikiečių diplomatų baltosios smegenų medžiagos anomalijų – srityje, kuri sieja smegenų pusrutulių darbą.

Ekspertų išvados

Situacija, kuri iš pradžių atrodė sunkiai įtikinama ir labiau panėšėjo į filmo apie Džeimsą Bondą scenarijų nei realybę, netrukus tapo rimtų tyrimų objektu. JAV valstybės departamento užsakymu atliktas naujausias tyrimas leidžia teigti, kad kalbama apie "koncentruotų, pulsuojančių aukšto dažnio spektro energijos bangų", šnekamojoje kalboje vadinamų mikrobangomis, atakas. Jos buvo ne atsitiktiniai reiškiniai, o tikslinės atakos prieš Vakarų valstybių darbuotojus ir jų šeimos narius.

Aukos sako pajutusios skausmą, panikos jausmą, galvos svaigimą ir spaudimą, išgirdusios keistus garsus, tarsi jie it kokie spinduliai sklistų iš tam tikro kambario taško – jame staiga atsiradę, lygiai taip pat staiga ir dingdavo.

Apie tai byloja specialios komisijos, sudarytos iš devyniolikos ekspertų, atstovaujančių Nacionalinėms mokslo, inžinerijos ir medicinos akademijoms, ataskaita. JAV žiniasklaidos teigimu, šis dokumentas kelis mėnesius buvo įslaptintas ir tapo prieinamas tik kai kuriems Kongreso nariams. Žinoma, informacija nutekėjo, pasiekė visuomenę, todėl apie tai prabilo ir Valstybės departamentas.

Anot "The New York Times", šios atakos truko ribotą laiką ir nesklido iš įprastų mikrobangų šaltinių, tokius kaip mobilieji telefonai ir pan. Aukos sako pajutusios skausmą, panikos jausmą, galvos svaigimą ir spaudimą, išgirdusios keistus garsus, tarsi jie it kokie spinduliai sklistų iš tam tikro kambario taško – jame staiga atsiradę, lygiai taip pat staiga ir dingdavo.

Incidentus tyrę mokslininkai bandė atsižvelgti ir į kitas galimas minėtų simptomų priežastis, pavyzdžiui, infekcines ligas ar nežinomų medžiagų toksinį ir cheminį poveikį, tačiau priėjo prie išvados, kad pastarieji mažai tikėtini.

Marcas Polymeropoulas

SSRS atradimas

The "New York Times" atkreipia dėmesį į faktą, apie kurį Havanos sindromo kontekste anksčiau buvo mažai kalbėta: keistos atakos vykdytos skirtinguose pasaulio kraštuose, jas patyrė ne tik JAV valstybės departamento darbuotojai, bet ir CŽV bei kitų JAV specialiųjų tarnybų pareigūnai.

Dauguma incidentų įvyko tuo metu, kai amerikiečiai susitikdavo su JAV draugiškų šalių žvalgybos atstovais ir kalbėdavosi apie galimybes atsilaikyti prieš užsienyje vykdomą slaptą Rusijos veiklą. Visa tai, anot leidinio, negali nekelti įtarimo, kad incidentai buvo kažkokios specialios Maskvoje surežisuotos operacijos rezultatas.

JAV valstybės departamentui pateiktoje ataskaitoje ekspertai tiesiogiai nieko nekaltina. Tačiau joje esama nuorodų į faktus, kad dar SSRS buvo labai rimtai tiriama galimybė impulsinius radijo dažnius ir bangų spinduliuotę naudoti kaip ginklą. Šaltojo karo metu sovietai esą išbandė tokią ginkluotę prieš kelių Eurazijos valstybių, kuriose valdė arba vis dar valdo komunistiniai režimai, kariškius.

JAV Nacionalinė saugumo agentūra (NSA) iš patikimo šaltinio buvo gavusi informacijos apie Rusijos galimai sukurtą tokio pobūdžio ginklą, negalėjo patikrinti jo egzistavimo, tačiau poveikio aprašymas yra panašus į dabar nagrinėtus reiškinius.

Tai "didelės energijos mikrobangų sistema, galinti ilgą laiką susilpninti, įbauginti ar nužudyti priešą nepalikdama jokių pėdsakų", sakoma NSA dokumente. To meto informatoriaus teigimu, "ginklas buvo sukurtas taip, kad mikrobangos galėtų pasiekti tikslinio asmens gyvenamąsias patalpas, taip sukeldamos daugybę fizinių padarinių, įskaitant pažeistą nervų sistemą". Remiantis sovietų mokslininkais, būtent didelės energijos impulsais pulsuojančios bangos, skirtingai nei nuolatinės mikrobangos, padaro neurologinį poveikį.

"The New York Times" priduria, kad NSA turime minima "priešiška valstybė", panaudojusi radijo dažnio ginkluotę – anot dokumentą mačiusių asmenų, kalbama buvo apie Rusiją.

2018 m. rugsėjį televizija NBC, remdamasi šaltiniais JAV žvalgyboje, pirmą kartą Rusiją pavadino tikėtina atakų prieš amerikiečių diplomatus organizatore. NBC teigė, kad apie Maskvos dayvavimą  byloja FTB ir CŽV surinkti duomenys, tačiau jų nepako, kad Vašingtonas oficialiai apkaltintų Maskvą.

Anot JAV žiniasklaidos, 2017-aisiais JAV gynybos departamente pradėtas kurti prietaisas, kuris galėtų neutralizuoti tariamą "akustinį ginklą". Į šį darbą buvo įtraukti elektromagnetinės ir lazerinės ginkluotės specialistai, ji buvo išbandyta su gyvūnais, tačiau ar bandymai buvo sėkmingi, neskelbiama.

Dvigubas smūgis

Tuo, kad Havanos sindromo šaltinis yra Rusija, neabejoja ir M.Polymeropoulas. Ataka sužlugdė puikią jo žvalgybininko karjerą: jis buvo antrasis asmuo, vadovavęs slaptosioms operacijoms Europoje ir Eurazijoje. Paaiškėjus faktams apie Rusijos kišimąsi į JAV rinkimus, jo skyrius ėmė skirti dar daugiau dėmesio Rusijai.

M.Polymeropoulas sako dar prieš kelionę, kai apsilankė Rusijos ambasadoje Vašingtone, supratęs, kad Maskvoje jis yra nepageidaujamas, nors vizą ir gavo.

Patikrinus mobiliųjų telefonų duomenis, paaiškėjo, kad atakų metu netoli aukų ar net tame pačiame viešbutyje buvo Rusijos žvalgybos pareigūnų, nors Maskva neigia esanti atsakinga už išpuolius.

Amerikietis Maskvoje susitiko su Rusijos pareigūnais, kurie buvę labai priešiški jo atžvilgiu. Vėliau viešbučio kambaryje, o po to dar ir viename Maskvos restoranų jis tapo keistos atakos taikiniu. M.Polymeropoulo sveikata tiek sutriko, kad jis beveik nebegalėjo judėti ir buvo priverstas nutraukti savo komandiruotę, atšaukti visus kitus planuotus susitikimus. "Man kažkaip pavyko pasiekti lėktuvą", – apie lemtingos kelionės pabaigą pasakojo jis GQ žurnalistams.

Po šios komandiruotės CŽV pareigūną nuolat kankino migrena, nuovargis ir nepasitikėjimas iš CŽV pusės: niekas nenorėjo patikėti, kad jis buvo užpuolimo, panašaus į tariamus išpuolius Havanoje ir Kinijoje prieš JAV diplomatus, auka. Vėliau paaiškėjo, kad analogiškų atakų aukomis tapo ir daugiau jo kolegų iš CŽV.

Kaip skelbia GQ, išpuoliai prieš žvalgybos pareigūnus surengti Lenkijoje, Gruzijoje, Australijoje ir Taivane, o televizija NBC mini dar du incidentus Londone. Pasak GQ, net pačiose JAV buvo sutrengta ataka prieš Baltųjų rūmų darbuotoją.

Pasak NBC ir GQ, patikrinus mobiliųjų telefonų duomenis, paaiškėjo, kad atakų metu netoli aukų ar net tame pačiame viešbutyje buvo Rusijos žvalgybos pareigūnų, nors Maskva neigia esanti atsakinga už išpuolius.

Šių išpuolių aukos neslepia nusivylimo JAV vyriausybės nenoru pripažinti neurologinius simptomus kaip priešiškų išpuolių padarinius. Mokslininkai kritikavo Donaldo Trumpo administraciją už tai, kad ji lėtai ir nenuosekliai reaguoja į incidentus ir už nepakankamą duomenų situaciją, ypač apie pacientus, nukentėjusius nuo išpuolių Kinijoje. Net paskelbus mokslininkų ataskaitą, JAV Valstybės departamentas perspėjęs, kad "visos galimos priežastys lieka spekuliacija".

"Mano vyriausybė ignoravo, nors žinojo, kad aš ir mano šeima buvome atakuoti", – su nuoskauda su "New York Times" daljinosi Markas Lenzi, už saugumo klausimus Guangdžou konsulate atsakingas diplomatas. Jam antrina ir GQ cituojami saugumo ekspertai. Jų teigimu, išpuoliai pasiekė vieną tikslų: tarp Amerikos valstybės tarnautojų pasėjo abejonių dėl darbdavio, kad JAV nestoja dėl  savo šalies gyvybe rizikuojančių asmenų pusėn. JAV oponentams tai yra svarbus pasiekimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Mažiau reikia lakti rusiškos degtinės. Jankiai nuo jos stimpa....

Na va

Na va portretas
mikroAntiCžvBangos drebekite šnipai:) 6G valdo

ogi

ogi portretas
kazkas panasaus vyksta ir kowno;
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių