Quantcast

A. Merkel remia U. von der Leyen grasinimą uždrausti „AstraZeneca“ vakcinos eksportą

Vokietijos kanclerė Angela Merkel išreiškė paramą Europos Komisijos (EK) pirmininkės Ursulos von der Leyen grasinimui blokuoti ES viduje pagamintų „AstraZeneca“ vakcinos dozių eksportui.

„Palaikau Komisijos Prezidentę Ursulą von der Leyen“, – sakė A. Merkel.

„Mes turime problemą su „AstraZeneca“, – pridūrė ji.

ES pareigūnai pyksta dėl to, kad „AstraZeneca“ Jungtinei Karalystei (JK) pristatė visas žadėtas vakcinos dozes, o bendrijai – ne.

Šeštadienį U. von der Leyen įspėjo vakcinos gamintoją: „Tai yra žinia „AstraZenecai“: pirma jūs turite įvykdyti savo sutartį su Europą, o tik tada galėsite pradėti tiekti vakciną kitoms šalims.“

Šiuo metu ES sunkiai sekasi paspartinti vakcinacijos nuo COVID-19 kampaniją, o daugelyje šalių prasidėjo trečioji koronaviruso banga, kuri privertė vėl įvesti karantino apribojimus.

U. von der Leyen teigė, kad „AstraZeneca“ pristatė tik 30 proc. iš 90 mln. vakcinos dozių, kurias žadėjo pristatyti pirmąjį metų ketvirtį.

Daugiausia pykstama dėl pristatymų į JK, kur skiepijimas vyksta kur kas sparčiau. Šioje šalyje „AstraZeneca“ taip pat turi vakcinos gamyklų.

Briuselis apkaltino Londoną iš esmės įgyvendinus de facto eksporto draudimą, siekiant kuo greičiau paskiepyti savo gyventojus. Tokius kaltinimus JK premjero Boriso Johnsono vyriausybė griežtai neigia.

JK savo ruožtu reiškia nerimą dėl ES grasinimo uždrausti eksportuoti „AstraZeneca“ vakcinos dozes už bendrijos ribų.

A. Merkel tikino, kad šia tema su B. Johnsonu yra kalbėjusi ji ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas. „AstraZeneca“ klausimas taip pat bus aptartas vėliau šią savaitę vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos viršūnių susitikime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KGB

KGB portretas
Jus "Nord Stream 2" uzdrauskit, pensininkes...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių