Quantcast

A. Merkel ir E. Macronas Vakarų Balkanų viršūnių susitikime demonstruoja vienybę

  • Teksto dydis:

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pradėjo bendrą iniciatyvą išspręsti nuožmų ginčą tarp Serbijos ir Kosovo.

„Mes visi turime politinę atsakomybę bendradarbiauti, kad abi pusės vėl užmegztų dialogą“, - pareiškė E. Macronas pirmadienį Vakarų Balkanų susitikime Berlyne, kurį jis surengė kartu su A. Merkel.

Kalba eina apie „Europos problemą, ir pirmiausiai apie mūsų stabilumą, kuris nuo to priklauso“, pridūrė E. Macronas. A. Merkel ir jis neformaliu susitikimu su Vakarų Balkanų šalių lyderiais nori sudaryti sąlygas „atvirai diskusijai“.

Kartu Prancūzijos prezidentas patikino, kad kanclerė ir jis ginče dėl Kosovo pripažinimo iš Serbijos pusės „neketina Belgradui ir Prištinai nurodyti sprendimo“. Tačiau jie nori prisidėti prie to, kad debatai „vyktų ne taip emocingai“.

A. Merkel taip pat pabrėžė, kad “ mes jaučiamės įsipareigoję Vakarų Balkanų europietiškai perspektyvai“ ir kad regiono stabilumas yra Vokietijos ir Prancūzijos „interesas“. Vakarų Balkanų susitikimas esą nėra stojimo derybų su regiono šalimis dalis, juo norima ieškoti sprendimų konkrečioms problemoms. Todėl susitikimą reikia suprasti kaip „žingsnį ilgame kelyje“.

Kosovas 2008 metais atsiskyrė nuo Serbijos. Priešingai nei dauguma ES šalių, Serbija iki šiandien nepripažįsta jo nepriklausomybės. Tačiau ES yra pareiškusi, kad tai yra šalies stojimo į Bendriją sąlyga.

ES tarpininkaujami pokalbiai tarp Belgrado ir Prištinos nevyksta jau penkis mėnesius. Kadangi Serbija užkirto kelią Kosovo priėmimui į tarptautinę policijos organizaciją Interpolą, Kosovo vyriausybė lapkritį ėmė taikyti 100 proc. muitus visam importui iš Serbijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skaičiuokit visur.

skaičiuokit visur. portretas
Paskaičiuotų kiek neteisėtai laikomų kalinių yra JAV Guoantanamo kalėjime, ir ne tik ten. Tūkstančiai.

TvartelioZinios

TvartelioZinios portretas
Greitai uzmirso savo bocius kancias kaip vokieciu fasistai ant virviu kabino prancuzu varliaedzius
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių