Quantcast

Mergaitė, kuriai šypsosi diktatorius

Vargu ar kitam pasaulio tėvui būtų šovę į galvą pakviesti savo dukrą į tokią pramogą, kokią savajai pasiūlė Kim Jong-unas. Stebėti tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą – ne tik nuobodus, bet ir griežtų saugumo kriterijų reglamentuojamas renginys. Tačiau kareivinėmis paverstoje Šiaurės Korėjoje – viskas kitaip.

Mylimas vaikas

Lapkričio 19-ąją išplatintos Šiaurės Korėjos centrinės telegrafo agentūros nuotraukos, kuriose matyti besišypsančia mergaite vedinas Kim Jong-unas, ekspertai vadina svarbesnėmis nei 2018 m. vykusios diplomatinės derybos su Pietų Korėja ir 2019-ųjų pokalbiai su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Nuo 1974 m. vasario, kai dabartinio lyderio senelis Kim Ir-senas paskyrė savo sūnų savo įpėdiniu, Šiaurės Korėjos, oficialiai – Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos (KLDR), pavadinime du žodžiai prarado prasmę: šalis de facto virto absoliučia monarchija. Tad bet kurio šeimos nario pasirodymas viešumoje – svarbus politinis įvykis.

Pagal nerašytas Šiaurės Korėjos tradicijas partijos lyderio vaikai slepiami nuo visuomenės, todėl jų pasirodymas gali reikšti tik viena: jis arba ji išrinktas būti įpėdiniu. Dabartinio lyderio tėvas Kim Jong-ilas tapo įpėdiniu 1974 m., tačiau spaudoje, kuri buvo pasiekiama užsienyje, jis pasirodė tik 1980 m.

Apie atžalų egzistavimą ir skaičių spėliojama tik pagal jo žmonos Li Sol-ju viešus pasirodymus. Manoma, kad paskutiniais nėštumo mėnesiais ji slepiasi nuo visuomenės.

Suprasti šiųmečio įvykio reikšmę, anot Kunmingo universiteto tyrėjo Fedoro Tertickio, taip pat padeda spauda. Pagrindinis Šiaurės Korėjos laikraštis „Nodong Sinmun“ mergaitę pavadino saranghanŭn chajebun (mylimu vaiku). „Epitetu pasirinktas emocingas žodis, ne daiktavardis „dukra“, bet neutralios lyties žodis. Manau, kad tai buvo padaryta siekiant humanizuoti lyderio įvaizdį. Parodyti, kad jis yra ne dangiška būtybė, bet taip pat turi mylimą vaiką ir tuo gali sužavėti paprastus žmones“, – mano ekspertas.

Be to, Šiaurės Korėja paleido raketą pažeisdama visas įmanomas ir neįsivaizduojamas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas. Tačiau mergaitės pasirodymas nustelbė pačios raketos bandymą.

Išrinkta įpėdine?

„Trečia, visi Šiaurės Korėjos gyventojai neabejotinai manys, kad Kim Jong-unas išsirinko savo įpėdinį. Vadinasi, lyderis nebus paskutinis vadovas, yra kas perims sostą, KLDR yra amžiams, sistema stabili tiek paveldėjimo, tiek karinės galios požiūriu. Taip bandoma parodyti stiprybę“, – įsitikinęs F. Tertickis.

Kim Ir-senas mirė 1994 m., praėjus dviems dešimtmečiams, kai paskelbė savo įpėdinį. Kim Jong-ilas mirė 2011 m., savo jauniausiąjį sūnų įpėdiniu paskyręs 2009 m.

„Kai potencialus įpėdinis jau nebėra paauglys, lyderis praneša partijos elitui, kad išsirinko įpėdinį. Tai pirmasis etapas. Kim Jong-uno atveju buvo taip: jo tėvas informavo Lee Jae-ganą, Korėjos darbo partijos centrinio komiteto organizacijos ir vadovavimo skyriaus vadovo pirmąjį pavaduotoją. Antrajame etape apie įpėdinį pranešama visai šaliai, tačiau apie tai neskelbiama likusiam pasauliui. Aišku, žinia per diplomatus ir turistus vis tiek pasiekia pasaulį. Trečiasis etapas – apie tai užsienio šalims paskelbiama oficialiai. Kim Jong-uno atveju tai paaiškėjo kiek netikėtai – jo tėvo mirties dieną, nes Kim Ir-senas mirė anksčiau, nei planuota paskelbti įpėdinį“, – apie ankstesnes KLDR lyderio posto perleidimo procedūras pasakojo ekspertas.

Slepiami dar negimę

Mergaitės atvaizdas paviešintas, tačiau kas žinoma apie potencialią įpėdinę?

Iš vieno didžiausių (ir fizine prasme) Pchenjano draugo, JAV krepšinio žvaigždės Dennio Rodmano žinoma, kad Kim Jong-uno dukros vardas Kim Joo-ae, kad jai gali būti apie 10–11 metų. 2013-ųjų kovą lankydamasis Pchenjane ją dar visai mažytę amerikietis net laikęs ant rankų.

Tiesa, ekspertas nėra visiškai tikras, ar ši mergaitė ir yra Kim Joo-ae, ar ji ir pasirinkta būti įpėdine. Galbūt apskritai ji parodyta viešai tik todėl, kad yra vyriausia iš dukterų? Juk niekas nežino, kiek tiksliai ir kokios lyties vaikų turi Kim Jong-unas. Apie atžalų egzistavimą ir skaičių spėliojama tik pagal jo žmonos Li Sol-ju viešus pasirodymus. Manoma, kad paskutiniais nėštumo mėnesiais ji slepiasi nuo visuomenės. Tad, tikėtina, Kim Joo-ae turi brolių ir seserų. BBC yra skelbusi, kad 2009 m. susituokusi pora kitais metais susilaukė sūnaus. Nėščia Li Sol-ju buvo pastebėta ir 2012-ųjų gruodį. Trečiojo nežinomos lyties vaiko, spėjama, Li Sol-ju susilaukė 2017-ųjų vasarį.

Kitoks požiūris į moteris

Prielaidą, kad būtent mergaitė gali būti pasirinkta būti paveldėtoja, anot eksperto, sustiprina vienas iš Kim Jong-uno valdymo bruožų – didesnė nei jo pirmtakų rodoma pagarba moterims.

Skirtingai nei tėvas, Kim Jong-unas kartais pasirodo lydimas žmonos, į užsienio keliones dažnai vyksta su seserimi, o diplomatei Choi Seong-hee net buvo patikėtas užsienio reikalų viceministrės postas. Nors moterys vis dar neįdarbinamos, pvz., valstybės saugumo tarnyboje (dirba nebent telefonistėmis), pažanga akivaizdi.

„Dabartinio lyderio senelis buvo tiesiog juokingai baisus mizoginas. Nors jo antroji žmona Kim Jong-suk įtraukta į didžiosios Kimų šeimos kanoną, nė vienoje oficialioje biografijoje neminimas jos motinos vardas. Priežastis, matyt, ta, kad per visą laiką, kol Kim Ir-senas buvo su ja susituokęs, jis niekada nepaklausė, koks jos motinos vardas“, – sako F. Tertickis.

Juk iki šiol Šiaurės Korėjoje ne visi žino dabartinio lyderio motinos Ko Yong-hui vardą. Net buvo sukurta jai skirtų filmų, kuriuose jos vardas išvis neminimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kokie nelaimingi storuliai abu

Tam anonimas

Tam anonimas portretas
Gabriukas dar anuku neturi zvairi.ka jis tau rodys

ar

ar portretas
taigi taigi-ta mergaite greit mirties bausmes dalins........gerai jai tik savoj skylej
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių