Quantcast

Meksikos prezidentas J. Bidenui: „WikiLeaks“ įkūrėjas neįvykdė rimtų nusikaltimų

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras (Andresas Manuelis Lopesas Obradoras) pirmadienį sakė užtaręs JAV prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) vyriausybių paslaptis viešinančios svetainės „WikiLeaks“ įkūrėją Julianą Assange'ą (Džulianą Asandžą) ir tvirtino, kad jis nepadarė jokių sunkių nusikaltimų.

A. M. Lopezas Obradoras pakartojo pasiūlymą suteikti prieglobstį J. Assange'ui, Jungtinėje Karalystėje kovojančiam, kad nebūtų išduotas Jungtinėms Valstijoms. Amerikoje jam gali grėsti ilgi įkalinimo dešimtmečiai dėl įtariamo šnipinėjimo.

Meksikos kairiųjų pažiūrų lyderis reporteriams sakė, jog praėjusią savaitę lankydamasis Vašingtone įteikė J. Bidenui laišką ir jame „paaiškino, kad Assange'as neįvykdė jokių rimtų nusikaltimų“.

„Jis nesukėlė niekieno mirties, nepažeidė jokių žmogaus teisių ir naudojosi savo laisve“, – sakė A. M. Lopezas Obradoras.

51 metų australų leidėjo įkalinimas būtų „įžeidimas raiškos laisvei“, teigė jis ir pridūrė, kad J. Bideno atsakymo dar negavo.

J. Assange'ui gali grėsti iki 175 metų įkalinimo, jei jis būtų pripažintas kaltu pažeidus JAV Šnipinėjimo įstatymą. Jis kaltinamas dėl karinių ir diplomatinių bylų, susijusių su karais Afganistane ir Irake, publikavimu 2010 metais.

Britų vyriausybė praėjusį mėnesį pritarė jo išdavimui į Jungtines Valstijas, bet sprendimas yra apskųstas.

Šalininkai J. Assange'ą vadina spaudos laisvės kankiniu. Siekdamas išvengti ekstradicijos į Švediją, kur jis anksčiau buvo ieškomas dėl kaltinimų lytiniais nusikaltimais, 2012-ųjų birželį J. Assange'as rado prieglobstį Ekvadoro ambasadoje Londone. Po septynerių ambasadoje praleistų metų jį sulaikė britų pareigūnai ir dabar jis yra griežto režimo kalėjime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių